Rady pro nákup a konzumaci burčáku

13. září 2002

Je září a také doba burčáku, tedy prvního vinného nápoje z letošní sklizně. Říká se o něm, že je v něm letní slunce, spousta vitamínů a živin. Zákon o vinařství ho specifikuje jinak.

Rejtar: Podle tohoto zákona je burčákem částečně prokvašený hroznový mošt, obsahující nejméně 1 procento alkoholu.

Ze zákona citoval Josef Rejtar z České zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni. Jak poznáme správný burčák?

Rejtar: Měl by mít mléčně žlutou barvu, ne zbarvení hnědé - znamená to jeho oxidaci, chuť má jemný nádech po kvasnicích, protože v něm právě kvašení probíhá. Podle nového zákona se smí prodávat pouze v období od 15. srpna do 30. listopadu.

Nádoby s burčákem by měly být označeny. Je určen k přímé konzumaci, tedy hned u stánku. Druhou možností je nechat burčák slít do vlastních, čistých, nejlépe skleněných láhví.

Rejtar: V praxi se sice často prodává v plastových, ale je dobré ho pak hned spotřebovat.

V PET láhvích burčák sice také donesete domů, chuťově třeba nic nepoznáte, ale každý vinař vám potvrdí, že zacházet takto s královským nápojem není zrovna vhodné. Koupený burčák vypijte ještě týž den, mějte ale na paměti, že větší konzumace přemíry slunce, vitamínů a živin nemusí vaše tělo okamžitě vstřebat a druhý den, po větší degustaci, je někdy dost šedivý.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu