Řidič německého auta zemřel za jízdy v dálničním tunelu

3. září 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

V tunelu Tuhobič na dálnici Rijeka - Záhřeb hrozila tragédie. Řidič auta s německou značkou z ničeho nic vjel do protisměru a zastavil.

Policista, který monitoroval dění v tunelu, si nejdřív myslel, že auto má nějaký technický problém nebo že narazilo do betonových zátarasů podél tunelu. Nic z toho, ale záznam neukázal, a tak poslal na místo technickou službu. Ta zjistila, že řidič auta za volantem zemřel. Pravděpodobně dostal infarkt.

Chorvaté zbožňují Němce a někdy to docela slušně přeženou. Čerstvá zkušenost je ze Záhřebu z nákupní zóny. Po vzoru spolkové republiky tam vyčlenili některá parkovací stání jen pro ženy - byla širší, víc osvětlená a snáz dostupná. Jenže ouha, místní šéfové se tentokrát přepočítali. Záhřebské ženy tato parkovací stání ignorují a říkají, že je to jen další pokus o diskriminaci.

Splitská nemocnice se konečně dočkala nového topení. V největším zdravotnickém zařízení v Dalmácii se totiž musela udělal rekonstrukce vytápění. Přestože zimy na chorvatském pobřeží nejsou jako u nás, topit se musí. Klimatizace, byť i ona dokáže částečně přitápět, prostě nestačí. Po pětatřiceti letech tak konečně budou splitští pacienti v teple a zároveň odpadnou potíže s nedostatkem teplé vody.

Nakupujete u moře v obchodech značky Kerum? Pak jste možná také významně přispěli. Zajímá vás na co? Přece na nové letadlo pana majitele. Splitský podnikatel Željko Kerum si udělal radost a pořídil luxusní cessnu. Letadlo, se kterým chce létat na obchodní jednání, ho přišlo na 17 milionů dolarů. Zajímavé je, že si letadlo koupil jen pár týdnů před volbami, ve kterých kandiduje na starostu Splitu.

Prodavač novin v Dubrovníku vyhrál spor s policií. Jeden z uniformovaných strážců pořádku totiž kolportérovi vytýkal, že před svým domem na hlavní ulici prodává tisk. Přestože měl prodavač řádnou koncesi, musel na policejní stanici. Prodavač to považoval za šikanu a na policistu si stěžoval úřední cestou a v novinách, které prodává. Tlak médií byl nakonec tak silný, že dubrovničtí velitelé policistu propustili ze služby.

Letovisko Makarská přišlo o kronikáře. Ve 53 letech zemřel novinář a kronikář Andělko Erceg. Jeho největším počinem bylo to, že kroniku přiblížil běžným lidem. Stala se dostupnou v tištěné i internetové podobně. Vedl ji totiž jako obyčejné noviny, které zaznamenávaly dění v letovisku, včetně četných hádek na radnici.

Kurzy a ceny

Jedno euro vyměníte za sedm kun a 10 lip, 100 českých korun pak za 28 kun a 70 lip. Natural 95, v Chorvatsku mu říkají eurosuper, stojí osm kun a 93 lip, nafta pak devět kun. LPG pořídíte za tři kuny a 35 lip.

Doprava

Silnice na pobřeží i ve vnitrozemí jsou volně průjezdné. Jen na dálnici u Záhřebu počítejte se zdržením kvůli opravám. Hranicemi do Slovinska projedete bez čekání. Na chorvatských silnicích platí měkčí dopravní předpisy. Svítit ve dne se nemusí, alkohol je částečně tolerován. Ale jezděte spíš podle českých pravidel, vyplatí se vám to!

Počasí

Na pobřeží bude slunečno a místy velmi teplo. Na Istrii polojasno s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 19 až 24, odpolední vystoupí na 27 až 32 stupňů. Vát bude slabý jihozápadní vítr.

Jachtaře čeká jihovýchodní vítr 10 až 20 uzlů, který se během dne změní na jihozápadní. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, viditelnost do 20 kilometrů. Na severním Jadranu místní přeháňky a bouřky.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu