Radiofórum - zprávy 25. května 2007

25. květen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Česko zažaluje Evropskou komisi

Václav SOCHOR, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Tereza Tomášková.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer.Česko zažaluje Evropskou komisi. Vládě se nelíbí, že Brusel snížil českým podnikům limit emisí pro příští čtyři roky. Je teď prý moc nízký a může zpomalit hospodářský růst země. Rozvoj průmyslu totiž znamená větší spotřebu energie a tím pádem také víc zplodin. Podrobnosti má redaktorka Petra Steinerová.

Petra STEINEROVÁ, redaktorka:
Česká ekonomika se kvůli limitům z Bruselu může dostat do problémů, a to už za tři roky. Myslí si to ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Martin ŘÍMAN, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Česká republika je nejprůmyslovější zemí v celé Evropě a k té struktuře tvorby HDP bohužel Evropská komise nepřihlédla.

Jiří JEŘÁBEK, Centrum pro energetiku a dopravu:
Poslední léta HDP roste a emise stagnují. Já si myslím, že to bude jedině velká ostuda v Evropě.

Petra STEINEROVÁ, redaktorka:
Tvrdí Jiří Jeřábek z Centra pro energetiku a dopravu. Evropská unie chce do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o pětinu. Potvrzuje Martin Říman.

Martin ŘÍMAN, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Jediná entita na světě, která nějakým způsobem toto reguluje, je Evropská unie, která se podílí na celkových globálních emisích CO2 čtrnácti a půl procenty. Jednoduše řečeno, my to stejně nezachráníme.

Jiří JEŘÁBEK, Centrum pro energetiku a dopravu:
To, co my tady vytvoříme za technologie, potom pomůže i ostatnímu světu a jdeme příkladem v boji proti emisím skleníkových plynů.

Petra STEINEROVÁ, redaktorka:
Uzavírá Jiří Jeřábek.

Summit šestnácti evropských prezidentů v Brně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Patnáct evropských prezidentů druhý den jedná na summitu v Brně. Jde o neformální schůzku, která se koná pravidelně už od roku 1994. Tu první uspořádal v Litomyšli tehdejší český prezident Václav Havel a v tradici pokračuje i Havlův následovník Václav Klaus. S prezidenty je v Brně také redaktor Radiožurnálu Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER, redaktor:
"Střední Evropa musí držet pospolu," řekl na úvod politické části summitu hostitel Václav Klaus a vysvětlil:

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Máme společná témata, máme společné zájmy, společné výzvy, kterým musí jednotlivé země tohoto regionu čelit. Myslím, že jsme všichni zajedno, že je-li šance čelit jim společně, tak přesně o to dnes a zítra tady budeme usilovat.

Vojtěch BERGER, redaktor:
A jaké výzvy to měl český prezident na mysli? Třeba otázku Kosova. Srbská provincie totiž může být příkladem řešení územních sporů i pro další státy středovýchodní Evropy. Například pro Moldavsko, které se s Ukrajinou pře o ruskojazyčný region Podněstří. Nebo vztah k Rusku. Podle Václava Klause by Evropa, a zvláště ta střední, neměla svého obrovského východního souseda démonizovat, ani se od něj odtahovat. Naopak. Měla by si ho pustit blíž k tělu.

Novela zákona o soudech

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
"Česká justice by měla fungovat rychleji a efektivněji," myslí si ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Vládě předloží novelu zákona o soudech a soudcích, která umožňuje odvolání justičních činitelů, upravuje podobu kárných senátů a řeší personální nedostatek soudců. Jak dodává reportérka Václava Vařeková, Soudcovská unie ale dokument odmítá.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Chyby soudců by už neměli posuzovat pouze jejich kolegové. Tři soudce v kárném senátu by doplnili dva laikové s právnickým vzděláním. To je jedna ze změn, kterou Pospíšilova novela obsahuje. Slibuje si od ní vyřešení personální krize na soudech. Nově jmenovaní soudci by první tři roky museli nastoupit kdekoliv.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Není možné, aby soudce byl automaticky přidělen na soud, který si vybere. Být soudcem je velmi elitní a prestižní povolání, a proto adepti této profese musí respektovat to, že je ministerstvo přidělí tam, kde je potřeba soudců.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Předloha také vymezuje možnosti odvolání soudců. Taláru by je zbavoval ministr spravedlnosti za dohledu kárného senátu Nejvyššího soudu. Připravenou novelou si Jiří Pospíšil soudce nenaklonil. Republiková soudcovská rada změny odmítla.

Jaromír JIRSA, prezident Soudcovské unie:
Ústavní soud opakovaně řekl, že soudci si mají o svých záležitostech rozhodovat sami, a tato novela se touto cestou nevydává.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Říká prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa. Novelu teď posoudí vláda.

Až do pondělka hrozí intenzivní bouřky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Až do pondělka hrozí intenzivní bouřky. Mohou je doprovázet přívalové deště, krupobití a nárazy větru o síle až sedmdesát kilometrů za hodinu. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav na dnešek pro Čechy, zítra a pozítří by bouřky měly zasáhnout celé území republiky. Velké řeky by déšť měly zvládnout. Prudce se ale mohou rozvodnit malé potoky.

V Dobré Vodě začíná technopárty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Dobré Vodě na Pelhřimovsku začíná plánovaná technopárty. Na louce má během víkendu tančit asi pět stovek lidí. Organizátoři připravili čtyři sound systémy, chtějí se ale bavit tak, aby neobtěžovali okolní vesnice. Někteří lidé totiž s akcí nesouhlasí. Pelhřimovská policie připravila opatření, která by měla zabránit incidentům. Krajní varianta počítá i se zásahovou jednotkou. Na místě to zjistil redaktor Milan Kopecký.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
"Situaci nelze podceňovat," podotýká okresní policejní ředitel Jan Pešek.

Jan PEŠEK, okresní policejní ředitel:
Policie je připravena na několik variant. Je to taková ta varianta klidová, lidi se budou bavit tak, jak se bavit mají. Pak je ta druhá varianta, kdyby tam už docházelo k nějakým drobným výtržnostem a podobně. A pak je třetí varianta, kdybysme museli technopárty ukončit, a to jen v případě, kdyby tam došlo k nějakému závažnému trestnému činu.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
V takovém případě povolá ředitel Pešek posily z Českých Budějovic. Lidé v obou vesnicích jsou rozděleni do dvou táborů. Starosta Zdeněk Smrčka s akcí nesouhlasí. Některým starším ale nevadí.

důchodce, Rohovka:
Proč by mi to mělo vadit? Ať se mládí vydovádí.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
Říká důchodce ze sousední Rohovky. Tanečníci se přijeli bavit, ne obtěžovat okolí.

účastník akce:
Je to za účelem zábavy, určitě ne za účelem dělání nepořádku, obtěžování lidí. Je to, snažíme se to domluvit prostě legálně s policií, s majitelem.

účastník akce:
Nám se to líbí v přírodě, tak to chceme dělat takhle venku.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Technopárty v Dobré Vodě na Pelhřimovsku má skončit v neděli. Organizátoři by pak měli louku podle smlouvy s majitelem pozemku uklidit.

Policie prošetří napadení žáka učitelem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie se bude zabývat případem v základní škole Jablůnka na Vsetínsku, kde učitel napadl žáka. Amatérský videozáznam z mobilního telefonu umístili spolužáci na Internet. Incidentu podle videa předcházelo provokativní chování žáků. V záběru je pak učitel, který s chlapcem cloumá a bije ho do hlavy. Vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková má zatím jen kusé informace. Trestní oznámení podle ní nikdo nepodal.

Lenka JAVORKOVÁ, mluvčí Policie České republiky Vsetín:
Dneska jsme se to dozvěděli ze sdělovacích prostředků. Naší povinností je tedy tento případ prošetřit, takže se jím budeme zabývat. Nemám teď informaci, kolik takových nebo jestli takové případy máme tady v našem okrese Vsetín. Není to obvyklé, že bysme se dozvídali tady takovéhle věci z tisku, ale občas se to stane.

Boje mezi Janukovyčem a Juščenkem se stupňují

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Boj mezi ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem a premiérem Viktorem Janukovyčem se stupňuje. Viktor Juščenko se rozhodl převzít kontrolu na jednotkami ministerstva vnitra. Šéf resortu Vasil Tsuška tento postup odmítl jako nelegální. Krize se vyostřila už včera, kdy se prezident rozhodl odvolat generálního prokurátora. Pak ministr vnitra poslal speciální oddíly, aby obsadily budovu prokuratury a odvolaného prokurátora chránily. V ulicích Kyjeva se shromažďují příznivci obou rivalů.

Německá policie kontrolovala odpůrcům summitu G8 příchozí poštu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Německem hýbe případ, kdy hamburská policie několik dní kontrolovala odpůrcům nadcházejícího summitu skupiny G8 příchozí poštu. Tento mimořádný postup měl údajně sloužit k objasnění zvláštně závažných trestných činů. Aktivisté to považují za zcela nepřípustnou cenzuru. Případ sleduje zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Muži zákona v tomto týdnu údajně zabavili a zkontrolovali až deset tisíc dopisů. Zmocněnec spolkové vlády pro ochranu osobních údajů Peter Schaar uvedl, že se tak stalo na žádost vyšetřujícího soudce. Postup úřadu je podle něj plně v mezích zákona. Opatření je namířeno proti lidem, kteří podle všeho plánují násilnosti během blížící se vrcholné schůzky G8 v severoněmeckém Heiligendammu. Z tohoto okruhu osob se taky mohou rekrutovat pachatelé žhářských útoků z nedávné minulosti. Jedním z nich bylo třeba podpálení automobilu šéfredaktora deníku Bild. Některá média obdržela dopisy, ve kterých se krajně levicoví aktivisté konkrétně k tomuto činu doznali. Třeba list Hamburger Morgenpost se domnívá, že dopis, který redakce dostala, byl policií rozlepen a zkontrolován.

autor: tet
Spustit audio