Rekonstrukce muzea ve Volyni dělá archeologům radost. Přináší další a další zajímavé nálezy

1. duben 2024 08:15

Archeologům ve Volyni se plní přání. Při rekonstrukci muzea se jim už podařilo objevit řadu zajímavých artefaktů. Teď navíc přibyly nálezy z počátku osídlení a třeba i velmi zachovalé historické kachle.

Archeolog Martin Pták se probírá krabicí plnou historických střepů. „V rohu stodoly se nám podařilo zachytit vrstvu a několik zahloubených objektů prakticky z počátku osídlení zdejšího prostoru volyňské tvrze, kdy ta tvrz ještě nestála,“ říká.

Právě toto jsou nálezy, na které archeologové při rekonstrukci sídla muzea ve Volyni čekali a ve které doufali. „Poprvé se podařilo zachytit nějakou celistvější, plošně asi půlarovou situaci, která není porušena mladšími zásahy. Získali jsme velké množství archeologických nálezů, keramiku, mince, nějaké další kovy,“ dodává Martin Pták.

Velkou radost mu dělá soubor renesančních kachlů. „Vidíme na nich typické motivy těch renesančních šlechticů a dam, s klobouky, řetězy a nabíranými rukávy,“ ukazuje.

Čtěte také

Jak připomíná starosta Volyně Martin Červený, rekonstrukce tvrze už byla nezbytná. Ta poslední se totiž odehrála v sedmdesátých letech minulého století. „Celé zázemí a vnitřek muzea už neodpovídá dnešní době jak pro zaměstnance, kteří měli sociální zázemí v takovém stavu, že už skoro nebylo ani uživatelné, tak pro návštěvníky. Dneska musí být komfort prostě daleko vyšší,“ uvádí.

Úplně nové budou farské stáje i stodoly. „Tady ve stodole budou restaurátorské dílny, technický sklad, truhlářská dílna. A nad námi v patře nové depozitáře. V budově farských stájí bude hlavně zázemí pro návštěvníky, v patře nové kanceláře, knihovna a další potřebné místnosti,“ popisuje ředitel muzea Karel Skalický.

Rekonstrukce muzea ve Volyni vyjde na více než 40 milionů korun, velkou část pokryjí evropské dotace. Do konce října letošního roku by měla firma dokončit stavební práce.

Spustit audio

Související