Říkal, že to bude naše tajemství, že takhle vypadá láska. Přála jsem si vyrůstat v dětském domově

20. únor 2024

„Jako malá jsem si přála vyrůstat v dětském domově. Říkala jsem mamce, že bych chtěla, aby mojí maminkou byla matka mé kamarádky. Neřekla na to nic,“ vypráví Lenka. Od pěti let zažívala sexuální zneužívání svým otčímem, stejně jako její sestra a bratr. „Mamka je s tím mužem doteď.“

Maminka Lenku vychovávala fackami a křikem. „Otčím do našeho pokoje přicházel několikrát týdně. Nikdy nás nebil. Říkal nám, že máma nás nemá ráda. Že právě tohle, je skutečná láska. A že to bude naše tajemství. Zamykal mě doma, dokud jsem ho neuspokojila, nepustil mě ven. Jako dítě nemáte šanci poznat, co je a co není správně a co je norma,“ říká Lenka.

„Až v dospělosti jsme se sestrou sebraly odvahu a vypovídaly jsme o sexuálním zneužívání na policii. Dozvěděly jsme se, že to jednání je promlčené. Vůbec bych těmhle věcem promlčecí lhůtu nedávala, vždyť copak se dá promlčet život? A mě to celý život doprovází, nakonec se to vždycky odněkud zase vynoří,“ říká Lenka.

Která odborná péče Lence pomohla? Kdo je jí z rodiny největší oporou a jak to má dnes se svojí mámou?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.