Radiofórum - zprávy 26.června.2007

26. červen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vláda chce urychlit důchodovou reformu

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Tereza Tomášková.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Pěkný večer. Důchody by se časem měly zvednout až na deset tisíc korun. Ministerstvo práce už připravilo první sadu návrhů legislativních změn. Teď se k ní vyjádří političtí partneři a oponenti. Vláda by měla materiál projednat v září tak, aby ho poslanci dostali na stůl už na začátku příštího roku. To je časový plán, ve který doufá ministr Petr Nečas. Hlavní body reformy shrnuje redaktorka Jitka Hanžlová.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Zásadní je hranice odchodu do důchodu. Ta by se měla stále posouvat tak, aby v roce 2030 byla pro ženy i muže stejná šedesát pět let. Prodloužit se má také doba povinného pojištění z pětadvaceti na třicet pět let. Vláda chce omezit náhradní doby, například započítávání studia na vysoké škole. Chce motivovat lidi, aby si více soukromě spořili na penzi. Omezí to ale procenty, aby se příliš nenarušil princip solidarity. "Reforma potřebuje zvláštní finanční fond," připomíná ministr Petr Nečas.

Petr NEČAS, ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
Po roce 2009 by se prakticky veškeré výnosy z privatizací měly zásadním způsobem směřovat do reformy důchodového systému a neměly by být již projídány v běžných rozpočtech, a dokonce ani v takových bohulibých záležitostech, jako je dopravní infrastruktura. Já jsem hluboce přesvědčen o tom, že penzijní reforma v tomto musí být absolutní prioritu.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Reforma ale také potřebuje politickou shodu, aby se penzijní systém neměnil po každých volbách. Pro opozici by proto mohlo být výhodné, aby nepopulární kroky stihla udělat tato vláda.

Zdravotnická část reformy čelí ostré kritice poslanců

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Zdravotnická část reformy veřejných financí, to bylo dnes jádro sporů mezi zdravotníky i mezi poslanci. Vůbec poprvé tuto část reformního balíku projednal ve sněmovně zdravotnický výbor. Do druhého čtení reformu nakonec poslal bez zásadního stanoviska. Při závěrečném hlasování ale s koalicí nezvedli ruku lidovci Ludvík Hovorka a Jiří Carbol. Jak dodává redaktorka Veronika Hankusová, ministr zdravotnictví Julínek si musel vyslechnout ostrou kritiku. Veroniko, dobrý večer do sněmovny.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Tak Tomáš Julínek plánuje, že by se nově platily poplatky za návštěvu u lékaře nebo za recept. Maximálně by nás to ale mělo stát pět tisíc korun ročně. Platilo by se i za pobyt v nemocnici. S tím ale právě nesouhlasí opozice.

David RATH, bývalý ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Bude to jednak zásadní zásah do životní úrovně sociálně slabších a současně pro ta zdravotnická zařízení to znamená více administrativy.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Řekl sociální demokrat David Rath. Mezi kritiky se ale znovu zařadil i lidovec Ludvík Hovorka. To, že je zdravotnická část vůbec součástí celé reformy, je podle něj zásadní chyba. Jedna forma solidarity se podle něj totiž nahrazuje druhou.

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Je třeba udělat nějakou rovnováhu, že by se neměly snižovat daně do té míry, aby prostě nedošlo k těm výpadkům, které musíme potom nahrazovat například vybíráním poplatků.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Ministr zdravotnictví Julínek ale stále doufá, že se i s Hovorkou nakonec dohodnou.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Je potřeba, aby si to uvědomil v celým kontextu existence vlády a záměru vlády. Já doufám, že to vezme v potaz, i když má nějaké výhrady.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Odpoledne se kvůli reformě veřejných financí sešli také zástupci zdravotnických organizací. Jejich jednání sledovala reportérka Věra Masopustová. Věro, máš slovo.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
"Vypustit reformu zdravotnictví ve stávající podobě je jako vypustit psa bez obojku," zaznělo v sále od jednoho z lékařů. Výstupem dnešního jednání zdravotníků a České lékařské komory je tedy zabrzdění reformy. To mi potvrdila i jedna z diskutujících doktorka Ludmila Jelínková.

Ludmila JELÍNKOVÁ, doktorka:
Nesouvisí to s celým tím balíkem stabilizace veřejných financí. Zdravotní pojištění je, jsou samostatné peníze, a proto tam to musí být samostatně projednávané a především se musí ujasnit, opravdu co z těch peněz se platit bude a co ne, a to zatím nemá jasno, nemají jasno ani politici ani samozřejmě lékařská obec, natož pak pacienti.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Česká lékařská komora chce proti reformě postupovat s dalšími partnery, potvrdil to její prezident Milan Kubek.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Vyzýváme všechny zástupce zdravotníků, všechny lékařské organizace, aby pokud souhlasí s těmi připomínkami, které Česká lékařská komora definovala, aby je podpořili. Obrátíme se na všechny členy zdravotního výboru, obrátíme se na všechny poslance a budeme pracovat s poslanci i v jednotlivých regionech.

Na seznamu pasažérů havarovaného letadla jsou tři mladí Češi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Na seznamu cestujících v havarovaném letadle v Kambodži byli opravdu tři Češi. Potvrdilo to české velvyslanectví v Bangkoku. Ani po dvou dnech ale se letoun nepodařilo najít, takže není jisté, jestli Češi byli opravdu na palubě. Stroj ruské výroby Antonov 24 havaroval včera ráno našeho času nedaleko pobřežního města Kampor jenom pár minut před plánovaný přistáním. Víc informací má redaktor Jaromír Marek.

Jaromír MAREK, redaktor:
Český zastupitelský úřad v Bangkoku už má k dispozici seznam pasažérů kritického spoje. Na jeho palubě byli s největší pravděpodobností i tři Češi, dvě mladé ženy a muž ve věku devatenáct a jedenadvacet let.

Michal SVOBODA, zástupce velvyslance:
Z toho seznamu je patrné, že na něm jsou tři čeští občané a pravděpodobně nastoupili do letadla.

Jaromír MAREK, redaktor:
Uvedl zástupce velvyslance Michal Svoboda. Pátrání po letadle pokračovalo i dnes. Vinou špatného počasí ale týmy záchranářů postupovaly velmi pomalu. Situaci na místě Radiožurnálu popsal velvyslanec Ivan Hotěk.

Milan HOTĚK, český velvyslanec:
Prozatím ani nebylo nalezeno letadlo, popřípadě místo potencionální havárie. Vzhledem k počasí, silnému větru v této přímořské oblasti a nízké oblačnosti nemohou použít helikoptéry.

Jaromír MAREK, redaktor:
Stroj se zřítil včera po poledni pravděpodobně vinou špatné viditelnosti během bouřky. Letadlo během přistávacího manévru narazilo do horského svahu.

Jednání Tomáše Klvani s Hughesovou o radaru

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Plány na umístění protiraketového radaru v Česku, to bylo téma washingtonských jednání mluvčího české vlády Tomáše Klvani s náměstkyní americké ministryně zahraničí Karen Hughesovou. Situaci podle českých diplomatů částečně uklidnilo prohlášení ruského prezidenta Putina o možnostech participace na protiraketovém systému. Víc zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Hlavním tématem jednání ve Washingtonu je rozšíření dalších otevřených informací pro českou veřejnost. Důvody vysvětlil Českému rozhlasu Tomáš Klvaňa.

Tomáš KLVAŇA, mluvčí české vlády:
Kolem případného umístění radaru v Brdech se rozšiřuje v České republice i jinde spousta mýtů, polopravd a nepřesných informací a tyto moje konzultace ve Washingtonu jsou namítány také tomu, že je potřeba překládat veřejnosti pravdivé informace tak, aby si mohla udělat názor na základě faktů a ne /nesrozumitelné/ a mýtů.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Americká agentura protiraketové obrany také pozvala české experty k další návštěvě Marshallových ostrovů. Rada tam stojí bez jakýchkoli důsledku u tamní školy. Čeští experti si ho nicméně proměří přímo v provozu.

Jmenování Tonyho Blaira se zdramatizovalo

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Jmenování odcházejícího britského premiéra Tonyho Blaira mezinárodním emisarem pro Blízký východ se nečekaně zdramatizovalo. Zástupci blízkovýchodního Kvartetu se v Jeruzalémě na nominaci neshodli, a to kvůli výhradám Moskvy. Kromě Ruska tvoří kvartet ještě zástupci OSN, Spojených států a Evropské unie. Uskupení se snaží hrát roli garanta mírového procesu mezi Izraelem a Palestinci. Vývoj v Izraeli sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Diplomaté se měli původně zabývat především situací v palestinském pásmu Gazy, odkud hnutí Hamas vytlačilo vládní struktury. Hlavním tématem dnešních tříhodinových rozhovorů se však nakonec stala právě Blairova nominace. Britský premiér zítra opouští Downing Street deset a týž den měl převzít novou roli. Renomovaný londýnský analytik Abd alBarí Atván upozornil, že Blair může v arabském světě poškodit reputaci Kvartetu, neboť stál stejně jako americký prezident Bush za nepravdivým zdůvodňováním války proti Iráku. Podle diplomatických zdrojů měla výhrady vůči Blairovi Moskva a údajně i zahraniční šéf Evropské unie Javier Solana, který se prý obává, že ho britský politik odsune do ústraní.

Zastřelený taxikář napadl strážníky v duševním zkratu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Zkrat v chování způsobený akutní psychickou poruchou. To je podle vyšetřovatelů zřejmě příčina nedávného incidentu na pražském Proseku, kde policie zastřelila třicetiletého taxikáře Pavla Vopěnku. Případ sleduje redaktor Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Vyšetřovatel Josef Mareš říká, že čeká už jen na znalecké posudky od psychologů a psychiatrů.

Josef MAREŠ, vyšetřovatel:
Alkohol pitva zcela jasně vyloučila.

Pavel OTTO, redaktor:
Vopěnka zřejmě nebyl ani pod vlivem drog. Odpoledne 10. června nejprve napadl na chodníku ženu, pak zbil a odzbrojil hlídku městských strážníků. Policie má záznam z vysílaček.

autor: tet
Spustit audio