Radiofórum - zprávy 21. června 2007

21. červen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Virus ptačí chřipky v Tisové

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Chov drůbeže v Tiskové na Orlickoústecku napadl nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1, přenosný i na člověka. Nemoc zabila téměř dva tisíce ptáků. Další čtyři tisíce byly utraceny. V obci a jejím okolí platí přísná protiepidemiologická opatření. Ta se dotknou i domácích chovů v okolí deseti kilometrů od ohniska nákazy. Likvidaci nakaženého chovu sledoval přímo na místě reportér Radiožurnálu Jaroslav Skalický.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Rozhodně to není nijak příjemný pohled. Pracovníci farmy vynášejí z hal drůbež, házejí ji do modrého kontejneru a do toho potom vpouštějí z velkého zásobníku plyn. Jedná se o oxid uhličitý, který má ptáky během několika vteřin a stoprocentně usmrtit. Kontejner potom naloží na nákladní automobil, který projede dekontaminační zónou, kterou tady postavili vojáci. Farma je kolem dokola ve vzdálenosti asi padesát metrů od plotu ohraničená červenobílou páskou, za kterou už nikdo nesmí a vchod dovnitř střeží policisté. První domky vesnice Tisová jsou tu vzdáleny pár desítek metrů. Jak se zdá, obyvatelé se už s tou situací, která tady nastala, smířili.

obyvatelka Tisové:
No, vůbec jsme si to nedovedli představit, že to může teďka zase, teď už tak dlouho bylo ticho. A že by se něco takovýho stalo? No, teď právě si říkáme se Zdenou, že je to blbý, že jsou to peníze a všechno zlý, ale pokud to není životy, tak pořád to jde.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Takže se nebojíte, že by se to tady mohlo rozšířit i na lidi?

obyvatelka Tisové:
Ne, já myslím, že ne.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
A doma máte drůbež?

obyvatelka Tisové:
No, tak je jen dvanáct slepic, tak to by nevadilo.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Pořídíte si nové?

obyvatelka Tisové:
No, když to bude v pořádku, tak jo.

Začal summit Evropské unie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Jak bude Evropská unie fungovat po odmítnutí Evropské ústavy? Odpověď na tuto otázku právě začínají v Bruselu hledat šéfové vlád a hlavy států Evropské unie. Polsko a Británie hrozí, že jednání zablokují. V bruselském studiu Českého rozhlasu je zpravodaj Vít Pohanka.Vítku, jaké jsou tedy hlavní sporné body?

Vít POHANKA, redaktor:
Dobrý večer, je jich víc, ale stále platí, že pro Polsko je hlavním problémem systém hlasování. Varšavu se nepodařilo přesvědčit, aby slevila ze svých požadavků na změnu hlasovacích práv ve svůj prospěch. Stále také platí, že jedinou zemí, která Polsko podporuje, je Česká republika, čeští diplomaté se snaží najít nějaký kompromis, který by Polsko přiměl ustoupit od hrozby, že je připravené tento summit i zablokovat. Britům podle posledních informací asi nejvíc vadí právní závaznost Evropské charty základních práv a svobod a také to, že by evropské právo mělo být nadřazené národnímu. Chleba se, obrazně řečeno, nebude lámat dnes, na nejtěžší debatu má dojít až zítra, tedy v pátek. Vicepremiér Vondra mi v každém případě před malou chvílí řekl, že si s sebou pro jistotu vzal čtyři košile, kdyby se to jednání přetáhlo přes pátek do soboty či déle.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Jak už jsme řekli, Polsko si před summitem Evropské unie klade nové požadavky. Polský premiér Jaroslav Kaczynski zaskočil prohlášením, že při rozdělování hlasů v Evropské radě by se mělo přihlédnout k polským ztrátám na životech za druhé světové války. Už začátek vrcholné schůzky sedmadvacítky tak neprovází právě nejlepší nálada. Z Bruselu má další aktuální informace náš zpravodaj Jiří Hošek. Jirko, hezký podvečer.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Hezký podvečer, nervozita opravdu stoupla a je jasné, že na slova polského premiéra Německo nemůže reagovat příliš bouřlivě, jakkoliv je to jasný útok proti němu. Jaroslaw Kaczynski jinými slovy řekl, že kdyby Německo bývalo nezaútočilo na jeho zemi, tak se teď nemusely vést diskuse o poměru hlasů v Evropské unii. Berlín samozřejmě svoji válečnou vinu těžko může zpochybňovat a brnkání na tu historickou strunu je mu nepříjemné. Kancléřka Merkelová těsně před summitem prohlásila /výpadek signálu/. Šéfka spolkové vlády se také nechala slyšet, že by za úspěch považovala v tuto chvíli i to, že debata o institucionálních reformách bude vůbec pokračovat. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier pak prohlásil, že si Evropa neúspěch nemůže dovolit.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Tolik aktuálně z Bruselu zpravodaj Jiří Hošek. Počet obyvatel České republiky roste

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Počet obyvatel České republiky roste. V prvním čtvrtletí letošního roku se dostal přes deset milionů a tři sta tisíc, což je nejvíc od roku 1997. Za nárůstem je hlavně stěhování cizinců, ale přírůstek byl i přirozený, to znamená, že se rodilo víc dětí a méně lidí zemřelo.

Nedostatek peněz v kultuře

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Nedostatek peněz v kultuře by mohl vést až k rušení některých institucí. Prohlásil to ministr kultury Václav Jehlička. Pro svůj resort bude chtít na rok 2008 aspoň tolik peněz, kolik jich má letos. Vláda ale v návrhu rozpočtu na příští rok počítá pro kulturu se sumou přibližně o jednu miliardu nižší. Jak dodává redaktorka Veronika Hankusová, ministr Jehlička chce ještě o penězích vyjednávat.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Některé instituce by bylo nutné zrušit, jiné by se převedly na obce a kraje nebo by se sloučily s jinými, řekl Václav Jehlička. Právě sloučení by mohl být příklad například Divadelního ústavu a Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu nebo Národního divadla a Státní opery Praha. Když se peníze na příští rok nepodaří získat, uvažuje Jehlička o tom, že by rezignoval.

Václav JEHLIČKA, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Osobní odpovědnost tam zřejmě s tím budu spojovat každý rok. Já samozřejmě nemohu dopustit, aby na kulturu bylo méně peněz.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Ministerstvo financí se jednání s Jehličkou nebrání. Jak ale dodal jeho mluvčí Ondřej Jakob, případných více peněz pro kulturu nesmí ovlivnit rozpočet jako celek.

Ondřej JAKOB, mluvčí ministerstva financí:
To řešení nesmí jít proti celkovému saldu státního rozpočtu na příští rok. Pokud se přidá kultuře, musí se jinde ubrat.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Podle bývalého ministra kultury za ČSSD Vítězslava Jandáka by se hlavně mělo v kultuře přestat plýtvat.

Vítězslav JANDÁK, bývalý ministr kultury za ČSSD:
Je to všechno o hospodaření a o kontrole, protože v tomto resortu se ztrácí velmi mnoho peněz, na ten malý rozpočet velké procento.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Jestli bude v jednáních Václav Jehlička úspěšný, tak to se dozvíme na podzim.

Vyšetřování kuřimského případu pokračuje

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Obětí týrání vlastní matky byl nejen Ondřej, ale i jeho bratr Jakub, tvrdí policie. Rozšířila proto obvinění Kláry Mauerové i z týrání staršího syna. Jak uvedl server iDnes, oba chlapci museli strádat delší dobu. Policie stíhá v kuřimském případu už tři ženy, sestry Klára a Kateřina Mauerovy jsou ve vazbě. Kriminalisté navíc vyšetřují na svobodě pracovnici Domova dětí a mládeže Paprsek Hanu Bašovou.

Přistání raketoplánu Atlantis je nejisté

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Termín přistání amerického raketoplánu Atlantis plánovaný na dnešek je stále nejistý. Nad Floridou totiž hrozí bouřky a NASA se zatím chce vyhnout komplikacím s přistáním Atlantisu v Kalifornii nebo Novém Mexiku. Situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.Alexi, jak to tedy momentálně vypadá?

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Také poslední prověrka tepelného štítu raketoplánu prokázala, že Atlantis sám je v pořádku. NASA ho nechala opět prověřit poté, co se ve volném vesmíru u Mezinárodní stanice objevily poletující úlomky, není jasné zda šlo o led, izolační hmotu nebo o vesmírný odpad. Kennedyho vesmírné středisko zatím plánuje přistání před dvacátou hodinou nebo potom ve dvacet jedna třicet našeho času. Pokud to ale nízké mraky a bouřky neumožní, Atlantis má ještě dost energie, aby zůstal na oběžné dráze do soboty nebo dokonce až do neděle. Na úspěchu přistání raketoplánu závisí celá další budoucnost dostavby Mezinárodní kosmické stanice.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
To byl aktuálně ze Spojených států Alexandr Pícha. Díky a na slyšenou.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Na slyšenou.

Letní shakespearovské slavnosti

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Na Pražském hradě dnes začínají Letní shakespearovské slavnosti. Herci tam budou po celé léto hrát pod širým nebem hry slavného alžbětinského dramatika Williama Shakespeara. Letošní novinkou je inscenace Bouře. Titulní roli Prospera bude hrát slovenský herec Dušan Jamrich.

Dušan JAMRICH, herec:
Obdivuji tu skutečnost, že tento festival má své diváky. Je to potvrzení i toho, co říkal ředitel Národního divadla v Londýně na přelomu tisíciletí, že povinností takovýchto divadel a kultury vůbec je bojovat proti pokleslému, všeobecnému, nízkému /výpadek signálu/, vytvářet jakousi protiváhu a myslím si, že tento festival tedy vytváří kvalitní protiváhu.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Roli Prospera bude Dušan Jamrich alternovat s dalšími slovenskými herci, Emilem Horváthem a Martinem Hubou.

autor: tet
Spustit audio