Ruští vojáci překročili ukrajinskou hranici na jihu země, informují ukrajinská média

25. srpen 2014
Zprávy

Rusko chce ještě tento týden na východ Ukrajiny vypravit další konvoj s humanitární pomocí. Řekl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Mezitím prý několik ruských tanků a bojových vozidel pěchoty ráno vjelo na ukrajinské území na jihu země. Uvádějí to ukrajinská média s odvoláním na očité svědky. Kolona se podle těchto zdrojů má pohybovat směrem k přístavnímu městu Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny.

Ukrajinští pohraničníci pozorovali pohyb ruských jednotek, které na Ukrajinu vjely přes pole kolem hraničního přechodu Novoazovsk, jehož okolí předtím ostřelovali.

Podle těchto zdrojů jde o deset tanků a blíže neupřesněný počet děl a obrněných vozů s vlajkami ruské pěchoty, celkem se jedná o 40 až 50 vozidel.

Ukrajinští pohraničníci se museli z hranice stáhnout. Ruská kolona se pak vydala po silnici k Mariupolu. Ukrajinská pohraniční služba ale zatím žádné oficiální potvrzení nezveřejnila.

„Další dezinformace,“ tak reagoval na informace o koloně ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Mariupol je důležitým strategickým přístavem na Azovském moři. Krátce ho ovládali povstalci, než je odsud ukrajinské síly vypudily

Čtěte také

Doteď se tam nachází exilová vláda Doněcké oblasti, přesídlily tam veškeré úřady z Doněcku. Pokud se jedná skutečně o ruskou kolonu, může jít o pokus ovládnout toto velmi důležité město na jihu Ukrajiny.

Už včera přinesla média záběry z jihovýchodní rusko-ukrajinské hranice, na kterých jsou manévry ruských vojsk i ostřelování ukrajinského území poměrně dobře vidět.


Ruská kolona se od hranic údajně vydala k městu Mariupol
autoři: mdo , kap
Spustit audio