Romové z ghetta v Přednádraží jsou odhodlaní zůstat, bojují s časem

4. srpen 2012
Zprávy

Nejistota, strach a také odhodlání zůstat. Taková atmosféra dnes vládne v ghettu před ostravským hlavním nádražím. Dvacítka rodin se odmítá vystěhovat, lhůta jim vyprší o dnešní půlnoci. Nařídil to stavební úřad, který v budovách našel řadu závad. Nájemníci se po celý den snaží dát domy provizorně do pořádku.

Když malí okatí kluci uvidí mikrofon, neudrží se a začnou zpívat. V ponuré atmosféře ghetta je aspoň na chvilku veselo.

Jejich otcové a matky zatím vymýšlejí, co dál. Čas je proti nim, půlnoc se blíží a oni odejít nechtějí. Jako paní Věra.

„Nic nemám v plánu, zůstanu. Jsem tu zvyklá. Bojím se, počítám se vším, ale nejdu,“ říká odhodlaně.

„Ubytovny nám dávali, ale to bylo v katastrofálním stavu. Je to tam samý feťák, kriminálníci, ploštice, samý ochlasta. To ne, to je pro nás horší jak kriminál. A nejenom pro nás, ale pro naše děti,“ dodává paní Věra.

„Nepustíme to, aby nám tady rozhodoval někdo jiný. Od toho jsme tady my doma a tady taky zůstaneme. Je to náš domov a my si ho vážíme,“ prohlašuje rezolutně Jan Bandy, neformální mluvčí nájemníků, a sytým hlasem rozdává úkoly.

Nájemníci chtějí závady na domech svépomocí opravit. „Udělají se sklepní okna, okna na chodbách, co jsou vytlučená, tak zabezpečíme, aby se děti neporanily. Rozbourané domy ohraničíme páskou. Kdo by nám to měl opravit? Opravíme si to sami, abychom tady mohli zůstat,“ popisuje.

Čtěte také

Další muž kosí trávu před domy. Možná tady rodiny budou muset stanovat. „Sekám tu trávu, aby to tady trošku vypadalo. Žena mi tady umřela, a když umírala, řekla, že tady chce mít park pro děcka, aby si měly kde hrát,“ vysvětluje.

Když závady nějak opravíme, můžeme podat proti úřednímu rozhodnutí odvolání, plánuje romský aktivista Kumar Vishwanathan. „Lidi rozhodli jít hlavou proti úřednímu rozhodnutí, zachovat tady život.“

Upozorňuje přitom na jednu historickou událost. „O 200 metrů dál je památník prvního odsunu Židů v devětatřicátém roce. To asi všichni neví,“ připomněl.

Úředníci chtějí zkontrolovat domy v pondělí dopoledne.

autoři: ada , dka
Spustit audio