Šest obcí na Tišnovsku musí omezit denní spotřebu vody, na osobu připadá sto litrů

Nově vydaná vyhláška občanům také zakazuje využívat pitnou vodu na zalévání nebo napouštění bazénů. Opatření kvůli nedostatku vody navrhla Vodárenská akciová společnost, která oblast vodou zásobuje.

Omezení se týká obcí Běleč-Křeptov, Lažánky, Veselí, Maršov, Braníškov a Vohančice. Platí od 15. srpna po dobu tří měsíců, tedy do 15. listopadu 2018.

Podle vodárenské společnosti je stanovené množství dostečné. Opatření má hlavně zamezit zbytečnému plýtvání, zdůrazňuje mluvčí společnosti Iva Šebková: „Co nás trápí úplně nejvíc, je napouštění bazénů, protože tam už jde o jakousi bezohlednost vůči ostatním, kteří v obci potom mohou zůstat bez vody.“

Ve Vohančicích obyvatelé spoléhají i na vlastní studny. Ti, kteří je nemají, omezení pocítí výrazněji. To je případ i Dany Blatné. „Nejde jenom o záchod, ale aby měl člověk i z čeho vařit a co pít,“ říká obyvatelka Vohančic.

Dodržování limitů bude Vodárenská akciová společnost kontrolovat pomocí odečtů z vodoměrů. Případná překročení pak musí vyšetřit tišnovský odbor životního prostředí.

autor: Hana Florianová
Spustit audio