Rozjezd vlaků Pendolino v Chorvatsku provázejí problémy

26. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Premiéra vysokorychlostních vlaků Pendolino mezi Splitem a Záhřebem se moc nepovedla. Dvě soupravy se rozbily už v týdnu. Další souprava dnes narazila u Karlovace na překážku a nemohla pokračovat v jízdě.

Ráno jeden nakláněcí vlak úspěšně dorazil ze Záhřebu. Oproti jízdnímu řádu byl o několik sekund rychlejší. Další dnešní jízda se už tolik nevydařila, protože u Karlovace vlak narazil na překážku na kolejích. Pokračovat v jízdě nemůže, hnací vozidlo je nepojízdné. Náhradní souprava měla do Splitu dojet kolem půl osmé.

Až všechno bude dobře fungovat, vlaky pendolino udělají dobrou službu. Trasu Split Záhřeb sice neujedou tak rychle jako auto po dálnici, bude jim to trvat šest hodin, ale cestující mají veškeré pohodlí. Jednotlivá jízdenka stojí pro druhou třídu 144 kun, pro první 211,50 kuny.

Pořádající výbor Maratonu lodí na Neretvě dnes určil definitivní trasu závodu. Spolupracovat budou všechny dotčené obce i Dubrovnicko-neretvanská župa. Neretvanský závod se letos bude konat už po sedmé, a to pod patronací svatého Liberana. Akce začne v polovině srpna za účasti prezidenta Stjepana Mesiče. Dubrovnicko-neretvanská župa si od akce slibuje, že to bude velká podívaná pro místní i pro turisty.

Neznámí vandalové zničili vstup na stadion splitského Hajduku. Cílem útoku byl fan-shop, který je hned vedle vstupní brány. Policie informuje, že to muselo být o víkendové noci, respektive na ránem. Jaký byl motiv, zatím nikdo neví.

Dalmátští trhovci si můžou i nadále nechat zdát o letní dovolené. Syndikát chorvatských trhovců se proti nepřetržité pracovní době trhovců bouří. Odporuje totiž pracovnímu právu. Předsedkyně syndikátu, Margareta Malger ale připoští, že to je problém odvěký, protože trhovci pracují, když je poptávka.

Problémy jsou i s právní korekností pracovních vztahů na trhu. Zaměstnavatelé ne vždy dodržují minimální mzdu, a nepovolují dovolenou podle zákona.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu