Šídlo: Pokud Babiše Sněmovna nevydá, bude jistě premiérem, i kdyby až na druhý pokus

6. prosinec 2017

Česko ve středu zazžívá dokončení vládní obměny. Nejstarším premiérem novodobé historie se ve třiašedesáti letech stane šéf hnutí ANO Andrej Babiš. K poslednímu zasedání se sešel i kabinet v demisi Bohuslava Sobotky. „Nová vláda bude nepochybně řízená trochu jiným způsobem než ta Sobotkova, protože Babiš je zvyklý prostě řídit cokoliv, co mu patří, nebo kde stojí v čele, jiným stylem," předpokládá komentátor webu Seznam zprávy Jindřich Šídlo.

Dosud České republice vládli výhradně premiéři z ČSSD a ODS, případně nestraníci. I v tom má Andrej Babiš prvenství. Za připomenutí stojí také, že Babišova vláda bude menšinová. Z dosavadního kabinetu si místo udrží pět ministrů, zbytek křesel obsadí noví experti. O zásadních krocích se podle Šídla zatím moc mluvit nedá.


„Zatím se nová vláda zaměřuje na marketingová cvičení, například ministr Brabec vypráví o tom, jak bude jezdit po celé republice v autobuse, jak všichni budou pracovat sedmnáct hodin denně i o víkendech. To není žádný obsah, ten poznáme teprve z programového prohlášení, které budeme znát někdy v půlce ledna. Bude to vláda, která bude nepochybně řízená trochu jiným způsobem než Sobotkova, to zcela jistě, protože Babiš je zvyklý prostě řídit cokoliv, co mu patří, nebo kde stojí v čele, jiným stylem," míní Šídlo.

Záležet bude nyní i na Sněmovně, která musí vyjádřit vládě důvěru. "I kdyby prezident Zeman nebyl zvolen do druhého období, jeho mandát končí 8. března. I kdyby vláda neprošla parlamentem, druhého premiéra, to znamená znovu Andreje Babiše, může Zeman ještě jmenovat a udělá to," myslí si Šídlo.

V rovině úvah zůstala i varianta, že by Andrej Babiš nechtěl být premiérem, čímž by umožnil nějaký způsob koaliční spolupráce. „Od voleb, které Andrej Babiš vyhrál tak jasně, jak vyhrál, tahle varianta v podstatě usnula. Nyní bude důležité, jak dopadne hlasování o jeho imunitě, které by mělo přijít na řadu nejpozději v lednu. Pokud sněmovna Andreje Babiše nevydá a já si myslím, že nevydá, bude premiérem," dodává Šídlo.

autor: hla
Spustit audio