Romka z Krnova tvrdí, že ji skinheadi hodili do řeky

20. prosinec 2004
Zprávy

Dva příslušníci hnutí skinheads údajně hodili včera v Krnově na Bruntálsku do řeky sedmnáctiletou Romku. Dívka skončila v nemocnici s podezřením na otřes mozku, protože se při pádu ze svahu uhodila hlavou o kámen. Kriminalisté její výpověď prošetřují.

Romka policistům řekla, že okolo 16:00 k ní přistoupili dva asi dvacetiletí muži. Podle ní se jednalo zřejmě o skinheady a oba měli piercing. Nejprve dívku uráželi a poté, co se ohradila, k ní přistoupili, uchopili za ruce a odvlekli k řece, kde ji shodili se svahu.

Dívka se při kutálení ze svahu uhodila o kámen do hlavy, do vody ale nespadla. Útočníci pak seběhli dolů, Romku opět chytili a hodili do řeky. Kriminalisté nyní na případu intenzivně pracují na místě se snaží zajistit stopy.

Rasově motivované zločiny nejsou v Krnově ojedinělé. Například v letech 1996 a 1998 se ve městě odehrály případy žhářských útoků na domy obydlené romskými rodinami. První vlna se obešla bez zranění lidí. Čtyřem útočníkům soud uložil předloni podmíněné tresty. Pátého poslal na tři roky do vězení.

Druhá vlna žhářských útoků v roce 1998 ale byla mnohem závažnější. Skupina rasistů vhodila zápalnou láhev do bytu početné romské rodiny. Požár během okamžiku zachvátil místnost, v níž spalo šest lidí. Osmačtyřicetiletá žena utrpěla těžké popáleniny, jejímu druhovi oheň popálil nohy.

V případu byli obžalováni tři mladíci. Jednoho z nich poslal soud na dva roky do vězení, ostatní pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

autoři: pet , dka
Spustit audio