Radiofórum - zprávy 4. června 2007

4. červen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

George Bush v České republice

Petr DUDEK, moderátor:
Nejprve podrobné zprávy, se kterými je ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Pěkný podvečer.Nejmocnější muž světa, americký prezident George Bush, je na cestě do České republiky a Praha zažívá největší bezpečnostní manévry posledních let. Policie v rámci bezpečnostních opatření kontroluje i kanály a kontejnery. Jsou to místa, která by mohla sloužit jako úkryt výbušnin, nebo útočníků. Pražský hrad je pak od rána uzavřen. Na nádvořích, kudy obyčejně proudí davy turistů, jezdily úklidové stroje. Policie úderem osmnácté hodiny začala uzavírat i okolí Hradu. Z Evropské ulice, kudy pojede prezidentská kolona z letiště, se stala jednosměrka.Zhruba před hodinou pak začala před velvyslanectvím Spojených států demonstrace proti návštěvě George Bushe a radarové základně v Česku. Pořádal ji Komunistický svaz mládeže. Před pár minutami pak měl začít protest odpůrců radarové základny na Loretánském náměstí před ministerstvem zahraničí. Na místě je i reportérka Radiožurnálu Věra Masopustová. Věro, máš slovo.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Dobrý podvečer. Tak, demonstrace není, jak byla původně plánována, na Loretánském náměstí, ale na Pohořeleckém parkovišti a na rozdíl od demonstrace před americkou ambasádou, tam přišlo jen několik desítek lidí, tady je podstatně rušněji. Je tu kolem několika stovek demonstrantů a celá akce je ve stylu protiválečných akcí amerických hippies. V projevu roti radaru vystoupí nejen šéf iniciativy Ne základnám Jan Tamáš, ale taky starosta brdské obce Trokavec a americký voják veterán z Iráku. Celá demonstrace by tady na Pohořelci, měla trvat zhruba hodinu a půl.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
A Věro, můžeš nám ještě říci, jak vypadal přechod demonstrantů od americké ambasády tam na Pohořelec?

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
No, vzhledem k tomu, jak málo demonstrantů před ambasádou bylo a k počtu policistů, kteří na ně dohlíželi, tak proběhl přesun v klidu.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Tolik reportérka Radiožurnálu Věra Masopustová. A z Loretánského náměstí nedaleko Pražského hradu, se teď přesouváme, respektive z Pohořelce, se přesouváme na staré Ruzyňské letiště. Air Force One s Georgem Bushem na palubě by měl na runway dosednout kolem jednadvacáté hodiny. Už teď na ně ale čekají desítky novinářů. Mezi nimi i náš reportér Jaroslav Skalický. Jak to teď na letišti vypadá, Jaroslave?

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Tak, na ploše před starým Ruzyňským terminálem panuje zatím velmi poklidná, řekněme, vyčkávací atmosféra. Vpravo ode mne na stožáru vlaje česká vlajka, vlevo americká. Naši přenosoví technici nám tady vytvořili improvizované pracoviště na korbě jednoho ze dvou valníků, ze kterých budou novináři přílet sledovat. Odtud také budeme přílet vysílat i my, a to kolem jednadvacáté hodiny. Jsme vůbec první novináři, kteří se na plochu dostali. Ostatním teď Kancelář prezidenta republiky vydává průkazy, které je opravňují ke vstupu na plochu.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Jaká jsou na Ruzyni bezpečnostní opatření?

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Prostor před terminálem je policejně uzavřen, parkují tam přenosové vozy ať už naše, náš Českého rozhlasu, tak televizí. Vstup dál je pouze na povolení a samozřejmě přes bezpečnostní rám. Uvnitř terminálu čekají policisté a ochranka včetně Američanů s těmi pověstnými sluchátky v uších. Další, na první pohled viditelná, bezpečnostní opatření sem zatím nepostřehl, i když teď tady vidím Američany se psy. Uvidíme co a koho budou kontrolovat. Pokud jde o tu hlavní příjezdovou cestu na Ruzyňské letiště, Evropskou třídu, nemohu potvrdit jednosměrný provoz, my jsme zatím projížděli bez problému, provoz byl v obou směrech, byl velmi poklidný a cestou jsme zahlédli pouze jednoho policistu, ale to už se mohlo změnit.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Tolik přímo z pražské Ruzyně redaktor Jaroslav Skalický. Díky, na slyšenou.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Na slyšenou.

Pravidla policejních odposlechů

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Pravidla pro nasazování policejních odposlechů mají být přísnější. Počítá s tím návrh novely příslušné normy, který schválila vláda. Opozice už dala před časem najevo, že nemá k předloze vážnější výhrady. Jednání ministrů sledoval Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Lidé, kterým policie odposlouchávala telefony a nepřistihla je při žádné nekalosti, by měli mít na příště právo se o odposlechu zpětně dozvědět a navíc by mohli požádat soud o finanční odškodnění. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dodává s čím ještě návrh počítá.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Má zavést kontrolu, to povolování odposlechů zpřísňujeme podmínky pro soudce, který povolil odposlech. Musí jasně odůvodnit příkaz, kterým povolil odposlech.

Pavel OTTO, redaktor:
Pachatelům napojeným na organizovaný zločin, nebo těm, kteří jsou podezřelý ze spolupachatelství, by se informace o monitorování neposkytovaly. Opozice nemá k předloze zásadní výhrady. Varuje jen před tím, aby policie žalobcům a soudcům nezkomplikovala práci při odhalování zločinců.

Detenční ústavy v České republice

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Nebezpeční, nepříčetní, nebo duševně nemocní pachatelé by v budoucnu měli být umístěni ve speciálních, takzvaných detenčních ústavech. Vznik těchto zařízení, která budou kombinací vězení a léčebny dnes podpořila vláda. Zatím byli například vrazi s diagnózou sexuálního sadismu s defektní inteligencí, sexuální devianti, u kterých opakovaně selhala ochranná léčba, nebo pachatelé pohlavního zneužívání, kteří byli v minulosti více než dvakrát trestaní a ochranné léčení u nich nemělo žádný efekt, umisťování do psychiatrických léčeben. Podobná zařízení totiž zatím v Česku chybějí. Podrobněji se tématu budeme věnovat v další části Radiofóra.

Firma Kapsch pokryje všechny dálnice branami

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Všechny dálnice v Česku pokryje mýtnými branami firma Kapsch. Dálniční síť by měl být kompletně dobudovaná do roku 2015. Kapsch podle původní smlouvy vybudovat mýtné na současných tisíci kilometrech dálnic a zhruba tisíci sto kilometrech silnic první třídy. Od zpoplatnění silnic první třídy mikrovlnným systémem ale ministerstvo dopravy upustilo a místo toho Kapschi nabídlo pokrytí dálnic, které jsou ve výstavbě. Firma pokryje i silnice první třídy, které v současnosti spojují dálnice s hraničními přechody. Mýtný satelitní systém pro silnice první, druhé a třetí třídy bude spuštěn od roku 2009. Jak Radiožurnálu řekl v pořadu 20 minut ministr dopravy Aleš Řebíček, vznikne jakýsi hybrid, který má u nás jako jediný budoucnost.

Aleš ŘEBÍČEK, ministr dopravy /ODS/:
Jsme mluvili se slovenským kolegou, tak ten naopak chce jít hybridem hned od začátku, protože samozřejmě ten hybrid, nebo respektive ten mikrovlnný systém má i své výhody. Jednoznačně já třeba osobně se domnívám, že na komunikacích rychlostních a dálnicí ty brány stejně bychom stavěli kvůli telemagnetickým a informačním službám, takže vlastně se to dá využít.

V nizozemském Haagu začal proces

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
V nizozemském Haagu začal proces s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem. Toho zvláštní tribunál pro Sieru Leone viní z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti spáchaných během krvavé občanské války v Sieře Leone v letech 1991 až 2002. Taylor je vůbec prvním africkým vůdcem postaveným před takový tribunál. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu doživotí. Svůj případný trest si odpyká v některé z britských věznic.

Masakr v Číně před osmnácti lety

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Před osmnácti lety zmasakrovala čínská armáda na pekingském náměstí Nebeského klidu tisíce lidí, hlavně studentů. Protesty proti totalitnímu režimu skončily neúspěšně a vládnoucí komunistická strana si v roce 1989 upevnila moc. Od té doby o krvavých událostech nesmějí informovat ani novináři a nesmějí si je připomínat ani obyčejní lidé. Vystavují se totiž represím pekingského režimu. Jak informuje zpravodaj Robert Nikoláš, dnes policie zatýkala disidenty. V Hongkongu si ale čtvrtý červen 1989 připomnělo na padesát pět tisíc lidí.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Desetitisíce lidí si v parku Viktoria při vzpomínkové vigilii připomněly osmnáct let staré události. Zatímco obyvatelé Hongkongu, který už téměř deset let patří Číně, ale zachovává si demokratické principy a základní svobody, si připomněli tragické události. V samotné Číně byli zatýkáni disidenti, kteří se odmítají podrobit totalitní moci. Náměstí Tchien-an-men tak bylo příslušníky ozbrojených sil hlídáno o něco více než v jiné dny. Přesto policie povolila v předvečer výročí matce zabitého studenta Tin ci lin, aby položila květiny a fotografii na místo, kde její syn zahynul.

autor: ezi
Spustit audio