Richard Seemann: Zahraniční média - Kreml bude v podezření, že zasahoval do voleb

29. leden 2018

České prezidentské volby na sebe soustředily značnou pozornost světových sdělovacích prostředků, ale především našich sousedů.

Rozhlasové a televizní stanice Slovenska, Polska, Německa a Rakouska referovaly již v průběhu sčítání hlasů a ještě před jeho skončením konstatovaly, že vítězem je dosavadní prezident Miloš Zeman.

Široce komentoval výsledek voleb slovenský tisk, který došel k závěru že na jeho politice se nebude v zásadě nic měnit. Nejrozšířenější Nový Čas konstatoval, že se nepodařilo nahradit současnou hlavu českého státu „nemastným, neslaným vědcem Jiřím Drahošem“.

Denník N to dokumentuje na povolebním prohlášení Miloše Zemana, že se během svého druhého mandátu umírní, aby za několik minut poté v odpovědích novinářům vystupoval stejným způsobem jako předtím.

Nepodceňovat důsledky vítězství

Polská Gazeta Wyborzca zdůrazňuje, že vítěz druhého prezidentského kola je známý pro svůj proruský postoj. Miloš Zeman bude mít podle názoru nejrozšířenějšího listu „obrovský vliv na formování vlády a její politiky. Kreml bude přitom v podezření, že zasahoval do výsledku voleb“.

Miloš Zeman, vítěz prezidentských voleb

Rakouské sdělovací prostředky věnovaly rovněž velkou pozornost prezidentské volbě. Přestože v téže době probíhaly v Dolních Rakousích zemské volby, které měly velký význam pro potvrzení politiky nové vládní koalice.

Vídeňský liberální list „Der Standard“ konstatoval, že volba Miloše Zemana potvrdila, že dosáhl v Česku bezpříkladnou kariéru. Bývalý šéf sociálních demokratů, který se s ní rozešel, byl opětně potvrzen ve svém úřadě. Jeho liberální vyzyvatel Jiří Drahoš tak svého cíle nedosáhl.

Německý pondělní Frankfurter Rundschau považuje výsledek českých prezidentských voleb za špatnou zprávu. Miloš Zeman bude podle jejich názorů dále štěpit českou společnost jejich erozí migrací a islamizací.

Drážďanské Sächsische Zeitung tvrdí, že Zeman mentálně během pěti let prezidentské funkci odvedl společnost směrem na Východ a chce prostřednictvím referenda rozhodnout o setrvávání v Evropské unii. Mnichovské Süddeutsche Zeitung k tomu dodávají, že však nechce vyvést zemi z Evropské unie. Jeho moc je omezená, ale nesmí se podceňovat důsledky jeho vítězství.

Spustit audio