Ředitel dopravní policie: Více obětí o prázdninách, na jejich konci zvýšený dohled na silnicích

31. srpen 2023 11:00

O prázdninách v důsledku nehod nejméně o devět mrtvých více než vloni. Na co se policie zaměří při bezpečnostní akci? A proč panuje nepoměr ve výši některých pokut? Odpovídá šéf dopravních policistů.

Ode dneška potkáte na silnicích a dálnicích v Česku více policistů. Na konec prázdnin naplánovali preventivně bezpečnostní akci. Skončí v neděli. Policejní hlídky budou dohlížet na bezpečný návrat lidí z dovolených a plánované jsou také kontroly.

Na podrobnosti se v Ranním Radiožurnálu ptal Petr Král šéfa dopravní policie Jiřího Zlého.

Plk. Jiří Zlý, ředitel služby dopravní policie

Na co přesně se na konci prázdnin zaměříte?

"Jako každoročně na začátku prázdnin i na konci prázdnin se zejména dopravní policisté soustředí na dohled nad dodržováním pravidel silničního provozu na hlavních tazích, což jsou dálnice a silnice prvních tříd. Do této akce jsou také zapojeni kolegové ze služby pořádkové policie, případně cizinecké policie. Ti své kontrolní stanoviště mívají zpravidla na silnicích nižších tříd, případně v obcích, kde dohlíží na dodržování základních pravidel."

"Dopravní policisté se s nasazením techniky soustředí zejména na dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, na věnování se řízení, což souvisí s držením hovorového zařízení za jízdy, případně způsob jízdy, jako je jízda v jízdních pruzích na dálnicích. Samozřejmě také věnují pozornost zákazům předjíždění nákladních vozidel. A musím zdůraznit, že součástí každé základní kontroly je také dechová zkouška na alkohol a v případě podezření na použití omamných látek také test na drogy."

Plk. Jiří Zlý, ředitel služby dopravní policie

Takže ty kontroly budou zaměřené tedy i na řidiče nákladních aut a třeba i autobusů?

"Ano, samozřejmě, tak jako v průběhu celého roku, jelikož priorita dopravní policie je nejen v letošním roce viditelný dohled a samozřejmě také kontrola dodržování pravidel ze strany nákladních vozidel, tak aby byla zajištěna maximální plynulost silničního provozu na hlavních tazích, tedy dálnicích."

Čtěte také

Datoví novináři našeho serveru iROZHLAS.cz zjistil i velký nepoměr v pokutách za přestupky v Praze. Tak například za nedání přednosti zprava byla loni průměrná pokuta 1000 korun, ale za jízdu na červenou skoro o polovinu nižší. Máte pro to jako šéf dopravní policie nějaké vysvětlení? Podle jakých pravidel se policisté rozhodují při udělování pokut?

"Pro to není v žádném případě jednoduché vysvětlení. Jelikož my se řídíme zásadami teorie práva. A teorie českého práva hovoří o nějakém správním uvážení, a to nejen v případech, kdy policista uděluje pokutu na místě v příkazním řízení, ale také v případech rozhodování správních orgánů, obcí s rozšířenou působností, anebo v případě trestního řízení samozřejmě i soudu. Takže tady nějaká polemika o tom, jestli je pokuta nižší nebo vyšší, si myslím, že vůbec nepřísluší.Nehledě na to, pakliže je udělena v souladu se zákonem, tak samozřejmě takto policie postupuje.

"Musím zdůraznit, že u obou těchto typů přestupků, které mají samostatnou skutkovou podstatu, v současné době zákon hovoří o tom, že lze udělit pokutu příkazem na místě do dvou a půl tisíce korun. Tady musím zdůraznit, že zákonodárce dal v tomto případě intervalu od nuly, tedy takzvaně domluvou, případně samozřejmě do výše dvou a půl tisíce korun. Navíc samozřejmě řidič při spáchání takového přestupku dostane příslušné body. V případě jízdy na červenou, jak říkáte, je to pět bodů podle současné právní úpravy a v případě nedání přednosti čtyři body."

"Nicméně musím říct, že určitým způsobem to vyřeší novela zákona, kterou včera prakticky podepsal pan prezident republiky, a která vstoupí v účinnost od prvního ledna. Zde u jízdy na červenou bude pokuta v příkazním řízení od čtyř a půl tisíce do pěti a půl tisíce korun, tedy ta spodní hranice stoupne na čtyři a půl tisíce. A u nedání přednosti to bude pokuta na místě ve výši od dvou a půl tisíce do tří a půl tisíce korun. Tedy taktéž ta spodní hranice již nebude od takzvané nuly."

Čtěte také

Vloni v červenci a srpnu zemřelo podle oficiálních policejních statistik na českých silnicích 81 lidí. Těch nehod bylo 16583. Máte alespoň už nějaký odhad, jestli by to letos mělo být víc, nebo míň?

"Pokud se týká oficiálně uzavřené statistiky za červenec, tak ta ukazuje, že na silnicích v červenci zemřelo 36 osob, což je o tři osoby více proti loňskému červenci. Zatím podle našich neoficiálně uzavřených statistik, tedy jedná se o předběžné číslo, zdůrazňuji předběžné číslo, zahynulo do včerejšího dne (za měsíc srpen – pozn. red.) na našich silnicích 47 osob. Pakliže to srovnám s uzavřeným, statisticky uzavřeným číslem z loňského srpna, kdy zemřelo 41 osob na českých silnicích, tak jsme ve vyšších, bohužel ve vyšších číslech počtu usmrcených osob."

Na otázky v ranním interview Radiožurnálu odpovídal plukovník Jiří Zlý, ředitel služby dopravní policie.

"Děkuji a přeji všem motoristům šťastný návrat z jejich cest."

autoři: Petr Král , Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio