Ramadán v Rusku

13. červenec 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Tento týden začal pro muslimy na celém světě postní měsíc ramadán. Týká se to samozřejmě i muslimů v Rusku, jichž je rozhodně víc, než si dokážeme v první chvíli představit. Nad islámskými tradicemi a životem muslimů v současném Rusku se zamýslíme v následujícím příspěvku.

Islám na území dnešního Ruska přišel někdy v 8. století. V současné době se stal hned druhou nejrozšířenější vírou v Ruské federaci – hned po pravoslavném křesťanství. Podle nejnovějších statistik je tu muslimů na 20 milionů – a je otázkou, zda je tato statistika přesná a zda jich ve skutečnosti není ještě víc.

Ruští muslimové jsou navíc v zemi považováni za její původní obyvatelstvo. Proto bylo Rusko v roce 2005 přijato jako pozorovatelská země do někdejší Islámské konference, která se dnes proměnila v Organizaci islámské spolupráce.

Ruští muslimové musejí po dobu ramazánu dodržovat stejná omezení jako všichni jejich souvěrci po celém světě – především se zdržet jídla a pití od východu do západu slunce, ale zároveň respektovat i jiná omezení.

Muslimové v Branské oblasti v Rusku

Pokud někdo nemůže požadavky ramadánu z nejrůznějších důvodů dodržovat, dostává možnost vykoupit se almužnou pro chudé, zvanou sadaka. Muslimská duchovní správa pro evropskou část Ruska v tomto roce stanovila výši této almužny na 100 rublů pro chudé věřící, 200 rublů pro středně majetné a 300 rublů pro zámožné. Takto shromážděné prostředky se pak rozdělují těm nepotřebnějším.

V Moskevské oblasti se mimoto bezvýhradně dodržuje ještě jedna islámská tradice – a to jsou veřejné dobročinné večeře iftar. Letos se pořádají ve všech čtyřech moskevských mešitách a v dalších deseti muslimských svatostáncích Moskevské oblasti. Jak už v předvečer ramadánu řekl zástupce předsedy Rady muftíů Ruska Rušan Abbjasov, rytmus života současného Ruska nepřináší do pravidel muslimského půstu žádné změny. Benevolentně se současný islám chová například k využívání internetu v čase ramadánu, samozřejmě za předpokladu, že to nenarušuje rytmus každodenních modliteb.

autor: ldo
Spustit audio