Sedlák i Chytil na mistrovství kvůli zraněním končí. K týmu se připojí Lenc, dorazit má i Zohorna

19. květen 2023

Po čtyřech utkáních na mistrovství světa mají čeští reprezentanti na kontě 10 bodů, jsou třetí ve skupině B, ale také přišli o dva důležité hráče. Filip Chytil a Lukáš Sedlák na turnaji kvůli zraněním končí. Přímo v dějišti šampionátu zjišťoval Petr Kadeřábek, kdo české útočníky pro zbytek šampionátu nahradí.

Zranění Lukáše Sedláka nechtěl lékař české reprezentace Antonín Chochola podle reportéra Radiožurnálu Sport Petra Kadeřábka specifikovat. „Stále se mluví o zranění v dolní polovině těla. Po souboji s Lotyšskem Sedlák kulhal a měl obalený kotník. Podle zákulisních zpráv mělo dojít ke zlomenině zánártní kůstky.“

Sedlák se podle Kadeřábka přes bolest nedostal ani do bruslí, v pátek se snažil pod prášky obout a chtěl trénovat s týmem, nakonec ale absolvoval jen plánované týmové focení.

„Pak se na tu nohu nemohl ani postavit, takže brusle šla okamžitě dolů a Lukáš Sedlák odcestoval zpátky na hotel, kde si začal balit věci,“ popisuje Kadeřábek.

Filip Chytil končí po úderu hokejkou, po kterém mu zůstala jizva na tváři. Český útočník měl prodělat lehký otřes mozku.

„Jakmile se Filip Chytil dostane do akce s větší tepovou frekvencí, tak se mu dělá špatně. S tím se zkrátka hrát nedá. Samotná tržná rána by mu sice v pokračování na turnaji nebránila, bolesti hlavy ale ano.“ Oba hráči odcestují domů, ale to až po jednání s lékařem IIHF. 

V týmu zůstávají zkušení hráči jako Roman Červenka nebo Dominik Kubalík. „Lukáš Sedlák reprezentaci táhnul bodově v zápasech, do kterých nastoupil. A Filip Chytil herně, protože patřil mezi vůbec nejlepší české útočníky,“ konstatuje Kadeřábek.

„Byl velmi silný na buly i v osobních soubojích, připravoval střelecké příležitosti pro spoluhráče. Pro národní tým je to obrovská ztráta.“

Lenc dorazí

Jak je to s náhradníky? Podle Kadeřábka by měl již v pátek večer do Rigy přicestovat Radan Lenc. Aby mohl být dopsán na soupisku české reprezentace, musí být jiný zraněný hokejista z listiny vyškrnut.

„Lékař české výpravy teď musí vyplnit všechny dokumenty potřebné k tomu, aby byl Sedlák nebo Chytil navrhnut k vyřazení ze soupisky ze zdravotních důvodů. Tento návrh se pak musí předložit lékaři IIHF, který posoudí zdravotní stav hráče. Může si vyžádat i osobní prohlídku. Tento doktor pak na základě dokumentace jako jsou třeba fotografie z CT nebo vyšetření z rentgenů vyhodnotí, zda je hokejista opravdu zraněný a nebude moci zasáhnout do šampionátu. Na základě jeho rozhodnutí pak bude hráč vyškrtnut ze soupisky a v tu chvíli je možné dopsat jméno Radana Lence,“ vysvětluje reportér Radiožurnálu Sport. 

Čtěte také

Stejný proces pak následuje i v případě druhého zraněného hokejisty. Pak by do dějiště letošního šampionátu mohl dorazit Radim Zohorna. S ním bude ještě mluvit generální manažer české reprezentace Martin Havlát. „Oni jsou spolu předem dohodnuti, ale čeká se samozřejmě na názor jeho zaměstnavatele, tedy Toronta Maple Leafs.“

Zohorna, který nastupoval v AHL za Toronto Marlies a klubová sezona mu skončila v noci na čtvrtek, ještě neprošel zdravotní prohlídkou. „Dnes by měl Zohorna znát výsledek, sdělit ho Martinu Havlátovi a předběžně jsou dohodnuti na tom, že by okamžitě sednul na letadlo a přicestoval do Lotyšska.“

Radan Lenc by v dresu českého národního týmu mohl nastoupit už o víkendu. České hokejisty čeká v sobotu od 11:20 duel proti Norsku, v neděli od 19.20 vyzvou výběr Švýcarska. 

autoři: Petr Kadeřábek , spu , rej
Spustit audio

Související