Schwarzenberg usedne na lovecký kočár, otevře se badatelna. Muzeum Ohrada má několik novinek

29. březen 2024 08:54

Národní zemědělské muzeum Ohrada v Hluboké nad Vltavou otevře letos už o Velikonocích. Návštěvníci uvidí například tři nové výstavy. Nabídnou jim pohled na lesy a stromy na grafikách, obrazech, ale také pod mikroskopem. V dubnu bude muzeum Ohrada otevřeno na Velikonoční pondělí a potom o víkendech.

„Hodovní sál je pro nás perlou zachovanou z doby baroka, ale zároveň nese stopy vzniku muzea,“ říká v srdci Národního zemědělského muzea Ohrada v Hluboké nad Vltavou jeho ředitel Václav Kinský.

Uprostřed sálu stojí netradiční nábytek. „Tady máme křeslo z parohového, takového našeho ikonického nábytku, které už je zrestaurované. Obnovovalo se jak samotné paroží, tak motivy na jednotlivých židlích,“ ukazuje Václav Kinský.

Péči restaurátorů si vyžádaly i vitríny u zdi. „Jsou v černé, ve zlaté a pochopitelně na zámek. Do těchto prosvětlených vitrín umisťujeme zbraně, sošky a další drobné kusy, které dotváří atmosféru hodovního sálu,“ dodává ředitel.

Jeden z tří ve světě dochovaných loveckých kočárů typu Wourtz z 19. století stojí v hale muzea. Podle Václava Kinského letos tak trochu ožije. „Zajímavé pro návštěvníky určitě bude umístění figurín na zrestaurovaný lovecký kočár. Chceme připomenout tradici zakladatelů Václava Špatného a Jana Adolfa Schwarzenberga, takže Špatný bude představovat kočího a Schwarzenberg lovce,“ vysvětluje.

Muzeum Ohrada chce letos také obnovit badatelnu a veřejnou čítárnu, kterou už v roce 1844 založil Jan Adolf Schwarzenberg. „Jsou tady velmi vzácné exponáty, herbáře, různé foliáře, takže jednotliví zájemci, například vysokoškolští studenti nebo i profesionální badatelé se budou moci seznamovat s našimi sbírkami v důstojném prostředí,“ říká Václav Kinský. Veřejná čítárna bude zpřístupněna v září.

Spustit audio

Související