Archeologové našli ve Volyni středověkou studnu. Už z ní vyndali střepy, zvířecí zuby i článek lidského prstu

1. listopad 2023 14:27

V jedné z budov muzea ve Volyni objevili archeologové středověkou studnu. Tu pravděpodobně zasypali lidé ještě v době baroka. Zatím vydala část svého tajemství, to nejzajímavější by se mohlo skrývat na dně. Dopracovat se tam snaží Martin Pták z archeologického ústavu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Jsme ještě mělko, takže zatím je to dobré. Studna má v průměru něco přes metr, takže člověk se sem pohodlně vejde. A když si dobře posvítí, tak zvolna terén snižuje a nabírá to do kýblu,“ popisuje archeolog Martin Pták ze studny.

Vyzvednutý materiál předává kolegovi, který ho podrobně přebere. „Také to procházíme detektorem, abychom nepřehlédli žádnou drobnůstku, nějakou minci, ztracený šperk, nic nám neuteče,“ dodává.

Studna má kamennou obezdívku. V pozdním baroku už podle Martina Ptáka nesloužila svému účelu a byla zasypána pravděpodobně při nějaké stavební úpravě.

V bedýnkách s nálezy už archeologové mají různé střepy, kosti a zuby. „Objevují se zlomky keramiky, tady vidíme džbány, kachle, střešní krytinu. Co se týče zvířecích kostí, na první pohled tu máme ostatky krávy, případně tohle by mohla být čelist koně. To určí archeozoolog,“ ukazuje Martin Pták.

Ze studny také vyzvedl jednu kost lidskou. „Měl jsem hned pocit, že jedna ta kostička je článek lidského prstu. Ono to není nikterak překvapivé, protože jsme kousek od bývalého hřbitova a tady je to promíšené lidskými kostmi,“ říká.

Čtěte také

Hlavní výzkum mají odborníci ještě před sebou. „Je to taková zvláštní archeologická situace, protože se předpokládá, že alespoň ta spodní část studny bude podmáčená, bude se tam trvale držet vlhkost. To znamená, že se tam organické zbytky nebo třeba dřevěné předměty nerozkládají, že se zakonzervují tou vodou, a tím pádem nám vydrží,“ vysvětluje Martin Pták.

Původně přitom vůbec nebylo v plánu detailně prozkoumávat tuto část volyňského muzea. „Tam byla pouze jedna anomálie, a to propad trychtýřového tvaru. Byl tam celou dobu, co pracuji v muzeu, tak jsme se chtěli prostě podívat, co to může být. Možností bylo víc, studna se sice také nabízela, ale mohl to být třeba propad podzemní chodby příkopu,“ doplňuje ředitel muzea Karel Skalický.

Další osud nově objevené studny ve Volyni je zatím nejistý. Až na základě výzkumu se pracovníci muzea rozhodnou, jestli ji opět zavezou, nebo zachovají.

Spustit audio

Související