Silný vítr stále trápí turisty na Jadranu

5. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Silný vítr a chladnější počasí dál trápí turisty v Chorvatsku. Další Čech se z dovolené u Jadranu nevrátí - pravděpodobně se utopil. Vojenskou přehlídkou oslavili Chorvaté deset let od znovudobití Kninu. Zítra bude u Jadranu slunečno s teplotami 26 až 31 stupňů.

Chrovatsko zasáhl silný vítr a bouřky, které činí problémy především v dopravě. Na dálnici mezi Svatym Rokem a Posedarjí vítr ráno převrhl kamión a čtyři karavany. Dvě osoby byly zraněny. Provoz na dálnici byl kvůli nehodě přerušen. Úplně uzavřen kvůli silnému větru je úsek dálnice Záhřeb - Split mezi Svatym Rokem a Zadarem. Chorvatský automotoklub doporučil, aby řidiči mířící na jih z dálnice sjeli už u Gornje Ploče. Na výjezdu Svaty Rok se vytvořila asi 5 kilometrů dlouhá kolona. Ve čtrnáct hodin byl pro část jadranské magistrály vydán zákaz vjezdu pro nákladní vozidla. Zákaz platí pro úsek Senj - Paški Most.

Na pobřeži Makarske dnes Bura foukala rychlostí od 60 do 120 kilometrů za hodinu. V národním parku Biokovo dnes ráno naměřili teplotu jen 4 stupně Celsia. Kvůli bouři nepluly trajekty z Makarske a Sumatriny na ostrov Brač.

Chorvatští záchranáři dnes našli gumový člun, na kterém včera zmizel na moři český turista. Muž si vyplul nedaleko Lukova ve Velebitském kanále. Bouře a vítr ho ale odnesly od břehu na otevřené moře. Po ztraceném českém turistovi záchranáři nadále pátrají. Do záchranné akce se zapojil vrtulník, potápěči a námořní policie.

Chorvaté si dnes připomněli deset let od znovudobytí Kninu. Oslavy se konaly po celé zemi - téměř všude byly vyvěšeny vlajky a v poledne zvonily zvony kostelů. Dnešní svátek totiž Chorvaté vnímají jako symbol statečnosti svého národa. Operace nazvaná Bouře před deseti lety ukončila válku, která se odehrávala po vyhlášení chorvatské samostatnosti. Území v okolí Kninu tehdy Srbové prohlásili tzv. Republikou srbská Krajina a Chorvaté toto území následně znovu zabrali.

Chorvatský prezident Stjepan Mesič dnes uvedl, že tato vojenská akce byla naprosto oprávněná. Opačný názor ale mají na chorvatskou operaci Bouře Srbové. Ti před pár dny také připomněli obvinění Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii na adresu tehdejších chorvatských velitelů. Dnešní oslavy chorvatského Dne díkůvzdání vlasti zahrnovaly vojenskou přehlídku, vyznamenání několika tisíc vojáků a policistů a slavnostní ohňostroj.

V okolí Šibeniku dopoledne dvakrát hořelo. Oba požáry hasiči lokalizovali kolem poledne. V okolí Podorljaku asi tři sta metrů od jadranské magistrály vypukl oheň kolem jedenácté hodiny. Plameny zničily asi dva hektary trávy, přízemních porostů a olivovníků. Oheň hasiči zlikvidovali s nasazením letadel. Druhý požár vypukl kolem poledne nedaleko Zablače. Tam shořel asi hektar porostu a poškozeno bylo také zemědělské stavení.

Počasí v Dalmácii:
Zítra bude svítit sluníčko a teploty u Jadranu vystoupí na 26 až 31 stupňů. Počítejte ale s tím, že bude i nadále foukat silná bura a na západě Chorvatska bude ještě mírně oblačno.

Proto také platí upozornění pro jachtaře na středním a jižním Jadranu a na otevřeném moři může místy vát vítr o síle 35 - 55 uzlů. Moře proto bude na otevřené části jihu a části středního Jadranu mezi 4 - 5. Jinak bude vát vítr severovýchodní rychlostí 10 - 20 uzlů - místy 30. Moře má být mimo už zmíněné oblasti mezi 2 - 3. Viditelnost máme hlášenou 20 - 30 kilometrů.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu