Silvestrovské oslavy a nebezpečí požáru

31. prosinec 2002
Dobrá rada

Nový rok už klepe na dveře a proto máme jedinečnou příležitost oslavit nejenom jeho příchod, ale i rok, který jsme prožili. K tomu aby jste se ho šťastně dožili a příchod roku 2003 přivítali s úsměvem na tváři vám možná poslouží i dnešní rada.

Slavíte Silvestra na chatě nebo chalupě? Pokud ano důkladně prohlédněte kamna a krby a to i přesto, že je máte nové a zkontrolované odborníkem.

Vaško: Důležitá je kontrola kouřovodu, nehrozí-li vypadnutí roury vedoucí ke komínu.

Radí František Vaško, mluvčí hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. Pořádně rozpálit kamna nebo krb, hodně naložit, aby bylo na Nový rok teplo nebo nechat zapnutá elektrická kamínka, teplomet či jiný ohřívač vzduchu a odejít slavit s přáteli se také nevyplácí. Stačí malá jiskra, zkrat a ráno chalupu nemusíte poznat. Slavit Silvestra můžete i za svitu svíček. Cítíte-li se společensky unaveni nebo budete odcházet vždy je uhaste. Jinak se vám může stát to, co už se jiným přihodilo.

Vaško: Svíčka dohoří a od ní se může vznítit hořlavé okolí.

K Silvestru patří i zábavná pyrotechnika. Pokud nemáte pyrotechnické zkoušky, je vám určena první a druhá třída. V žádném případě by výrobek neměl mít prošlou dobu záruky.

Vaško: Doporučuji její nákup v kamenných obchodech, kde je opatřena návodem v češtině a atestem. Podle mne by se taková zábava měla provozovat v málo zabydlené lokalitě a bez zaparkovaných automobilů.

Výjimka ale potvrzuje pravidlo. Před tím, než budete odpalovat třeba z balkonu tu svou novoroční rachejtli, odstraňte veškeré hořlavé věci a myslete i na bezpečnost přátel, kteří vás budou pozorovat. Mít při ruce kbelík s vodou nebo hasicí přístroj není na škodu. Po dobrém pití se také dobře tráví a proto další rada pro všechny, kteří se budou vracet vyhladovělí nad ránem domů a chtějí, byť znaveni, ještě vařit.

Vaško: Velmi nebezpečné je dát jídlo na plotnu a usnout. Je mnoho případů, kdy právě takovým způsobem začne hořet.

A poslední rada na závěr - před odjezdem z chaty nebo chalupy oheň v krbu nebo kamnech důkladně uhaste. Nikdy nemůžete tušit, co se po vašem odjezdu může stát.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu