Rok 1950: Max Švabinský kreslí Julia Fučíka

22. červen 2018

Max Švabinský byl jedním z nejvýznamnějších českých malířů minulého století. Jeho dílo je mimořádně bohaté jak co do množství, tak i různorodosti použitých technik. Proč se apolitický umělec na sklonku kariéry rozhodl vytvořit portrét komunistického hrdiny?

Švabinský se narodil v září 1873 v Kroměříži. Už za studií na pražské Akademii výtvarných umění se zejména jeho portrétní práce vyznačovaly precizností a mimořádnou kvalitou. Právě portréty, na nichž zachytil podobu řady významných osobností své doby, se staly podstatnou složkou jeho pozdější tvorby.

Vedle obrazů a grafik se Švabinský proslavil jako tvůrce návrhů na podobu trojice vitrážových oken katedrály na Hradčanech. Podílel se rovněž na výzdobě pražského Obecního domu či foyeru nedaleko stojící Zemské banky. Švabinského rukopis v neposlední řadě nesly i některé československé bankovky a poštovní známky.

Max Švabinský se věnoval i pedagogické činnosti. V letech 1910 až 1927 vyučoval na pražské Akademii, byl členem výtvarného spolku Mánes a roku 1918 se stal jedním ze zakládajících členů Sdružení českých grafických umělců Hollar. V roce 1945 byl jmenován národním umělcem a rovněž rytířem francouzské Čestné legie. Zemřel v roce 1962.

Portrét Masaryka i Fučíka

Švabinský zvěčnil řadu osobností politické a kulturní scény – Tomáše Garrigua Masaryka, Jana Nerudu, Josefa Mánesa či Antonína Dvořáka. Je i autorem podobizny Julia Fučíka, za niž dostal v roce 1951 Československou cenu míru.

Malířovu jménu nepomohlo, že jej komunistický režim vybral za takřka oficiálního umělce a že se jím v 50. letech zaštiťoval při potírání moderního umění.

Proč se Švabinský rozhodl nakreslit portrét Julia Fučíka? Nad tím se zamýšlí autor scénáře dokudramatu Lukáš Csicsely. V režii Simony Nyitrayové účinkují Stanislav Šárský, Alena Sasínová, Pavla Gajdošíková a Viktor Davida.

Byl Max Švabinským prorežimním umělcem? Právě na to se historika Eduarda Burgeta zeptal David Hertl.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související