Radiofórum - zprávy 18. prosince 2007

18. prosinec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Policisté kontrolují cizince

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
S čistým štítem chce naše policie vstoupit do Schengenu, kontrolovala proto dnes cizince po celé zemi. Jen na východě Čech jsou v terénu desítky policistů, hlásí náš tamní reportér Martin Pařízek.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Policisté královéhradecké cizinecké a pohraniční policie se vypravili například do ubytoven a na nádraží. Právě na Hlavním nádraží v Hradci Králové zadrželi dopoledne dvě ženy z Ukrajiny, po kterých bylo vyhlášeno celostátní pátrání.

policista:
Ale to není pas, to je občanka.

žena z Ukrajiny:
/nesrozumitelné/

policista:
A cestovní doklad máte kde? Nemáte?

žena z Ukrajiny:
Nemaju ja.

policista:
Takže půjdete s náma na policii a tam si ověříme vaši totožnost.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Podle mluvčí cizinecké a pohraniční policie v Hradci Králové Ivany Ježkové teď ženám hrozí správní vyhoštění.

Ivana JEŽKOVÁ, mluvčí cizinecké a pohraniční policie v Hradci Králové:
Přijely ze své země na turistické vízum. Nevycestovaly v době povolené vízem, máme informace, že zde i pracovaly.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Policistům se dopoledne podařilo dopadnout i muže, na kterého byl vydán evropský zatykač, v Rumunsku byl totiž odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti. Policisté ho do Hradce Králové přivezli za zvýšených bezpečnostních opatření krátce před patnáctou hodinou.

Ivana JEŽKOVÁ, mluvčí cizinecké a pohraniční policie v Hradci Králové:
Bude předán rumunským orgánům z důvodu dodání do výkonu trestu odnětí svobody.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
I v těchto chvílích kontroly ještě pokračují. Se vstupem do schengenského prostoru bude podobných akcí zaměřených na nelegální pobyt cizinců ve vnitrozemí přibývat.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Kontroly na pozemních hranicích skončí po půlnoci z 20. na 21. prosince. Schengenský prostor volného pohybu osob se rozšíří o devět zemí z deseti, o které se Evropská unie rozrostla před třemi lety.

Přijetí eura se nám zase vzdaluje

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Přijetí eura se nám opět vzdaluje. Příští rok zřejmě nesplníme další maastrichtské kritérium nezbytné pro přechod na společnou evropskou měnu a tím je cenová stabilita. Jak upozornilo ministerstvo financí a Česká národní banka, především kvůli úpravě nepřímých daní totiž stoupne inflace nad hodnoty požadované Bruselem. Zítra se zmíněnou studií bude zabývat vláda. Připomeňme, že naše republika už delší dobu neplní kritérium stability veřejných financí, hospodaření státu totiž pravidelně končí velkým deficitem.

Růst platů v Českých drahách a v zemědělství

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Zaměstnanci Českých drah si vybojovali na příští rok vyšší platy, jejich mzdy vzrostou bezmála o osm procent. Nová kolektivní smlouva platí jak pro mateřské České dráhy, tak i jejich dceřinou společnost ČD Cargo. Týká se zhruba padesáti pěti tisíc zaměstnanců. O sedm procent vzrostou i platy v zemědělství, dohodli se na tom zástupci agrárních odborů a obou svazů zemědělských podnikatelů.

Řidič srazil dívky na přechodu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Na přechodu pro chodce v Karviné zemřela cestou do školy sedmnáctiletá dívka. Její stejně starou kamarádku dopravil vrtulník do ostravské fakultní nemocnice a její stav je vážný. Obě studentky srazilo osobní auto a podle policie za tragédii může jeho řidič, na přehledném a rovném úseku jel příliš rychle. Na místě nehody byla i reportérka Andrea Čánová.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Křižovatka před vjezdem do Karviné je podle lidí z okolních domů nebezpečná.

osoba:
Tady to není bezpečný, pani.

osoba:
Hodně aut tady denně projede.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Primátor města Tomáš Hanzel slíbil, že přechod nechá radnice nasvítit, aby byl pro chodce bezpečnější.

Tomáš HANZEL, primátor Karviné:
A městská policie teďko v těchto dnech bude intenzivně toto místo monitorovat a hlídat a měřit.

Malému Čtvrtkovi se daří dobře

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Čtvrtek Vendelín se má docela dobře. Nazvali ho tak zdravotníci pražské Thomayerovy nemocnice, kteří se o chlapce z kontejneru od minulého čtvrtka starají. Redaktorka Lenka Jansová se na něj byla v nemocnici podívat.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Jsme na novorozeneckém oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze. Takhle ale nekřičí děti na její jednotce intenzivní péče. Čtvrtek, neboli Vendelín, jak mu zdravotníci říkají, je totiž úplně potichu. Podle primáře novorozeneckého oddělení Jana Janoty je jeho zdravotní stav teď uspokojivý. Na pohled je k nerozeznání od ostatních novorozenců, ale bude ještě potřebovat neurologická vyšetření.

Jan JANOTA, primář novorozeneckého oddělení, Thomayerova nemocnice:
Nevíme, jak se mozek vypořádá s nedostatečností tepla, která tam proběhla. Jsou tam dva protichůdné jevy, jednak je to ... ten chlad sám o sobě způsobí problémy s energetickým zásobením mozku. Na druhou stranu je známo, že ten chlad působí protektivně na mozek. Jestliže se tyhle dva faktory sešly v dobrém poměru, tak by to dítě mohlo přečkat bez jakýchkoliv poškození.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Jasno budou mít lékaři za týdny nebo dokonce měsíce. Thomayerova nemocnice už dostala podle mluvčí Martiny Štanclové desítky žádostí o adopci, odpovědět na ně ale nemůže. Náhradními rodiči se stane některý z prověřených párů, které na adopci často čekají léta.

Demonstrace proti samostatnému Kosovu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Několik tisíc Srbů protestuje v Kosovské Mitrovici proti nezávislosti Kosova. O dalším osudu jihosrbské provincie má zítra jednat Rada bezpečnosti OSN. Bělehrad chce dál vyjednávat, Albánci se ale chystají vyhlásit nezávislost. Z Bělehradu se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek.

Martin JEŽEK, redaktor:
Srbové odmítají veškeré snahy vytvořit na Balkáně druhý albánský stát za podpory ze zahraničí. Předseda Srbské národní rady severního Kosova Marko Jakšič nechce v provincii ani misi Evropské unie, která má vystřídat dosavadní správu pod hlavičkou OSN. Několik tisíc demonstrantů vyjádřilo podporu srbskému premiérovi Vojislavu Koštunicovi, který už odjel na jednání rady bezpečnosti do New Yorku. Klid na shromáždění v Kosovské Mitrovici zabezpečoval nebývalý počet policistů.

Nová ukrajinská premiérka

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Ukrajina má novou premiérku. Parlament v Kyjevě dnes zvolil do čela kabinetu prozápadní političku Juliji Tymošenkovou. Kontroverzní hrdinka z takzvané oranžové revoluce se do funkce vrací po dvou letech, kdy byla z premiérského křesla odvolána. Opoziční strany dnes hlasování bojkotovaly.

Možnost vypnutí mobilních telefonů při nebezpečí terorismu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Možnost vypnout všechny mobilní telefony v případě teroristického útoku má být napříště součástí boje proti terorismu. Národní plán má podle ministra vnitra Ivana Langera vyvažovat dvě hodnoty, bezpečnost a svobodu jedince. K případnému vypnutí mobilů by proto podle Langera mohlo dojít jen za přesně daných podmínek.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Jsem přesvědčen, že takováto možnost by v našem právním řádu býti měla, měla by být ale nesmírně pečlivě formulována a zúžena pouze na případy bezprostředně hrozícího nebezpečí ohrožení životů, zdraví a značných majetkových škod, a to na dobu dočasnou, jasně vymezenou.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Bezpečnostní rada státu dnes jednala také o energetické bezpečnosti České republiky, o americké radarové základně nebo o situaci v Kosovu.

Ministr školství představil své spolupracovníky

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Svůj tým spolupracovníků a plány do budoucnosti představil dnes ministr školství Ondřej Liška. Za priority považuje plynulé čerpání evropských peněz a rozvoj školské reformy. Jak dodává redaktorka Věra Masopustová, s úkoly by Liškovi měli pomoci vybraní odborníci.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Klíčovou oblast evropských rozvojových programů bude mít na starosti Jan Vitula, ten také Radiožurnálu upřesnil, jak daleko je příprava operačního programu Věda a výzkum pro inovace.

Jan VITULA, budoucí náměstek ministra školství pro oblast evropských rozvojových programů:
Je teď ve fázi tvorby pracovních skupin, tak aby ty pracovní skupiny jasně vydefinovaly, co ten operační program má za zacílení a za obsah.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Novým náměstkem ministra pro vysoké školy bude stávající rektor Vysoké školy chemickotechnologické Vlastimil Růžička. A jaká je jeho vize změn vysokého školství?

Vlastimil RŮŽIČKA, budoucí náměstek ministra školství pro vysoké školy:
Pokud k tomu bude vůle, tak rozdělení vysokých škol českých do tří kategorií, na vysoké školy neuniverzitní, univerzitní a na výzkumné univerzity.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Změna koncepce českého školství bude znamenat i změny v jeho financování. Hlavní zdroj peněz na s tím související projekty je podle ministra školství Ondřeje Lišky v Bruselu.

Ondřej LIŠKA, ministr školství /SZ/:
Těch zdrojů je samozřejmě celá řada. Tady se nabízí jedinečná příležitost, která se po roce 2013 už nebude opakovat, to jsou evropské fondy. Otázka je jejich nastavení.

Prodej vstupenek na koncert Kylie Minogue

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dnes v noci začne prodej vstupenek na pražský koncert zpěvačky Kylie Minogue. Australská hvězda 12. května v Sazka Aréně představí svou novou desku X. Koncert by měl být pohledem do budoucnosti, zazní ale i starší oblíbené skladby. Předprodej se pro fanoušky Kylie Minogue otevře ve čtvrt na dvě v noci. Mediálním partnerem koncertu australské zpěvačky je Český rozhlas 1 Radiožurnál.

autor: ezi
Spustit audio