Rodný dům Nikoly Tesly se otevře turistům

7. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvati nejvíc utrácejí za jídlo. Mezi Bosnou a Hercegovinou a Chorvatskem bude fungovat nový hraniční přechod. Ve Smiljanu bude pro turisty otevřen rodný dům vynálezce Nikoly Tesly. V sobotu bude u Jadranu oblačno s deštěm a teplotami do 27 stupňů.

Mléko, chleba a brambory. To jsou potraviny, za které vloni nejvíce utrácely chorvatské domácnosti. Podle statistického úřadu zaplatila průměrně domácnost za jídlo a pití téměř 21.000 kuna. Druhá nejvyšší položka byla doprava, za kterou Chorvaté průměrně utratili asi 7500. Splácení úvěrů stálo chorvatskou domácnost tolik, co kultura a rekreace - 4200 kuna.

Možná už během příští turistické sezony bude v provozu nový hraniční přechod mezi Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou. V těchto dnech začaly první stavební úpravy u Šamce. Nový projekt podpořila Evropská unie téměř 4 miliony eur. Přechod má být moderní a motoristé na něm budou mít k dispozici 6 jízdních pruhů a 14 kontrolních stanovišt.

Rodný dům Nikoly Tesly se stane od pondělí novou turistickou atrakcí. Více než stovka řemeslíků ho v těchto dnech dokončuje v chorvatském Smiljanu. Pokud se tam chcete podívat, je to zhruba na polovině cesty mezi Záhřebem a Splitem. V nově vybudovaném památníku můžete navštívit například multimediální sál, který připomene život a dílo tohoto mimořádně nadaného fyzika.

Od narození Nikoly Tesly uplyne právě v pondělí rovných 150 let. Připomeňme, že se věnoval hlavně výzkumu vlastností elektrických proudů a experimentům s vysokým napětím. Mezi nejdůležitější výsledky jeho bádání patří třífázové systémy - zejména elektromotor. Jméno slavného vynálezce nese i transformátor, bez něhož by se neobešly současné televize a rádia.

Počasí:
V sobotu 8. července bude u Jadranu oblačnost střídat polojasnou oblohu. Rozhodně ale počítejte s deštěm. Teploty se mají pohybovat v rozmezí 26 až 27 stupňů.

Během noci a rána platí upozornění pro jachtaře na neveriny. V noci se severní vítr změní na severovýchodní o rychlosti 6-12 uzlů. Moře má být na stupni 2-3 a viditelnost mezi 10 a 20 kilometry.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu