Rath: O úplatcích jsem nehovořil, říkal jsem si jen o pomoc s volební kampaní

4. prosinec 2013

Krajský soud v Praze v kauze Rath už druhý den přehrává policejní odposlechy. Stále jde o dva roky staré záznamy z kanceláře někdejší šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. V soudní síni jsou tak slyšet rozhovory například s jejím přítelem - také obžalovaným Petrem Kottem. Tématem jsou hlavně zakázky ve Středočeském kraji. Hlavní obžalovaný David Rath Českému rozhlasu řekl, že úplatky nebral. Přiznal ale, že si říkal o pomoc na předvolební kampaň.

„Já jsem v životě s nikým o žádných úplatcích nehovořil. Otevřeně přiznávám, že jsem často hovořil o tom, že bychom potřebovali pomoci s volební kampaní. To otevřeně přiznávám, tady nemám co skrývat. Nemám se za co stydět. Já si myslím, že to dělají všichni politici i všechny politické strany,“ tvrdí Rath.

O politickém sponzoringu mluvila i obžalovaná podnikatelka Ivana Salačová. Na krajské volby prý chtěla přispět ČSSD částí zisku z oprav buštěhradského zámku. „Já jsem jenom řekla, že bych se klidně vzdala části zisku a že bych to dala na volby,“ prohlásila.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky má strana pro sponzory přísná pravidla a oficiálním daru od někoho z obžalovaných neví. „Pokud vím, tak nikdo z těchto uvedených žádný dar sociální demokracii neposkytnul,“ říká Sobotka.

Současná ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (ČSSD) dnes připomněla, že Ratha loni v obecné rovině varovala před možnou diskreditací sociální demokracie.

V policejních odposleších zatím David Rath nefiguruje. Podle žalobce Petra Jiráta se budou další záznamy přehrávat nejméně týdny. Soud s Davidem Rathem a dalšími 10 obžalovanými pak potrvá s přestávkami nejméně do února.

autoři: Michaela Vydrová , hla
Spustit audio