Robin Stria: Všichni máme stejné hodnoty, jen se musíme naučit naslouchat si

16. říjen 2018

Z pohledu romské brněnské komunity nedopadly letošní komunální volby dobře. Oba kandidáti, Robin Stria a Jan Polyak,do zastupitelstva nepostoupili. A to i přesto, že jsou oba dva v místní romské komunitě vážení a dostali slušný počet hlasů. O vyjádření je požádala Silvie Čechová.

“Jmenuji se Jan Polyak a kandidoval jsem za stranu Žít Brno, kterou jsem byl osloven. Když jsem si zjistil, o jakou politickou stranu jde a co za nimi je, rád jsem to přijal.”

“Moje jméno je Robin Stria a kandidoval jsem za Stranu zelených. Do voleb jsem se rozhodl jít proto, abych pomohl přiblížit romskou komunitu k moci tak, abychom mohli rozhodovat o našich věcech sami a nebylo to jako dosud - o nás, bez nás.”

Důvod, proč jste kandidoval zrovna za Stranu zelených byl ideologický? Je Vám tato strana názorově blízká?

“Jako pro skauta je pro mě důležitá zodpovědnost k naší Zemi, k ekologii, k tomu být hospodárným člověkem a učit to i ostatní. To jsou věci, které Strana zelených v programu má.”

Robin Stria právě prozradil, co ho láká na vstupu do politiky. Zeptám se na totéž ještě Vás, pane Polyaku?

“Skutečnost, že hnutí Žít Brno pro Romáky už něco udělalo a že se má čím pochlubit. Oni svůj sociální program naplňovali.”

Proč je podle Vás důležité, aby bylo v politice více romských kandidátů a zastupitelů?

Robin Stria

Robin Stria: “Tady v Brně je demograficky velká část populace romská. Z toho důvodu je důležité, aby Romové měli možnost místní prostředí měnit i podle svého pohledu tak, jak je důležité pro jejich komunitu. A to není možné jinak, než politickou silou.”

Dnes se do módy vrací útoky na romskou menšinu a přestává být v módě svádět veškerou vinu na uprchlíky. Jak se tomuto trendu dá z pozice romské komunity účinným způsobem bránit?

Robin Stria: “Toto téma dlouhodobě rezonuje nejen na úrovni Česka, ale je slyšet po celé Evropě. Pro nás je důležité nenechat se zahnat do situace, kdy nás ve veřejném prostoru někdo označí za ty, co by se měli bránit. My máme co nabídnout. Jako národ jsme obrovským přínosem pro tuto společnost. Hrdost a obsazování pozic, na kterých budeme vidět – to je cesta, jak na tyto útoky můžeme reagovat včas.”


Jan Polyak: “Mým plánem je sdružit Romy do jednoho spolku, ve kterém by se čtyři roky před vypuknutím dalších voleb vzdělávali. Klást jim na srdce, jak je důležité jít volit. Teď tedy v naší vyloučené lokalitě byla velká volební účast, více než obvykle, ale stejně to nestačilo. Až se zkonsolidujeme, dáme se dohromady, učiníme nabídku nějaké politické straně – samozřejmě takové, která nemá žádné rasistické plány – a s nima půjdeme do voleb.”

Robin Stria: “Umět lidi společně sdružovat a naučit je mezi sebou se bavit, vzájemně si naslouchat a respektovat to, co je pro nás všechny důležitý. Pořád jsme všichni stejný lidi, máme tytéž hodnoty, chceme, aby se naše děti měly dobře, měli jsme co jíst, dobře bydleli, atd. Chceme dobro i pro ty ostatní. V tom se všichni spojujeme a sjednocujeme a to je to, na čem musíme pracovat.”

autor: Silvie Čechová
Spustit audio