Ruský humanitární konvoj vjel na Ukrajinu. Kyjev mluví o přímé invazi, zasahovat ale nebude

22. srpen 2014

Desítky kamionů s ruskou humanitární pomocí vjely na území Ukrajiny přes hraniční přechod Izvarino z Rostovské oblasti. Hranici ruské kamazy překročily bez povolení Kyjeva a bez dohodnutého doprovodu zaměstnanců Mezinárodního výboru Červeného kříže. Podle svědků je doprovází skupina proruských separatistů. Ruská strana tvrdí, že mají konvoj chránit. Ukrajina mluví kvůli pohybu ruského konvoje o invazi. Bránit mu v jízdě ale prý nebude.

Ruský konvoj stál na hranicích celý týden. Čekalo se na bezpečnostní záruky pro Červený kříž, který bude pomoc distribuovat na místě. Mluvčí Kremlu dnes ale řekl, že Rusko už nestrpí průtahy a kamiony vyrazí na místo určení hned.

Ruské ministerstvo zahraničí dopoledne potvrdilo, že na území Ukrajiny přes hraniční přechod Izvarino vjela první kolona o 34 kamionech. Ve svém prohlášení uvádí, že Moskva se už rozhodla nečekat na reakci Kyjeva.

„Vznášení stále nových umělých podmínek a návrhů se už stalo výsměchem. Déle tento chaos, evidentní lži a neochotu dosáhnout dohody trpět nelze, ruská strana se proto rozhodla, že bude jednat,“ píše se na stránkách ministerstva zahraničí.

Ruská diplomacie také ostře varovala před provokacemi a pokusy zmařit tuto humanitární misi. S konvojem měli jet i představitelé Mezinárodního výboru Červeného kříže. Jeho mluvčí Galina Balzamová oznámila, že ho nedoprovázejí kvůli špatné bezpečnostní situaci.

Ruská pohraniční stráž pouští do Ukrajiny ruské nákladní vozy s humanitární pomocí

„Náš tým v Luhansku informoval, že se ve městě celou noc střílelo a Mezinárodní výbor Červeného kříže tak neměl dostatečné bezpečnostní záruky, aby konvoj mohl doprovodit.“

70kilometrová cesta do Luhansku vede i přes území, kde se v minulých dnech ostře bojovalo, včetně útoku na konvoj civilních aut s uprchlíky. Konvoj podle svědků doprovází skupina proruských povstalců.

„To, že ho doprovázejí alespoň separatisté, na jednu stranu není nejhorší při tom vývoji, jehož jsme dnes svědky. Ale na druhou pořád tady hrozí provokace. Pokud by byl některý z kamionů zasažen separatistickou raketou, která by byla posléze označena za ukrajinskou, byl by to pro Rusko důvod pro plnou invazi. To by byl nejhorší scénář,“ upozorňuje komentátor ČRo Libor Dvořák.

Kyjev mluví o invazi, zasahovat nebude

Do země už podle posledních informací vjelo přes 140 ruských humanitárních kamionů. Kyjev upozorňuje, že ruský konvoj nemá pro cestu souhlas ani ukrajinských úřadů, ani Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Šéf ukrajinské tajné služby Valentin Nalyvajčenko označil další jízdu konvoje za ruskou invazi na Ukrajinu. Kyjev ale zároveň nebude kamionům bránit v jízdě, aby Moskvě nedal záminku k obvinění z provokace. Podle ukrajinské vlády ale Rusko ponese veškerou odpovědnost za cokoli, co se nyní s kamiony stane.

Podle zahraničního zpravodaje ČRo Martina Dorazína ruští celníci odbavují další kamiony, ukrajinští celníci na místě nejsou. Pro náklad je už v Luhansku připravená plocha, odkud má Červený kříž humanitární pomoc rozdělovat do okolí.

Ukrajina i některé západní země dříve podezřívaly Rusko, že konvoj ve skutečnosti veze pomoc pro proruské separatisty. Kyjev později uznal humanitární charakter nákladu, ve kterém má být například pitná voda nebo spací pytle.

Vozy nedoprovázejí představitelé Červeného kříže

„Mezinárodní výbor Červeného kříže přivítal možnost, že by mohl rozdělovat humanitární pomoc v místě, kde je objektivně humanitární katastrofa, dal podmínky naprosto srozumitelně najevo, ale nebyly splněny,“ připomněl politický geograf Michael Romancov.

„Kyjev nemůže zajistit bezpečnost v místech, kde se bojuje, a Moskva zase odmítla v zásadě tlak na ozbrojence. Výsledkem je, že Mezinárodní výbor Červeného kříže za těchto podmínek řekl: nemůžeme a Moskva se rozhodla konat sama.“

Podle Romancova lze rozhodnutí Moskvy chápat jako porušení mezinárodního práva:

„S Ruskem byla učiněna nějaká dohoda, přičemž Rusko jednostranně vypovědělo dohody. A prohlásilo, že ztratilo trpělivost a začalo jednat. V tomto případě se tedy jedná o porušení mezinárodního práva.“

„A navíc bych souhlasil i s interpretací, že se jedná o otevřenou agresi, protože se jedná o označený ruský konvoj, byť možná skutečně jenom s humanitární pomocí,“ uvedl Romacov.

autoři: mdo , vob , mkp , bre
Spustit audio