René Kujan: Běh drsným srdcem Islandu

14. červenec 2013

Čech René Kujan, který vloni uběhl 30 maratonů ve 30 dnech. Jako první člověk oběhl celý Island kolem dokola. Teď přeběhl islandský ostrov ze severu na jih, opět jako nikdo před ním. Zhruba týden po návratu byl René hostem cestovatelské a outdoorové Casablanky.

René Kujan za pomoci několika islandských přátel vyrazil z nejsevernějšího bodu islandského ostrova a doběhl po dvou týdnech a více než 550 km na nejjižnější bod. Zcela sám se za drsných povětrnostních podmínek prodral ostrovním vnitrozemím a s sebou si po cestách-necestách necestách tlačil vozík se zásobami (který na část trasy musel vyměnil za batoh). Denně běžel mezi 30 a 90 kilometry v náročném terénu. Součástí akce je také charitativní závazek vybrat společně s partnery a fanoušky – kýmkoliv, kdo má respekt k podobným extrémním výkonům – minimálně 30 000 pro Sportovní klub vozíčkářů Praha.

V rozhovoru jsme probrali charakter náročné a osamělé trasy nehostinným lávovým vnitrozemím Islandu, trolly a podivná polopouštní zjevení, charitativní cíl celé akce i běh islandskou tmou-netmou s naloženým vozíkem zásob.

Poslechněte si kompletní záznam rozhovoru! S hudbou ho najdete k online poslechu také na www.wave.cz/jukebox.

Stránky Reného Kujana: run30.net

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.