Řízek z patizonu? Proč ne!

8. září 2023

Každý Čech, od kojenců po seniory, zkonzumuje asi 167 kg masných a mléčných výrobků ročně. Samotné maso tvoří víc než polovinu. Jsme milovníci masa, a to i ve srovnání se světem.

Co říkají čísla?

Když si v týdnu dáš tři bezmasé dny → ušetříš až 20 Kg emisí

Když to zvládne čtyřčlenná rodina → ušetří 80 Kg emisí + minimálně 500 Kč

Za rok tahle rodina → ušetří 4160 Kg emisí + 26 000 Kč

Jak se výzva podařila splnit našim osobnostem?

Omezit v jídelníčku maso se rozhodl i moderátor Jan Pokorný. Co si místo toho dal k obědu? Poslechněte si to!

Víte, že:

…chov hospodářských zvířat zatěžuje naše klima víc než všechna letadla, lodě, auta a vlaky na světě? Omezením masa v našem jídelníčku můžeme snížit uhlíkovou stopu až o 30 %.

Záleží na tom, jaké množství a také jaký druh masa sníme. Třeba takový pěkný hovězí steak, než se dostane k nám do žaludku, má za sebou uhlíkovou stopu rovnající se až 18 kg emisí.

Každý Čech zkonzumuje cca 167 kg masných a mléčných výrobků ročně (včetně kojenců). Samotné maso tvoří víc než polovinu (86 kg). Jsme milovníci masa a to i ve srovnání se světem.

Vedle masa, je pro planetu hodně zatěžující i produkce mléka a výroba mléčných výrobků. Možná vás to překvapí, ale hned za hovězím, jehněčím a skopovým masem, se nejvíc Co2 vyprodukuje při výrobě sýru. Představte si, že zatím co se při pěstování, zpracování, dopravě a prodeji 1 kg brambor vyprodukuje 0,3 kg CO2 eq, na stejné množství sýru připadá 21,2 kg CO2 eq.

Více najdete zde

1 CO2eq, tzv. ekvivalent oxidu uhličitého, je přepočet skleníkových plynů, včetně metanu a oxidu dusného, na množství CO2. 2 Hodnoty vycházejí z mezinárodního výzkumu: Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science.

autoři: Šárka Fenyková , Jan Smrčka , agf
Spustit audio