S námi na hory v pohodě a bez obav

25. listopad 2009
Motožurnál , Motožurnál

Lyžovat se dá různě. Někdo na dvou dřevěných prkýnkách, někdo na jednom velkém a někdo... na čtyřech (nebo více i méně) kolech. Každý rok pro vás vysíláme speciální informace o sněhových podmínkách u nás a v zahraničí. Letos začínáme 2. prosince. Kolik připadlo sněhu a jaká je sjízdnost silnic, sjezdovek i stop? Uslyšíte vždy od středy do neděle na Radiožurnálu.

Druhým nejmasovějším sportem v Česku je právě lyžování. Každý víkend od zimy do jara míří na české i zahraniční hory tisíce lyžníků. Velká část řidičů se sice na cestu vybaví tím nejlepším, co je dnes v obchodech se sportovním zbožím k dostání, často ale zapomíná na to podstatné: zaopatřit se také informacemi.

Vědět, kde a kolik nasněžilo, kde se tvoří závěje, ledovka nebo sněhové jazyky, kde případně silnice "stojí" kvůli autonehodě, jak to vypadá v lyžařských střediscích, na co si dát pozor při cestě za lyžováním do zahraničí - to také patří do základní výbavy každého návštěvníka hor. Ať už míří za sportem a relaxací, příbuznými nebo za prací.

Radiožurnál ve středu 2. prosince zahajuje vysílání sněhového zpravodajského speciálu, které potrvá až do jara 2010 (v závislosti na konci zimní sezóny). Každý den od středy do neděle se dozvíte novinky o sněhových podmínkách a lyžařských střediscích. Uslyšíte také rady, co se může, musí a nebo nesmí při návštěvě hor v Česku i zahraničí.

Zahraniční redakce vás každý týden ve čtvrtek v 11.40 a v neděli v 9.20 hodin zavede do některého z evropských lyžařských středisek. Vysoké a Nízké Tatry, Dolomity, rakouské, švýcarské a francouzské Alpy - tam všude se vydají naši zahraniční zpravodajové a spolupracovníci, aby pro vás zjistili, jaké novinky a zajímavosti nabízí konkrétní střediska.

Alpy

V reportážích uslyšíte praktické rady: letošní ceny hotelů, skipasů, dostupnost, ceny v restauracích, zázemí pro lyžaře... Ve vysílání Radiožurnálu budeme mluvit i o bezpečnostních opatřeních, rychlosti na sjezdovkách, horské službě a cenách za zásah, módních lyžařských trendech (snowkiting, skialpinismus, sněžnice, heliskying a tak dále) a posledních poznatcích o lavinách. Některé z těchto informací uslyšíte v reportážích Zblízka.

Ve víkendovém Zápisníku zahraničních zpravodajů zase uslyšíte reportáže třeba o kulinárních zvláštnostech ve vybraných zimních centrech. Všechny příspěvky najdete v Rádiu na přání a jejich textová znění budou doplněna i bohatou fotogalerií.

Víkendový Polední RadiožurnálOd 12. prosince 2009 do 21. března 2010 bude moderátor Václav Žmolík každou sobotu a neděli od 13.10 vysílat v rámci cyklu Po Česku 15dílný seriál o českých zimních lyžařských střediscích.Co všechno o nich nevíte? Kde je nejlepší lyžování? Jakým dalším sportům se v daném místě můžete věnovat? A co zajímavého tam můžete vidět a poznat? Společně navštívíme Špindlerův Mlýn, Svatý Petr, pramen Labe, Pec pod Sněžkou, Harrachov, Rokytnici nad Jizerou, Janské Lázně, Černou horu, Jilemnici, Mísečky, Vrbatovu boudu, Bedřichov, Josefův Důl a Rudolfov. Vypravíme se na Ještěd, do Vesce, na Klínovec, Boží Dar a Jáchymov, do Železné Rudy a na Špičák, na Lipno, kde si na místní přehradě zabruslíme (bude-li mrznout). Podíváme se do Zadova a Churáňova, na Srní a do Kašperských Hor, do Beskyd na Praděd, Ovčárnu, do Karlovy Studánky a Dlouhých Strání a naše zimní putování zakončíme v Červenohorském sedle, Ramzové, na Radhošti, Poustevnách, v Českých Petrovicích, Říčkách a v Deštném v Orlických horách.Kromě turistických zajímavostí se dozvíte o dalších možnostech vyžití v oblasti zimních sportů (sjezdové a běžecké lyžování, snowboarding, bruslení, bobové dráhy a tak dále). Uslyšíte rady a doporučení členů horské služby, kronikářů, historiků a dalších. A samozřejmě budeme soutěžit o pěkné ceny. Příspěvky si v rámci Víkendového Poledního Radiožurnálu budete moci znovu poslechnout v Rádiu na přání.

Dopravní informace samozřejmě vysíláme v pravidelných hlášeních Zelené vlny, nebo si je v klidu můžete najít na internetových stránkách Zelené vlny. Situaci v dopravě na a do českých hor pro vás bude každý pátek po 13. hodině mapovat Motožurnál.

V dopravním zpravodajském servisu nám pomáhají také Zpravodajové Zelené vlny. Ale pomoct můžete i vy, když se s ostatními řidiči podělíte o aktuality ze silnic. Stačí zavolat na bezplatnou linku Zelené vlny Českého rozhlasu a Global Assistance 800 12 20 12.

Logo

Nezapomeňte také na celoroční povinnost svítit a na "zimní obutí" - při cestě na hory obzvlášť důležité. Nevynechejte ani kontrolu chladicí kapaliny a nemrznoucí směsi. Rady, jak je třeba připravit auto na zimu, najdete na stránkách Motožurnálu.

A nakonec, nejen pro milovníky lyžování, si na rozhlasové stránce o počasí můžete "projet" tabulku s přehlednou informací, kolik je na kterých horách sněhu, a jaká je předpověď.

Vysílací časy sněhového speciálu na Radiožurnálu

středa ve 13.15 - Motožurnál - situace na horách v zahraničí
- sněhové podmínky
- teplota a předpověď počasí
- výhled dopravní situace v Rakousku, Itálii a Francii, případně Německu (jako tranzitní země)

čtvrtek v 11.40 - informace ze zimních středisek v zahraničí
- reportáž z vybraného střediska
- navazovat bude obšírnější reportáž v neděli v 9.20 hod.
- aktuality o sněhových podmínkách na zahraničních horách

pátek v 7.40 - aktuální sněhové podmínky v Česku
- podmínky v hlavních českých lyžařských střediscích v rámci ranních informací o počasí

pátek ve 13.15 - Motožurnál - situace na horách v Česku
- sněhové podmínky
- teplota a předpověď počasí
- výhled situace na výjezdech z měst a v hlavních českých lyžařských střediscích

sobota v 7.40 - aktuální sněhové podmínky v Česku
- podmínky v hlavních českých lyžařských střediscích v rámci ranních informací o počasí

neděle v 7.40 - aktuální sněhové podmínky v Česku
- podmínky v hlavních českých lyžařských střediscích v rámci ranních informací o počasí

neděle v 9.20 - informace ze zimních středisek v zahraničí
- reportáž z vybraného střediska
- aktuality o sněhových podmínkách v zahraničních horách

Přejeme vám šťastnou cestu a prima zážitky z hor.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: kls , Václav Žmolík , lep
Spustit audio