Radiofórum - zprávy 17. července 2007

17. červenec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

V Klementinu padl potřetí za sebou teplotní rekord

Václav SOCHOR, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu stejně jako včera Tereza Tomášková.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Teploty po celé republice lámou jeden rekord za druhým. V Klementinu padl potřetí za sebou, dnes odpoledne tam naměřili třicet čtyři celých jednu desetinu stupně, což je o desetinu víc než dosavadní maximum z roku 1976. Horké počasí ze všech úhlů, to je téma pro redaktorku Lenku Rákošovou.

Lenka RÁKOŠOVÁ, redaktorka:
Hradec Králové hlásí třicet čtyři celých osm, v Olomouckém kraji naměřili třicet pět celých šest a v Javorníku dokonce třicet sedm a jednu desetinu stupně. V Pardubickém kraji zavedli siestu obvyklou v jižních zemích. Značná je teplota i v městské hromadné dopravě. Co dělá pro řidiče například brněnský dopravní podnik? Mluvčí Hana Pohanová.

Hana POHANOVÁ, mluvčí Dopravního podniku Brno:
Bohužel ve většině vozidel ještě klimatizované kabiny nejsou. Zaměstnancům jsou poskytovány takzvané ochranné nápoje.

Lenka RÁKOŠOVÁ, redaktorka:
Záchranáři vyjíždějí častěji, jen v Praze bylo pětapadesát zásahů navíc kvůli vedru. Málokdo by věřil, že vadí i rybám. Podle Pavla Bergera z Chlumce nad Cidlinou má voda v rybnících až osmadvacet stupňů.

Pavel BERGER, rybář:
Prostě přestává se krmit, no, a nasadí se ventilátory, aby se tam dodal nějakej kyslík do vody.

Lenka RÁKOŠOVÁ, redaktorka:
Teploty s neklidem sledují i hasiči. U Tuhaně na Českolipsku už likvidovali velký požár lesa.

Školské odbory se obávají rozvratu vzdělávacího systému

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Odbory zásadně nesouhlasí s přenesením pravomocí za financování škol na kraje. Počítá s tím novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou navrhuje ministerstvo financí. Podle jeho představ by s více než pětasedmdesáti miliardami korun, které jsou určené především na platy učitelů, napříště hospodařily jednotlivé kraje. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka by tak ale ministerstvo školství ztratilo kontrolu nad tím, jestli tyto peníze jednotlivé školy dostanou. Ředitelé by museli lobovat u krajských zastupitelů, dodává Dobšík.

František DOBŠÍK, předseda školských odborů:
Protože nebudou pravidla, jak ten kraj bude tyto prostředky rozdělovat. A každý kraj si bude ty pravidla stanovovat sám. Kdo bude zadobře se zastupitelstvem, kdo bude kamarád příslušného zastupitele, tak z toho rozpočtu dostane třeba víc prostředků, a to je právě ten klientelismus, že nebudou pravidla, která teď jsou dána vlastně centrálně.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Ministryně Dana Kuchtová má stejný názor jako odboráři. Odbory navíc varují, že jestli vláda novelu schválí, učitelé vyjdou do ulic. Zatímco většina škol je proti, návrh naopak podporují krajští hejtmani.

Česká vláda zažalovala Evropskou komisi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Česká vláda zažalovala Evropskou komisi. U soudu prvního stupně v Lucemburku se chce ohradit proti pokutě za nadbytečné zásoby zemědělských a potravinářských produktů. Bez ohledu na žalobu musí Česká republika do konce července zaplatit první splátku pokuty ve výši šestaosmdesáti milionů korun. Více zpravodaj Českého rozhlasu při Evropské unii Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
Víc než dvanáct milionů eur, v přepočtu asi tři sta padesát milionů korun. Takovou pokutu vyměřila nedávno Evropská komise České republice za příliš velké zásoby drůbežího masa a konzervovaného ovoce a rýže. Současně pokutovala další nové členské země, ale právě česká pokuta byla vůbec nejvyšší hned po Polsku. Brusel se tímto způsobem snažil předejít situaci, kdy se obchodníci těsně před vstupem do Unie mohli přezásobit, aby potom zaplavili trh ve starších členských zemích levnějšími potravinami a zemědělskými produkty z Východu. Podle českého ministra zemědělství Petra Gandaloviče ale není prokázané, že by Česko unijní trh jakkoliv narušilo.

Havárie vlaku s nákladem žlutého fosforu na Ukrajině

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Havárie vlaku s nákladem žlutého fosforu zamořila čtrnáct ukrajinských obcí v okolí Lvova. Jejich obyvatelé by kvůli kontaminaci vysoce hořlavou a jedovatou látkou neměli používat studny ani konzumovat zeleninu ze svých zahrádek. Plyny, které vznikly při požáru vlaku, přiotrávily dvacet lidí. Jedovatý mrak pokrývá asi devadesát čtverečních kilometrů.

Rusko chce reagovat na vyhoštění svých diplomatů z Británie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Rusko bude na vyhoštění svých diplomatů z Velké Británie reagovat adekvátně, adresně a bude jednat v zájmu obyčejných lidí a podnikatelů. Takto neurčitě se zatím vyjádřil ruský náměstek ministr zahraničí Alexander Gruško. Ruské kroky by se podle něj neměly dotknout obyčejných turistů nebo studentů. Británie vyhostila ruské diplomaty jako odvetu za to, že jí Moskva odmítla předat bývalého agenta KGB Andreje Lugového, hlavního podezřelého z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka.

Rodiny libyjských dětí nakažených HIV si přebírají odškodné

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Rodiny libyjských dětí nakažených virem HIV začali od své vlády přebírat odškodné za utrpení svých potomků. Proces se týká čtyř stovek malých Libyjců. Pět bulharských zdravotnic a jejich palestinský kolega byli odsouzeni k trestu smrti za to, že údajně záměrně infikovali děti. Jak připomíná kolega Břetislav Tureček, ještě dnes by také mělo padnout rozhodnutí, jestli kompenzace šesti cizincům zajistí, aby unikli absolutnímu trestu, jak to předpokládá mezinárodní dohoda.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Zmírnění trestu pro Palestince a pětici Bulharek za finanční odškodné vyplývá z dohody, kterou zajistil syn libyjského vůdce Saíf Islám Kaddáfí. Na každé dítě připadá asi milion dolarů, padesát šest se jich ale rozuzlení případu, táhnoucího se už osm let, nedožilo a mezitím se od svých nemocných potomků nakazilo i několik matek. Libyjská Nejvyšší justiční rada dnes čekala na podepsané souhlasy všech postižených rodin, aby případně mohla cizincům změnit tresty. Bulharky i Palestinec trvají na své nevině, přesto není možné zcela vyloučit, že ještě budou muset zůstat za mřížemi, ačkoliv už tam strávili více než osm let a podle svých slov byli podrobeni i krutému mučení.

Prezident dal milost muži odsouzenému za požár diskotéky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Alexandr Bosnay, který zapálil amatérský ohňostroj na diskotéce, dostal milost od prezidenta republiky. V karvinské diskotéce U Vlka při předloňském incidentu zahynula sedmnáctiletá dívka a přes šedesát lidí bylo zraněno. Prezident Václav Klaus muži prominul větší část tříletého trestu kvůli jeho dosavadní bezúhonnosti a navíc pro něj o milost žádali nejen příbuzní odsouzeného, ale i sami poškození a rodina zemřelé. Okolnosti případu připomíná redaktor Martin Knitl.

Martin KNITL, redaktor:
Alexandr Bosnay zapálil pyrotechniku na parketu tak nešťastně, že okamžitě začala hořet dekorace u stropu a celý sál. Pomáhal mu také Pavel Vlk, jeden ze spolumajitelů klubu, který si odpykává čtyřletý trest. Kvůli zataraseným nouzovým východům, překročené kapacitě a mřížím se tento případ stal podle soudu jednoznačným obecním ohrožením. Následovala celá řada kontrol únikových východů a dalšího zajištění bezpečnosti.

Senátorský klub SNK odsoudil výroky Liany Janáčkové

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Neadekvátní, tak dnes označil senátorský klub SNK výroky své členky Liany Janáčkové na adresu Romů. K rezignaci na funkci místopředsedkyně výboru pro lidská práva ji ale nevyzval. Janáčková čelí kritice po zveřejnění nahrávky, na které údajně použila v souvislosti s chováním Romů v ostravské kolonii Bedřiška slova o dynamitu a jejich odstřelení. Podle předsedy klubu Josefa Novotného to Senát v očích české veřejnosti poškodit nemusí. Senátoři podle něj našli odvahu o této problematice mluvit.

Josef NOVOTNÝ, předseda senátorského klubu SNK:
Obě ty řešení, které jsou ve Vsetíně a v Ostravě přijaty, jsou drahé, nejsou úplně vhodné, jsou jistým způsobem nešťastné, nicméně jsou otevřením Pandořiny skříňky, která se nazývá xenofobie v České republice. Ta je obrovská a teprve své ovoce ponese, a to je potřeba si uvědomit a je potřeba dopředu na tohle reagovat. A jsem rád, že to senátoři otevřeli, tenhle problém.

Na Slovensku budou hořet vatry svrchovanosti

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
I přes tropické počasí se na některých místech na Slovensku rozhoří vatry svrchovanosti. Připomínají sedmnáctý červenec 1992, kdy Slovenská národní rada schválila deklaraci, která byla důležitým krokem k faktickému rozdělení Československé federace. Podrobnosti od bratislavského zpravodaje Českého rozhlasu Lubomíra Smatany.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Deklarace svrchovanosti prosadila především Slovenská národní strana, postkomunistická levice a HZDS Vladimíra Mečiara. Ten ale v rozhovoru pro Slovenský rozhlas odmítl, že deklarace měla jednoznačně směřovat k osamostatnění Slovenska.

Vladimír MEČIAR, předseda HZDS:
To nevylučovalo různé podoby spolužití s českým národem, ale dávalo jasný základ, že Slovensko chce být subjektem práva a že svoji budoucnost vidí ve státu.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Okamžitě po schválení deklarace oznámil demisi prezident Václav Havel. Čeští politici vedení Václavem Klausem pak o federaci přestali přemýšlet a trvali na rozdělení. Deklaraci tehdy podepsali kupříkladu i současný slovenský prezident, nebo premiér Róbert Fico.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
O významu deklarace pro osud Československa bude i dnešní duel Radiofóra. Začíná po půl sedmé.

autor: tet
Spustit audio