S trápením dětem v nízkoprahovém centru ve Vodňanech nově pomáhá terapeutka

9. duben 2024 11:37

Péče terapeutů může být nákladná i špatně dostupná. V nízkoprahovém zařízení organizace Prevent99 ve Vodňanech dětem a mladým lidem odborníka sehnali. Terapeutka tam dojíždí pravidelně a klienti se s ní můžou setkávat i bez souhlasu rodičů.

„Měl jsem trable, bylo toho na mě moc. Práce, škola, ukončení studia, kdy jsem přecházel na nový obor, problémy doma i takový osobní nekomfort sám se sebou,“ vypráví Viktor, který na terapie dochází zhruba půl roku.

„Každým tématem se spolu snažíme probojovat a určitě neodcházím s tím, že by mi to nic nedalo. Přináší mi to i takové uvědomění, že se svým psychickým zdravím můžu něco dělat,“ komentuje.

Do nízkoprahového zařízení ve Vodňanech dojíždí terapeutka Andrea Štorková. „Děti nejčastěji řeší rodinné vztahy, vztahy s vrstevníky. Někdy jsou to třeba i úzkosti, paniky, někdy může jít o sebepoškozování,“ popisuje.

Podle vedoucí Jany Velhartické je terapie v nízkoprahovém centru specifická tím, že k ní často dochází bez podpory rodičů, pouze na základě vlastní žádosti dětí. „V devadesáti procentech případů ani nemají v plánu to rodičům říct, nechtějí, aby to rodiče věděli. Obávají se jejich reakce a mnohdy také toho, že by jim zakázali sem chodit a psychoterapii využívat,“ říká.

Čtěte také

Mladí lidé, kteří dochází do nízkoprahového zařízení, by se pravděpodobně k terapii jinak vůbec nedostali. „Nevím o tom, že by tady ve Vodňanech působil nějaký terapeut pro děti a dospívající a měl volnou kapacitu,“ potvrzuje Jana Velhartická.

„Děti, o kterých jsme věděli, že by potřebovaly psychoterapii, jsme neměli kam poslat. I psychiatři měli dlouhé objednací lhůty a terapeuti to samé, zároveň byly psychoterapie placené, takže to bylo mimo jejich možnosti,“ dodává. Zařízení proto využilo příležitost požádat o grant na psychoterapeutickou péči.

I na samotné pracovníky centra, kteří nejsou školenými terapeuty, se klienti obracejí s různými problémy. „Řešíme problémy ve škole, v rodině, s vrstevníky. Máme klienty, kterých se týká také sebepoškozování nebo myšlenky na sebevraždu. To už jsou témata, která poradensky sice zvládneme, ale potřebují ještě i péči psychoterapeuta, která jde víc do hloubky,“ uvádí Jana Velhartická.

Kromě centra ve Vodňanech dojíždí terapeut pravidelně například také do nízkoprahového zařízení organizace Prevent99 v Blatné.

Spustit audio

Související