Radióforum - zprávy 16. července 2007

16. červenec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Extrémní vedra zasáhla Česko

Václav SOCHOR, moderátor:
S podrobnými zprávami je teď ve studiu Tereza Tomášková.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Pěkný podvečer. Česko zasáhlo horko jako v Africe, opět padaly teplotní rekordy. V pražském Klementinu naměřili třicet šest stupňů. Jestli teplota překoná červencové maximum z roku 1983, bude jasné až večer. Na úřadech kvůli vedru dostávali pracovníci volno. Například na ministerstvu dopravy všichni, kdo měli svou práci hotovou, mohli jít v poledne domů. Řada lidí se tak vydala například na koupaliště, nebo vyjela ven z města. U bazénu na pražské Slavii v Edenu natáčel náš reportér Jiří Kokmotos.

osoba:
Maximální kapacita asi čtyři tisíce, ale to málokdy se naplní.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Odhadem, kolik tak těch lidí tady bude?

osoba:
Dva tisíce šest set. Přibližně z počítače, že jo, tak to odhaduju asi.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Troufám si říct, že největší výheň tady v Praze byla dnes na Václavském náměstí, kde je minimum stínu a tady u Národního muzea to opravdu pěkně praží tady na dlažební kostky. Člověk se nemá v podstatě kam schovat. A jak se o situaci starali pracovníci městských služeb? Jednoduše, projížděli neustále kolem dokola kropícím vozem. Jen co projely, tak místy bylo jenom vidět, jak se voda velice rychle odpařuje a pak už zase nic nebylo, takže museli projíždět každých pět minut. No a kde bylo nejlíp? Tak samozřejmě u kašny.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Podrobněji se současné vlně veder budeme věnovat v další části Radiofóra. Mimo jiné se zeptáme lékaře, jak se před extrémním teplem chránit.

Nehoda českého autobusu v Srbsku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Český autobus havaroval nad ránem v jižním Srbsku. Jeho řidič zahynul, dalších patnáct lidí bylo zraněno lehce. Na dálnici z Niše do Bělehradu narazil autobus do kamionu. Do Srbska voláme teď našemu zpravodaji Martinu Ježkovi. Martine, dobrý večer. Jak jsou na tom cestující z havarovaného autobusu?

Martin JEŽEK, redaktor:
Dobrý podvečer. Do motelu nedaleko místa, kde jsou cestující z autobusu ubytováni, už dorazili český velvyslanec i konzul. Oba se shodli v tom, že o cestující z autobusu bylo perfektně postaráno, že se jim dostalo rychlé a dobré zdravotní péče přímo na místě a také se o jejich pohodlí, nebo respektive o jejich zabezpečení postarala místní pobočka srbského Červeného kříže. Je potřeba uvést, že v Srbsku je skoro stejné vedro jako momentálně v České republice, takže především co se týkalo pití a co se týkalo ubytování, tak se jim dostalo veškerého komfortu. Namísto už také dorazil i majitel té východočeské cestovní kanceláře, které autobus patřil, a ten byl v Řecku a snaží se také o jejich pohodlí postarat. Zatím to vypadá, že by se zpět do autobusu, respektive do náhradního autobusu mohli dostat v jedenáct hodin a od jihosrbského Niše pokračovat přes Bělehrad během noci do České republiky. Podle vyjádření policejní správy ve městě Niš za nehodu skutečně mohl český řidič autobusu, který včas nezabrzdil a zezadu narazil do kamionu. To místo nehody vypadalo poměrně dramaticky a jak uváděl český velvyslanec, tak ale všech jednačtyřicet cestujících se z toho šoku už dostalo a jsou v poměrně dobrém rozpoložení.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Situaci po havárii českého autobusu v Srbsku sledoval celý den kolega Martin Ježek.

Británie vypoví ze země čtyři ruské diplomaty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Británie vypoví ze země čtyři ruské diplomaty jako odvetu za rozhodnutí Moskvy nevydat Británii muže podezřelého z vraždy Alexandra Litviněnka. Londýn také pozastaví jednání o zmírnění vízové povinnosti pro ruské občany. Bývalý agent ruské tajné služby Litviněnko utekl do Británie, kde ho podle britských vyšetřovatelů zabil jiný ruský agent Andrej Lugovoj. Rusko Lugového odmítlo vydat s odkazem na ústavu, která vydávání ruských občanů do zahraničí zakazuje. Očekává se, že Moskva odpoví Britům stejným odvetným opatřením.

V Libyi se rozhoduje o osudu bulharských zdravotnic a jednoho lékaře

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Libyjská Nejvyšší soudní rada rozhoduje o osudu bulharských sester a palestinského lékaře. Hrozí jim trest smrti za údajné infikování stovek dětí virem HIV v libyjské nemocnici. Tripolis za svobodu zdravotníků žádá mimo jiné, aby mu Česko odpustilo několikamilionový dluh. Jak řekla Českému rozhlasu mluvčí Černínského paláce Zuzana Opletalová, ministerstvo zahraničí nepovažuje takový požadavek za vhodný.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí ministerstva zahraničí:
My jsme zastáncem toho, aby se případné finanční prostředky vyplácely za celou Evropskou unii, respektive koordinovaně v rámci celé Evropské unie a aby ta humanitární pomoc plynula na aktivity nesouvisející přímo s tím procesem, protože vstupovat přímo do toho procesu se nám zdá velmi nevhodné.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Podle listu Le Figaro požaduje Tripolis odpuštění dluhu také po Slovensku, Chorvatsku a Bulharsku. Peníze pak chce vložit do fondu pro odškodnění postižených dětí a rodin.

Krejčík bude působit v politice

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Sociální demokracie nabídla významný post bývalému řediteli Vojenského zpravodajství Miroslavu Krejčíkovi. Šéf bezpečnostní komise sociální demokracie Jeroným Tejc chce, aby se stal místopředsedou tohoto stranického orgánu. Podrobnosti má kolega Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Někdejší ředitelé tajných služeb Jiří Růžek a Andor Šándor si už práci pro politickou stranu zkusili, zatímco Růžek je u lidovců, Šándor radil premiérovi a předsedovi ODS. Sociální demokraté se ale až doposud žádným takovým expertem pochlubit nemohli. Šéf bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc odmítá spekulace, že Miroslav Krejčík bude poskytovat straně důležité informace.

Jeroným TEJC, šéf bezpečnostní komise ČSSD:
Pan generál je natolik velký profesionál, že neříká ani mně, ani komukoli jinému nic, co by mohlo, řekněme, souviset s výkonem té jeho minulé funkce.

Pavel OTTO, redaktor:
Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka bude Krejčík jedním z nejčelnějších spolupracovníků.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Zpravodajci, kteří byli vyhozeni panem Langerem a panem Topolánkem a spol., tak samozřejmě, že jsme jim nabídli spolupráci a poté až se, řekněme, vymění vláda, tak tito lidé by měli najít pro svoji odbornost uplatnění.

Pavel OTTO, redaktor:
Krejčíka odvolala po údajných neshodách ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Národní divadlo v Brně bude mít nového ředitele

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Brněnské Národní divadlo bude mít nového ředitele. Radní města rozhodli, že od půlky prázdnin se vedení ujme schopný ale kontroverzní manažer Daniel Dvořák. Někdejší ministr kultury Martin Štěpánek Dvořáka předčasem odvolal z postu ředitele pražského Národního divadla, údajně kvůli chybám v hospodaření. Dvořák věří, že se mu ve spolupráci s ostatními šéfy předních brněnských scén podaří udělat z Brna centrum mimořádně aktivního divadla a přilákat do angažmá nové umělce.

Daniel DVOŘÁK, nový ředitel Národního divadla Brno:
Já jsem také navrhnul na šéfa opery Tomáše Hanuse, mladého dirigenta, který je absolutně skvělým reprezentantem brněnské kultury a který už dneska dosahuje neuvěřitelných úspěchů v Paříži, v Londýně a tak dále. Ten tým, který já jsem navrhnul jako vedoucí pro ty jednotlivé soubory, je zárukou toho, že brněnské Národní divadlo by se mohlo zase ocitnout na špici kulturního dění.

Zákon o digitálním vysílání byl schválen

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Legislativní rada vlády schválila zákon o digitálním vysílání. Vláda se tak zavázala, že do 20. října roku 2010 ukončí analogové vysílání a přejde na digitální. Do té doby rozdělí dočasné digitální licence. Dostanou je čtyři programy České televize, Nova a Prima. Vysílat budou také televize, kterým licence loni přidělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Její rozhodnutí ale zrušil soud. Jak bude proces digitalizace pokračovat, to vysvětluje místopředseda Asociace digitálních televizí Martin Mrnka.

Martin MRNKA, místopředseda Asociace digitálních televizí:
Tam je vlastně velmi krátké období do vypnutí analogového vysílání, to období je zhruba dvouleté a po toto období my budeme odškodněni za zejména ekonomické ztráty, které jsme v uplynulém roce utrpěli a během tohoto dvouletého období už budeme my moci vysílat. Teprve poté, až bude vypnut analog, tak na trh bude moct vstoupit v podstatě kdokoliv, kdo bude chtít vydělávat na televizním vysílání, nabídne smysluplný program, bude mít peníze na to, aby na ten trh šel.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Vypínání analogového vysílání začne pravděpodobně letos v září na Domažlicku.

Kirkúk se stal terčem několika atentátů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Irácký Kirkúk se dnes stal terčem několika atentátů. Přes osm desítek lidí při nich zahynulo. Na dvě stovky dalších jsou zraněny. Pokračuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír JANEV, redaktor:
Atentátník sebevrah najel se svým nákladním vozem plným výbušnin do sídla kurdského vlasteneckého svazu iráckého prezidenta Džalala Talabáního. V budově sídlí také řada nevládních organizací včetně kurského olympijského výboru. Část budovy se zřítila a celé okolí zahalil černý dým. Jak uvedla televize AlDžazíra, atentátníkovi se podařilo spáchat svůj čin i přes řadu zátarasů a umělých překážek okolo budovy. Druhý útočník odpálil auto s výbušninami na ulici plné obchodů v blízkosti autobusového nádraží. Mezi obětmi a zraněnými byly i děti. Zranění lidí jsou natolik vážná, že se dá očekávat, že počet obětí atentátů ještě vzroste.

Hnutí Sebeobrana zůstává součástí vládní koalice

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Polské hnutí Sebeobrana zůstává součástí vládní koalice. Předčasné volby tak zatím nehrozí. Vystoupením z koalice hrozil šéf Sebeobrany Andrzej Lepper, který kvůli podezření z korupce musel dočasně odejít z funkce vicepremiéra. Z Varšavy pokračuje náš tamní zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Andrzej Lepper prohlásil, že osobní pocity a ambice musí jít stranou. V zájmu Polska je pokračování této vlády. Sebeobrana v koalici zůstává. Andrzej Lepper a předseda třetí koaliční strany Ligy polských rodin Roman Giertych oznámil, že vytvoří společný subjekt pod názvem Liga a sebeobrana. Obě spojuje odmítavý postoj k účasti polských vojáků v zahraničních misích a obě odmítají další evropskou integraci. "Naším cílem je zabránit přijetí evropské smlouvy," prohlásil otevřeně šéf Ligy polských rodin. Podle premiéra Jaroslawa Kaczyńského vznik nové strany na současné situace nic nemění, protože stále platí koaliční dohoda. Názory na evropskou smlouvu jsou podle jeho slov právem každé politické strany.

autor: tet
Spustit audio