Ruská invaze dopadá i na sportovce: hokejista Honejsek pomáhá blízkým z Ukrajiny, házenkář Kašpárek krátí kontrakt v Bělorusku

5. březen 2022 10:30

Ruský útok na Ukrajinu má dopad i na sportovce ze Zlínského kraje. Přinášíme příběhy házenkáře Stanislava Kašpárka, odchovanec Zubří aktuálně působí v běloruském Brestu, a zlínského hokejisty Antonína Honejska, na Ukrajině totiž žije rodina jeho přítelkyně. 

Současný konflikt na Ukrajině sleduje reprezentační házenkář Stanislav Kašpárek z jiného pohledu než my v České republice. Odchovanec Zubří patří k těm českým sportovcům, kterých se už přímo dotkla ruská invaze na Ukrajinu. Tuto sezonu totiž tráví v běloruském Brestu. Právě Bělorusko je přitom spojencem Rusů při invazi na Ukrajinu. Kašpárek získává informace z českých a světových médií, běloruskou propagandu nevnímá.

V sobotu odehraje za Brest zápas běloruské ligy a následně se vydá domů na reprezentační sraz. Zatím však neví, jestli se po reprezentačním srazu ještě do Běloruska vrátí dohrát sezonu. Už teď ale rozvázal po dohodě s klubovým vedení kontrakt pro příští ročník a od léta si tak bude hledat nové angažmá.

To zlínský hokejový útočník Antonín Honejsek sice aktuální dění sleduje z domova, ale snáší jej hůř než sestup z extraligy, který s mateřským klubem zažil před pár dny. Ze země napadené Ruskem totiž pochází rodina jeho přítelkyně.

"Musím se přiznat, že poslední zápasy absolutně nemyslím na hokej. Moje přítelkyně a můj syn je napůl Ukrajincem, mám teď úplně jiné starosti," uvedl po pátečním vyhraném předposledním domácím utkání s Plzní.

Důležitější než hokejové zápasy pro něj v posledních dnech bylo dostat do bezpečí rodinu jeho ukrajinské přítelkyně.

"Rodina je tady, přijelo čtrnáct lidí z různých koutů Ukrajiny - z Kyjeva, z Oděsy. Hodně dětí. Máme s tím hodně práce. Chlapi zůstali na hranicích, je to hrozná doba," poznamenal Honejsek.

Spustit audio

Související