Romský král přislíbil Trumpovi pomoc s postavením zdi: Moji lidé umí pracovat s kovy

6. únor 2017

Samozvaný romský král Dorin Cioaba poslal dopis americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, ve kterém slíbil pomoc s postavení zdi na hranci USA s Mexikem. Romové podle něj za práci na výstavbě zdi budou rádi, „umí pracovat s kovy“ a navíc je „trápí vysoká nezaměstnanost.“ O nabídce informovala rumunská média.

Jak píše server Balkan Insight, přislíbil rumunský samozvaný 'Král všech Romů' Dorin Cioaba americkému prezidentovi pomoc s postavením zdi na hranici s Mexikem. Jeho lidé jsou prý na tuto práci dostatečně zruční, především „dobře pracují s kovy“, a kvůli potížím s nezaměstnaností tuto pracovní nabídku rádi přijmou.

Čtěte také

„Romský národ, který reprezentuji, vám přeje hodně síly při plnění nadcházejících úkolů. Ať Bůh žehná rozhodnutím, která učiníte pro mezinárodní mír a bezpečnost,“ stojí podle rumunské agentury Agerpres v dopise Trumpovi.

Cioaba do USA také vzkázal, že podporuje všechny budoucí projekty amerického prezidenta. Když se ale rumunská média ptala amerického velvyslance v Rumunsku, jak Donald Trump na nabídku reaguje, diplomat odvětil, že o existenci dopisu zatím nevěděl. Na základě dosavadních Trumpových výroků ale hádá, že by byl raději, kdyby zeď na hranici s Mexikem postavili Američané.

Na nabídku samozvaného romského krále ale reagovala Mezinárodní romská unie (IRU), která Ciobu označila jako „ostudu Romů“ a od jeho prohlášení se tak distancovala.

„Dorin Cioaba je největší ostuda Romů v Rumunsku,“ reagovala Mezinárodní romská unie na jeho snahu. Podle prohlášení IRU je Cioaba připravený Romy prodat a ponížit kvůli vlastním zájmům.

Dorin Cioaba žije v rumunském Sibiu a je synem Floriana Ciobay, který byl podle serveru Balkan Insight respektovaným členem rumunské romské komunity a který se v roce 1997 prohlásil za „krále vech Romů na světě“. Když před čtyřmi lety zemřel, nastoupil na jeho místo právě syn Dorin.

Příkaz ke stavbě zdi na hranici s Mexikem podepsal Donald Trump 25. ledna. Měla by tak podle něj vzniknout více než 3 tisíce kilometrů dlouhá zábrana. Podle Trumpa by náklady na její výstavbu měla zaplatit mexická vláda.

autor: dbr
Spustit audio