Radiofórum - zprávy 7. prosince 2007

7. prosinec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Prezident se bude volit 8. února

Václav SOCHOR, moderátor:
S podrobnými zprávami je teď ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dobrý podvečer. Volba prezidenta začne na Pražském hradě v pátek 8. února příštího roku. Společnou schůzi obou parlamentních komor na tento den svolal předseda sněmovny Miloslav Vlček. Oficiální kandidát je ale zatím jen jeden současný prezident Václav Klaus, kterého nominovala ODS. Jak dodává redaktorka Veronika Malá, možný protikandidát, ekonom Jan Švejnar, se zatím ještě nevyslovil.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Definitivní slovo by mělo padnout až příští týden, potvrdil dnes po jednání se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem Jan Švejnar.

Jan ŠVEJNAR, kandidát na prezidenta:
Příští týden nastane ta doba, kdy podle výsledků sondáže, které udělám, bych to rozhodnutí rád udělal, ano.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Do té doby by měl ještě Švejnar jednat s lidoveckými senátory a možná i s komunisty. Sbírat už chce i podpisy, které jsou ke kandidatuře potřeba. Jana Švejnara navrhli zelení, podporuje ho i sociální demokracie. I ta se ale ještě bude o věci bavit a definitivně svoje rozhodnutí řekne až příští sobotu. Šéf strany Jiří Paroubek ale věří, že Švejnar uspěje.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Samozřejmě ty kandidáty eventuálně další známé, ale já věřím, že na ni nedojde a věřím, že pan Švejnar bude tím vítězným kandidátem.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Šéf komunistů Vojtěch Filip potvrdil, že rozhodnutí KSČM by mohlo padnout v polovině prosince. Strana totiž podle něj zatím není jednotná.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ta úplná podpora není, je o něco vyšší než u pana prezidenta Klause, ale zatím nevidím, že by takové stanovisko bylo z naší strany jednoznačné.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Lidovci naopak nevylučují, že v případě, že se na jednom jméně neshodnout, budou jejich zákonodárci hlasovat každý podle sebe.

Spolu s pašeráky policisté zadrželi i kilogramy heroinu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Příslušníci Národní protidrogové centrály pozatýkali nebezpečný gang pašeráků a distributorů drog. Čtyři Makedonci a jeden Čech působili v Severočeském kraji. Policie jim zabavila několik kilogramů drog, převážně heroinu a střelné zbraně. Šéf centrály Jiří Komorous varoval, že po rozšíření schengenského prostoru se zřejmě dramaticky zhorší situace na české drogové scéně. Podrobnosti má reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Zadržení pachatelé kladli odpor a chtěli použít nelegálně držené pistole. Teď jsou ve vazbě. Všem hrozí podle Komorouse až deset let vězení.

Jiří KOMOROUS, ředitel Národní protidrogové centrály:
Při té akci se podařilo jak zatknout všech pět pachatelů, tak zajistit i samotnou omamnou a psychotropní látku, která činila v tom prvotním množství osm kilogramů.

Pavel OTTO, redaktor:
Policisté se obávají, že po 21. prosinci, tedy po rozšíření schengenského prostoru, začnou vést přes Česko některé balkánské drogové trasy, které se až dosud našemu území vyhýbaly. Jakub Fridrich z protidrogové centrály říká, že detektivové už zaznamenali některé nové trendy.

Jakub FRIDRICH, Národní protidrogová centrála:
Doménou kosovoalbánských zločineckých uskupení v minulých letech býval heroin a balkánská trasa bývala jednosměrná, tedy z Balkánu k nám. Trend spatřujeme v tom, že se zobousměrnila v důsledku poptávky po syntetikách.

Pavel OTTO, redaktor:
Zájem na Balkáně je především po českém pervitinu a také extázi, která se k nám dostává z Nizozemska.

Aktivisté Greenpeace opustili komín elektrárny

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Den a půl strávili aktivisté Greenpeace na komíně elektrárny v Prunéřově, kde protestovali proti nadměrnému vypouštění emisí oxidu uhličitého. Původně jich bylo jedenáct, nakonec silnému větru vzdorovalo jen šest. V půl páté odpoledne se ale i oni rozhodli bivak ve výšce ukončit a slézt dolů. Celou jejich akci sledovala reportérka Gabriela Hauptvoglová.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka:
Aktivisté ukončili svůj protest právě dnes odpoledne kvůli špatnému počasí. Fouká tu totiž silný vítr a občas také prší. Už v noci museli ze stopadesátimetrové výšky slézt na ochoz ve výšce sedmdesát metrů. /Nesrozumitelné/ Greenpeace, když slezl z komína, tak mi řekl, že podle něj celá akce i přes to špatné počasí svůj smysl splnila, to znamená, podařilo se jim v té výšce navázat spojení se svými kolegy na mezinárodní konferenci o klimatu na Bali a také upozornit obyvatele České republiky na problematiku skleníkových plynů a změny klimatu.

Povodňové zpravodajství

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Na severovýchodě a jihozápadě Čech od rána stoupají hladiny řek. Odpoledne byl dosažen třetí povodňový stupeň na Labi nad přehradou Les Království. Jaká je aktuální situace, to ví reportér Martin Pařízek. Dobrý večer.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Dobrý večer. V tuto chvíli přetrvává třetí stupeň povodňové aktivity na Labi v profilu Vestřev a nově byl také dosažen nad Jaroměří v Brodě. Druhý stupeň stále platí na přehradě Labská a na Lese Království, kde je už setrvalý stav. První stupně jsou na Cidlině, Zdobnici a Divoké Orlici. Hasiči odpoledne vyjížděli k několik zásahům například v Hostinném v Nádražní ulici stavěli protipovodňové stěny. Na jiném místě zase čerpali vodu ze zatopených prostor.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Martine, dá se odhadnout, jak to bude na řekách vypadat v následujících hodinách?

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Ten další vývoj by podle vodohospodářů neměl být nijak dramatický. Vzestupy se budou postupně teď večer posouvat do nižších poloh regionu. Očekávají se sice přeháňky, řeky by ale měly v průběhu noci a ráno už klesat.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Tolik Martin Pařízek. Na slyšenou.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Na slyšenou.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
A ještě dodejme, že třetího nejvyššího stupně povodňové aktivity dosáhla taky Otava v Rejštejně. Podle vodohospodářů by ale ani tam neměl vývoj nijak dramatický.

Spojení Ruska a Běloruska v jediný stát

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Šokující zprávu dnes přinesla některá ruská média. Rusko a Bělorusko se mají spojit do jednoho státu a tomu bude vládnout současný ruský prezident Vladimir Putin. Kreml ale tyto úvahy považuje za spekulativní fantazie a vyvrací je i lidé kolem běloruského prezidenta. Další podrobnosti nabízí náš moskevský zpravodaj Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Jednotný stát Ruska a Běloruska může vzniknout už příští týden. Vladimir Putin by mohl být prezidentem nově vytvořené země a Alexander Lukašenko předsedou společného parlamentu. S takovou informací dnes přišla respektovaná a většinou velmi dobře informovaná rozhlasová stanice Echo Moskvy. Podle jejího zdroje v administrativě běloruského prezidenta je už dokonce vypracovaný ústavní akt, který by měli oba prezidenti podepsat příští týden během Putinovy návštěvy Běloruska. Kreml ale tyto informace označil za spekulace. Potvrdil sice, že cesta Vladimira Putina do Minsku je v plánu, ale spojení Ruska a Běloruska se rozhodně nechystá. Stejně jako žádné nové politické funkce pro prezidenta Putina. Podobné zprávy vyvrátila také běloruská strana. Podle expertů se sice o vytvoření společného státu uvažuje už od roku 1997, kdy Rusko a Bělorusko podepsaly takzvanou svazovou smlouvu, ale brzký vznik takového útvaru zatím vylučují. Nejdříve by totiž tento geopolitický projekt musely schválit parlamenty obou zemí a pak také v referendech podpořit občané.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Úvahy o vytvoření nového státu v čele s Vladimirem Putinem rozebereme v pořadu Stalo se dnes. Začíná po jednadvacáté hodině.

NATO zakročí v Kosovu proti každému, kdo by podněcoval násilí

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Severoatlantická aliance v Kosovu zakročí proti každému, kdo by tam podněcoval násilí. Oznámili to ministři zahraničí zemí NATO, kteří se dnes sešli v Bruselu. Aliance zároveň ponechá v Kosovu své jednotky a je připravena vyslat i posily. Kosovští předáci opakovaně pohrozili, že po 10. prosinci vyhlásí nezávislost na Srbsku. V ten den totiž končí mandát trojky vyjednavačů z Ruska, Spojených států a Evropské unie.

CIA zničila záznamy z výslechů osob podezřelých z terorismu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Americká CIA zničila obrazové záznamy kontroverzních výslechů lidí podezřelých z terorismu. Nahrávky údajně zachycovaly vyšetřovací metody, které kritici označili za mučení. Vyplývá to z interního oběžníku šéfa zpravodajské služby Michaela Haydna, o kterém dnes informují americká média. Záznamy prý CIA nechala zničit v obavě, aby se neprozradila totožnost vyslýchajících.

V Polsku doutná skandál s týráním seniorů

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Polskem hýbe skandál kvůli hrubému zacházení se starými lidmi v jednom z penzionů u Varšavy. Úřady teď kvůli tomu provádějí kontroly v domovech důchodců a domech s pečovatelskou službou. Z Varšavy se přihlásil náš zpravodaj v Polsku Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
V penzionu Radost se podle televize TVN24 děly naprosto nehumánní věci. Ošetřovatelky tam prý často křičely na své svěřenkyně, násilím je nutily jíst a když ani to nepomáhalo, používaly pěsti. Scénu, ve které padlo několik vulgárních výrazů, natočil kamerou svého telefonu mladík, který byl v domově důchodců na civilní službě. Na hrubé zacházení si stěžovali i někteří příbuzní. "Mnohokrát jsem viděla, jak je různě strkají, když si nechtěly lehnout, jak je přivazovaly k posteli, zdálo se mi, že některým dávají omamné prostředky, aby od nich měly pokoj. Moje máma mi o tom říkala, ale já jsem jí moc nevěřila, teď už je mi to jasné," popisuje poměry v penzionu Radost paní Barbara. Vedení domova důchodců trvá na tom, že stařenkám nikdo úmyslně neubližoval a tvrdší postup si občas vynutily okolnosti. To se prý ale děje v každém takovém zařízení. Případem se zabývá policie i ministerstvo sociálních věcí.

Irglová a Hansard jsou nominováni na cenu Grammy

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová je mezi nominovanými na prestižní americkou cenu Grammy, a to dokonce dvakrát. Spolu se zpěvákem Glenem Hansardem získali nominaci v kategorii nejlepší soudtrack, kdy porota ocenila jejich album s písněmi k irskému filmu Once. V kategorii nejlepší filmová píseň také může bodovat jejich skladba /nesrozumitelné/. Zda si Zlatý gramofonek z Los Angeles tato dvojice odnese, se dozvíme 10. února příštího roku.

autor: ezi
Spustit audio