Menší, ale lepší. Nízkoprahové centrum pro děti a mládež v Prachaticích se přestěhovalo do prostor bývalého rentgenu

3. duben 2024 14:50

Fotbálek, gauč nebo regály s deskovými hrami. Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež organizace Portus Prachatice se přestěhovalo na novou adresu. Útočiště i radu teď děti najdou v Nemocniční ulici v prostorách bývalého rentgenu. Nově tam bude sídlit také dětská skupina.

„Fotbálek je nejoblíbenější činnost pro naše děti. Je to i pomůcka k otevření konverzace,“ ukazuje hlavní místnost nízkoprahového centra pro děti a mládež v Prachaticích vedoucí Kateřina Majerová.

Zařízení bude otevřené pět dní v týdnu, od pondělí do pátku. „V pondělí máme individuální konzultace, tématem můžou být jakékoli vztahové problémy, problémy se školou, v rodině. Teď jsme hodně podávali přihlášky do škol, také jsme dětem pomáhali vybírat ty školy. Škála věcí, které děláme, je široká,“ vyjmenovává Kateřina Majerová.

Původně nízkoprahové centrum sídlilo na Velkém náměstí. „Přišli jsme o velký prostor, ale získali jsme mnohem víc benefitů. Nová lokalita je pro nás velice přínosná, přes silnici je základní škola, přes dvě silnice autobusové nádraží, navíc je to tady modernizované,“ komentuje vedoucí.

Čtěte také

Prostory na náměstí už nevyhovovaly, jak potvrzuje ředitelka sociálních služeb organizace Portus Prachaticse Silvie Galdia. „Těžko se vytápěly, byla tam špatná elektřina a my jsme hledali možnosti, jak naši službu rozvíjet. Když se naskytly prostory starého rentgenu na Nemocniční, byli jsme za to moc rádi. Stěhujeme se sice do daleko menších prostor, než jsme původně měli, ale myslím, že se nám podařilo vytvořit takový přívětivý obývák pro naše klienty,“ popisuje.

Na místě bude fungovat i dětská skupina Little Portus. „Původně jsme sídlili ve Starokasárenské, tady jsou prostory nové, rekonstruované, zařízené ve stylu podmořského světa a námořníků. Moc se nám to tady líbí,“ komentuje vedoucí skupiny Lucie Kuteničová.

Do denní skupiny může chodit dvanáct dětí. „Zájem je veliký, museli jsme bohužel i některé zájemce odmítat. Doufáme ale, že třeba od září jim budeme moci nabídnout místo,“ dodává Lucie Kuteničová.

Rekonstrukce prostor pro nízkoprahové zařízení a dětskou skupinu stála organizaci Portus Prachatice kolem jednoho milionu korun. Část pokryly evropské dotace.

Spustit audio

Související