S žádným ukrajinským uprchlíkem jsem osobně nemluvila. Informace čerpám od hejtmanů nebo starostů, říká šéfka poslanců ANO Schillerová

1. červen 2022

Sněmovna schválila novelu takzvaného Lex Ukrajina II, která zpřísňuje podmínky pro ukrajinské uprchlíky. Těch podle dat ministerstva vnitra našlo v Česku útočiště před válkou okolo 300 tisíc. Šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová ale upozorňuje, že vydaných víz bylo 360 tisíc: „Nám vadí věc, že vláda neví přesně, kolik lidí tady má,“ říká v Interview Plus.

„Od počátku jsme vydávali takzvaná víza strpění, ale na rozdíl od jiných zemí jsme si nepořizovali biometrické údaje a v podstatě jsme celou tu tíži přenesli na kraje, města a obce. A to nám vadí,“ dodává Schillerová s tím, že jiné země mají podle jejího názoru přehled lepší.

Čtěte také

Hnutí ANO prý vládu od začátku podporuje v jejím postoji ke konfliktu na Ukrajině a podpořilo i takzvaný Lex Ukrajina na pomoc uprchlíkům.

„Jedna stránka věci je ta humanitární, a že jsme se o ty lidi postarali, staráme se o  jejich ubytování a případně o hledání zaměstnání. Ale druhá věc je organizační – a zde je celá řada děr,“ kritizuje Schillerová.

„Jak se chcete postarat o ty lidi z hlediska zajištění ubytování, školek, škol, ale i pediatra, zubaře nebo obvodního lékaře, když nevíte, kolik jich kde máte. To je prostě nemožné,“ dodává.

Na dotaz, zda osobně mluvila s nějakými ukrajinskými uprchlíky, aby lépe poznala jejich situaci, Alena Schillerová přiznává, že nikoli. „Neustále ale mluvíme se starosty a hejtmany. Snažíme se ty věci posouvat, aby byl zajištěn větší komfort pro uprchlíky na našem území. To není nic proti nim.“

Asociální politika vlády

Schillerová je přesvědčena, že Česko se potýká nejen s uprchlickou krizí, ale také krizí ekonomickou a energetickou nebo s vysokými cenami pohonných hmot.

Daň z přidané hodnoty u energií a pohonných hmot by se podle jejího návrhu měla snížit na nulu – poukazuje při tom na to, že vládní snížení spotřební daně o 1,5 koruny na litr se do cen paliv vůbec nepromítlo.

Čtěte také

„Stát na inflaci vydělává nejvíc, protože když platíte daně z vyšších cen, tak jsou i daně logicky vyšší. Vydělává i polostátní firma ČEZ, díky tomu bude mít stát dvojnásobnou dividendu než loni. My říkáme nechte část těch peněz lidem,“ deklaruje exministryně financí.

Letos prý stát díky inflaci vybere navíc asi 100 miliard korun: „My říkáme, ať si stát nenechává 100 miliard, ať si nechá méně. Třeba tím, že sníží DPH,“ doplňuje.

Bývalá ministryně financí je přesvědčena, že vláda sice tvrdí, že chce pomáhat cíleně lidem, kteří se ocitnou v nouzi, ale tato snaha se míjí účinkem: „Dnes jsou ve velkých problémech už i střední vrstvy, podnikatelé i úspěšní podnikatelé, kteří mají problémy s cenami energií. Postihuje to všechny a tím pádem se to promítá do cen.“

Schillerová uznává, že ceny energií se určují na zahraničních burzách a žádná česká vláda je nemůže ovlivnit. Podobně je mimo dosah kabinetu i vývoj války na Ukrajině, která také podporuje inflaci.

Nesouhlasí ale s politikou, kterou považuje za asociální. „Vláda se zastřešuje mantrou, že musíme šetřit. Samozřejmě musíme, ale kdybychom k tomu takto přistoupili během covidu a nedali nikomu nic, tak jaká by tady byla nezaměstnanost a kolik zkrachovalých firem? V krizi se musí pomáhat a všechny země okolo nás si to uvědomují,“ uzavírá.

Maká Andrej Babiš? A proč se účastní méně než třetiny hlasování ve sněmovně? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související