Radiofórum - zprávy 25. června 2007

25. červen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Po šedesáti letech se znovu otevře případ Jana Antonína Bati

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Případ Jana Antonína Bati se po šedesáti letech znovu otevře. Rozhodl tak Městský soud v Praze. Zlínský podnikatel byl v roce 1947 odsouzen k patnácti letům vězení za to, že se veřejně nepřihlásil do odboje proti nacistům. Rodina usiluje o očištění jeho jména. Tvrdí, že zlínský podnikatel za druhé světové války podporoval československý odboj proti nacismu. Baťovi potomci z Brazílie dnes u pražského městského soudu dosáhli průlomového rozhodnutí. Poválečný rozsudek byl zrušen. Jak zjistila redaktorka Lenka Jansová, dvaadevadesátiletý synovec Jana Antonína Bati, zakladatel slavné obuvnické firmy Tomáš Baťa byl s dnešním rozhodnutím spokojený.

Tomáš BAŤA:
Víte, čekalo se to, na to mnoho let. Dneska se to vyjasňovalo. Ten proces, doufejme, se musí dodělat, ale protože nám to špiní celou rodinu. Dostat do rukou krásné práce, které se u nás dělaly.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Jiří Šetina, bývalý generální prokurátor a obhájce zájmů Jana Antonína Bati, soud dnes přesvědčoval o důkazech, že orgány tehdejší poválečné státní správy, například ministerstvo vnitra, usilovaly o Baťovo odsouzení proto, aby celý jeho majetek mohl být zkonfiskován bez náhrady. Tvrdil také, že Jan Antonín Baťa finančně podporoval exilovou vládu Edvarda Beneše v Londýně. Státní zástupkyně Jaromíra Biolková Radiožurnálu řekla, co může být s případem teď dál.

Jaromíra BIOLKOVÁ, státní zástupkyně:
Věc bude vrácena do přípravného řízení a bude znova přezkoumáván spisový materiál, a pak se znova rozhodne. Není vyloučeno, že v rámci přípravného řízení dojde ke skončení věci tím, že buď bude odložena, nebo zastaveno trestní stíhání.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Jan Antonín Baťa byl nevlastní bratr zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Když Tomáš v roce 32 zahynul, převzal jeho podnik.

V Kambodži se zřítilo letadlo, na palubě údajně tři Češi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
V Kambodži se zřítilo dopravní letadlo s více než dvaceti pasažéry. Na palubě byli podle neověřených informací i tři Češi. Naše ministerstvo zahraničí to zatím odmítá potvrdit. Čeká, až mu kambodžská letecká společnost PMT Air poskytne přesné informace o cestujících. Detaily přidává redaktor Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Lesnatý horský terén a především panující noc, to jsou faktory, které komplikují záchranné práce na místě neštěstí. Letadlo ruské výroby spadlo v oblasti Kampot, asi sto třicet kilometrů jihovýchodně od hlavního města Phnompenhu. Na palubě bylo v tu dobu přes dvacet osob. Světové agentury se v jejich přesném počtu rozcházejí. Většinou šlo o Korejce, mezi nimi ale měli údajně sedět i tři cestující s českým pasem. Ministerstvo zahraničí se celou záležitost snaží co nejrychleji objasnit. Radiožurnálu to řekla mluvčí Černínského paláce Zuzana Opletalová.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí Černínského paláce:
Zatím se nám nepodařilo, ani nám, ani Britům, kteří nám zprostředkovali ten první seznam jmenný, dostat z té letecké společnosti další informace identifikační, to znamená například čísla pasů a další údaje, které by mohly vést k jednoznačné identifikaci těch lidí.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Za svítání má na místo nehody odletět i česká konzulka z ambasády v sousedním Thajsku, pod jejíž působnost Kambodža spadá.

Julínek odvolal pražského hygienika a zlínskou hygieničku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek odvolal hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého. Vyhověl tak návrhu hlavního hygienika České republiky Michaela Víta. Proč byl Polanecký odvolán, upřesňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Tomáš CIKRT, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Hlavním důvodem jsou závažné nedostatky v hospodaření této organizace. Ministr rozhodl o tom, že bude provedena hloubková kontrola hospodaření v této hygienické stanici za uplynulých téměř deset let. Na místo ředitele bude vypsáno výběrové řízení a do doby jeho ukončení je vedením hygienické stanice pověřen doktor Luděk Bajgar, stávající ředitel Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Polanecký své odvolání označil za politickou čistku, která souvisí s tím, že je, jak řekl, exponentem sociální demokracie. Odmítl i tvrzení o nedostatcích v hospodaření pražské stanice. Tomáš Julínek dnes odvolal také hygieničku Zlínského kraje Olgu Gröschlovou. Důvodem v tomto případě byly podle ministerstva zdravotnictví dlouhodobé nedostatky v řízení a v komunikaci.

Na farmě v Tisové končí sanace a uzávěra

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Obec Tisová na Orlickoústecku, kde se potvrdil virus ptačí chřipky, se pomalu vrací k normálnímu životu. Veterináři už ohlásili konec likvidace drůbeže, ale lidé dál mají strach z další možné nákazy. Policie už odstranila zátarasy a všichni teď čekají na konec třicetidenní karantény. Situaci popisuje redaktor Jiří Flídr.

Jiří FLÍDR, redaktor:
V blízkosti ložiska nákazy, tedy krůtí farmy, je cítit silný zápach chloru. To svědčí o tom, že dezinfekce pěti hal je dokončena. Na místě ještě zůstávají pracovníci této specializované firmy, která čištění provádí, a také hasiči a policisté. Od dnešního dne začíná tedy běžet v desetikilometrovém pásmu od krůtí farmy třicetidenní ochranná lhůta. Během této doby budou veterináři pátrat po dalším možném výskytu nákazy. Veterináři kromě dvou velkochovů již vše zkontrolovali, zatím s negativním výsledkem.

Do Šarm ašŠajchu dorazili šéfové blízkovýchodních zemí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Jak se vypořádat se současnou krizí na palestinských územích, to je hlavní téma schůzky nejvyšších představitelů čtyř blízkovýchodních zemí. Do egyptského Šarm ašŠajchu přijeli palestinský prezident Mahmúd Abbás, izraelský premiér Ehud Olmert, jordánský král Abdalláh a prezident hostitelské země Husní Mubarak. Mahmúd Abbás si de facto přijel pro podporu. Všichni zúčastnění se už totiž nechali slyšet, že jediná legitimní vláda v Palestině je právě Abbásův nově jmenovaný umírněný kabinet. Arabští představitelé se na summitu patrně také pokusí vrátit izraelského premiéra Olmerta k rozhovorům o trvalém izraelskopalestinském míru. Ehud Olmert už udělal vstřícný krok, když vydal příkaz k vrácení části peněz z palestinských cel.

Ehud OLMERT, izraelský premiér:
Neděláme to z nějaké zvláštní lásky k jednomu konkrétnímu hnutí. Děláme to z jediného důvodu, musíme najít na druhé straně partnera, abychom se mohli pohnout kupředu k jiné budoucnosti.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Zatím ale pásmo Gazy ovládá radikální hnutí Hamas. Tomu se dnes navíc podařilo vrhnout na dnešní schůzku stín. Zveřejnilo totiž záznam, na kterém Gilad Šalit, izraelský voják unesený právě před rokem, vyzývá Izrael k propuštění palestinských vězňů. Radiožurnál má na Blízkém východě zvláštního zpravodaje. Budeme s ním mluvit v Radiofóru asi za čtvrt hodiny.

Tvář českého průmyslu se mění

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Tvář českého průmyslu se mění. Podle analýzy Českého statistického úřadu se u nás v současnosti nejlépe daří výrobě dopravních prostředků, elektroniky nebo optických přístrojů. V průmyslu pracuje každý třetí zaměstnanec. Jak ale dodává redaktorka Veronika Hankusová, postupně také začínají mizet tradiční česká odvětví.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Textilních nebo oděvních továren je u nás podle statistik čím dál tím míň. Může za to hlavně zahraniční konkurence, která k nám směřuje zejména z Asie. Podle Josefa Vláška z Českého statistického úřadu si teď toto odvětví musí najít nové uplatnění.

Josef VLÁŠEK, Český statistický úřad:
Přechází od toho klasického textilu na výrobu technických textilií, které jsou používány pro stavebnictví, a případně netkaných textilií.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla se ale na podobné problémy musí do budoucna připravit i v jiných odvětvích.

Aleš MICHL, analytik Raiffeisenbank:
Za dva, za tři roky sem přijdou i čínská auta, která budou třeba o polovinu levnější. I proto bude další důrazná konkurence z Číny a my se musíme zaměřit na to, abysme přinesli na trhu něco navíc.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Lékem by podle Aleše Michla mohly být novinky a modernizace. Podniky by také neměly spoléhat jen na stát, naopak by měly více spolupracovat i s vysokými školami, tak, jak je to běžné v zahraničí.

ČNB uvádí do oběhu bezpečnější dvoutisícikorunu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Centrální banka uvádí do oběhu bezpečnější dvoutisícikorunu. Budeme s ní platit od 2. července. Inovovaná bankovka má oproti starším vzorům víc ochranných prvků, které bude těžší padělat. Zjistila to redaktorka Jitka Hanžlová.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Centrální banka, která má oběh peněz na starosti, se snaží držet krok s vývojem reprodukční techniky a novou bankovku vybavila mnoha zlepšeními.

Pavel ŘEŽÁBEK, člen bankovní rady České národní banky:
Na první pohled, ač se to nezdá, tak získala mnoho natolik zajímavých a bezpečnostních prvků, že se můžeme řadit na špici v rámci bezpečnosti bankovek.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Říká člen bankovní rady Pavel Řežábek. Mezi ochranné prvky patří například nový typ ochranného proužku. Mikrotext na něm označuje hodnotu bankovky a zkratku ČNB. Mění barvu z hnědofialové na zelenou podle toho, jak na něj dopadá světlo. Změnu iridescentního prvku popsal Tomáš Hládek.

Tomáš HLÁDEK, Česká národní banka:
Přes portrét Emy Destinnové se původně objevovala taková zlatavá, blyštivá barva v obdélníkovém proužku. V současné době je to ornament, který přechází ze zlaté barvy do takové stříbrnomodré.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Mezi viditelné změny patří letošní datum. a také jiný podpis guvernéra centrální banky. Poprvé to bude podpis Zdeňka Tůmy.

autor: tet
Spustit audio