Radiofórum - zprávy 15. srpna 2007

15. srpen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Reformu zřejmě podpoří stojeden poslanec

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Dramatická vyjednávání do poslední chvíle se koaličním stranám vyplatila. Reformu veřejných financí v závěrečném čtení pravděpodobně podpoří stojeden poslanec. Hlasy zákonodárců Melčáka s Pohankou ale koalice nezískala zadarmo. Musela jim v některých bodech ustoupit. Zůstane tak například zachované daňové zvýhodnění stravenek. Jednání sledovala Václava Vařeková.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Daň z příjmu klesne v reálném zdanění zhruba na dvacet tři procent v příštím roce, o rok později na devatenáct. Daňová část reformního balíku způsobila vedle té zdravotní mezi poslance koalice největší konflikty. Lidovec Ludvík Hovorka nakonec neustoupil a kvůli poplatkům u lékaře reformu nepodpoří. Opozice vládní strany kritizuje za to, že komplexní pozměňovací návrh k tak důležitému zákonu vypracovala na poslední chvíli.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Vládu ovládá amatérský duch a improvizace, což za určitých okolností může být osvěžující, ale za situace, že se jedná o osud milionu lidí, tak už je to pobuřující.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Podle opozice je reforma špatně připravená. Pokud ji poslanci podpoří, chce ČSSD podat ústavní stížnost. Sociální demokraté věří, že by s ní uspěli. Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek si myslí opak.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
My jsme si naprosto jisti, že neděláme nic, co by bylo v rozporu s ústavou.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
O vládním návrhu by měli poslanci definitivně hlasovat pravděpodobně v úterý jednadvacátého srpna.

Ekologická daňová reforma zdraží teplo

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Ekologická daňová reforma údajně zdraží teplo až o dvacet procent ,a to především domácnostem ve městech, tvrdí to představitelé Teplárenského sdružení, jehož členové zajišťují takzvané dálkové vytápění pro plnou třetinu obyvatel Česka. Další podrobnosti má redaktor Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Cílem vládní reformy má být omezení zdrojů tepla, které jsou nešetrné vůči životnímu prostředí. Od daně mají být ale osvobozeny jen domácnosti s vlastními plynovými kotelnami. Předseda sdružení Alexej Nováček říká, kdo všechno bude naopak daň platit.

Alexej NOVÁČEK, předseda Teplárenského sdružení ČR:
Například školy, nemocnice, veškerá občanská vybavenost, veškeré služby a v neposlední řadě i průmyslové podniky, které odebírají teplo, tak palivo pro výrobu tohoto tepla osvobozeno od daně není, čili oni od této daně osvobozeni také nejsou.

Pavel OTTO, redaktor:
Teplárenské sdružení vidí hlavně nedostatek reformy v tom, že má upřednostnit individuální vytápění domácností před centrálním. Mnohé výtopny především v menších městech proto zřejmě zkrachují. Vláda podle sdružení navíc nahrává plynárenským firmám, protože se výrazně zmenší počet maloodběratelů oproti velkoodběratelům, kteří platí nižší ceny.

Na Ústavní soud se obrátila bývalá sekretářka Jiřího Čunka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Na Ústavní soud se obrátila bývalá sekretářka Jiřího Čunka a korunní svědkyně v korupční aféře vicepremiéra a lidoveckého šéfa Marcela Urbanová. Stěžuje si na rozhodnutí jihlavského státního zástupce Arifa Salichova, který zastavil Čunkovo stíhání. Zároveň kritizuje údajné chyby v celém řízení. Jiří Čunek byl podezřelý z toho, že jako vsetínský starosta přijal před pěti lety od realitní společnosti půlmilionový úplatek.

Přerušení jednání o poslanci KSČM Josefu Vondruškovi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Mandátový a imunitní výbor sněmovny přerušil jednání o poslanci KSČM Josefu Vondruškovi. Vondruška působil za komunistického režimu jako dozorce ve věznici v Minkovicích na Liberecku a je podezřelý z toho, že týral vězně. Výbor žádá okresní státní zastupitelství o zaslání spisu. Jeho předseda Miloslav Kala po jednání řekl:

Miloslav KALA:
Pan Vondruška dostal možnost vystoupit a sdělil nám některé informace a přidal některé dokumenty v této věci. Ty problémy souvisí s tím, že pan Vondruška uvádí, že v inkriminované době, kdy měl spáchat trestný čin, nebyl přidělen do toho nápravně výchovného ústavu.

Hračky firmy Mattel se stahují z trhu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
V Česku se prodalo několik tisíc nebezpečných hraček. Jsou od firmy Mattel, která už je stahuje z prodeje. Jde o výrobky nabarvené nebezpečným olovnatým nátěrem a s malými magnety, které by děti mohly spolknout. Zákazníci, kteří si hračky vyrobené v Číně koupili, je mohou firmě vrátit a dostanou peníze zpět. Detaily od redaktorky Lucie Husárové.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Z oblečků panenek Polly Pocket odpadají silné magnety, které mohou děti vdechnout, spolknout, nebo si je strčit do nosu či uší. A z angličáku cars typ vojenské sanitky se uvolňuje životu nebezpečné olovo. Zdravotní nezávadnost hraček neohlídal čínský výrobce, říká mluvčí českého Mattelu Marie Kadlecová.

Marie KADLECOVÁ, mluvčí českého Mattelu:
Co se týče barviv, tak tam je to otázka těch zdravotních požadavků. Oni porušili kontext, že zdali zakázku barvení jinému dodavateli, než byl schválen Mattelem.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Česká obchodní inspekce zatím žádné kontroly v této souvislosti neplánuje. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt říká, že Mattel splnil svou povinnost, když sám stahuje hračky z prodeje. O případných kontrolách ze strany hygieny se podle něj zatím nerozhodlo. V Číně se ročně vyrobí více než osmdesát procent hraček prodaných na celém světě. Kvůli obavám z bezpečnosti muselo být čínské zboží několikrát staženo z prodeje.

Výjimečný stav na severozápadě Iráku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Irácká vláda vyhlásila na severozápadě země výjimečný stav. Počet obětí včerejších atentátů v oblasti sto dvacet kilometrů západně od města Mosulu u syrských hranic stále roste. Tamní úřady tvrdí, že zahynulo nejméně dvě stě lidí. Zraněných je ještě víc. Z Blízkého východu informuje náš zpravodaj Jaromír Janev.

Jaromír JANEV, redaktor:
Počet obětí stále roste, protože záchranářům se stále nepodařilo vyprostit všechny, kteří zůstali pod troskami nejméně třiceti domů. Při pěti sebevražedných útocích atentátníci vjeli do obytných čtvrtí s cisternami plných pohonných hmot a v jednom případě na autobusové nádraží a tam přivodily exploze. V místě žije početná náboženská komunita jezídů, jejichž vztahy se sunnitskými muslimi v okolí se v nedávné minulosti prudce zhoršily. Zvláště poté, co ukamenovali sedmnáctiletou dívku, která přijala islám a chtěla s provdat za svého muslimského přítele. Podle irácké armády a úřadů stojí za atentáty irácká pobočka teroristické sítě Al Kajda.

Italské komando vraždilo v Duisburgu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Pokračování dlouholeté krevní msty mezi dvěma kalábrijskými rodinami. To je pravděpodobné pozadí šestinásobné vraždy, jejímž dějištěm byl dnes v noci německý Duisburg. Oběťmi jsou italští státní příslušníci ve věku od šestnácti do devětatřiceti let. O vyšetřování krvavého masakru informuje zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Takzvaná vendeta ze San Lucky se v půl třetí ráno přenesla do centra německého Duisburgu. Italské úřady a média si touto verzí jsou jistí. Německá policie ji prozatím nepotvrdila ani nevyvrátila. Vražedné komando rodiny PelleRomeo měl asi sedmdesáti výstřely z rychlopalných zbraní doslova popravit šestici mužů ze znepřátelené rodiny StrangiNirta. Oběti vlastnili italskou restauraci u duisburského nádraží nebo v ní pracovali, uvedl šéf místního oddělení vražd. Ten nechtěl potvrdit mediální informace o tom, že se v podniku da Bruno praly špinavé peníze nebo scházely špičky kalábrijské mafie ´Ndrangheti. Zástupce policejného šéfa /nesrozumitelné/ označil noční masakr za bezpříkladné zúčtování už vzhledem k tomu, že k činu došlo v zahraničí, což prý není obvyklé. Jen za posledních osm měsíců evidují italští vyšetřovatelé v rámci této krevní msty pět vražd a osm pokusů o vraždu.

Vyšetřování útoku na Něvskij Express

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Za pondělním útokem na vlak Něvskij Express na trati mezi Moskvou a Petrohradem stojí zřejmě radikální ruští nacionalisté. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování. Trasa, kde se neštěstí odehrálo, je znovu průjezdná. Vyšetřovatelé teď sledují několik verzí teroristického útoku. K výslechu byl například povolán šéf xenofobního hnutí proti nelegální migraci Alexander Bělov a lidé z Novgorodu s tímto hnutím spojení. Atentát si včera vyžádal šest desítek zraněných. Vyšetřovatelé zkoumají rozbitou lokomotivu i vagóny a snaží se určit druh zřejmě podomácku vyrobené výbušniny, kterou pachatelé odpálili na dálku.

Byty v Domě pánů z Kunštátu a Poděbrad jsou pro Pražany

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
V domě, ve kterém přespával Jiřík z Poděbrad, mohou bydlet Pražané. Magistrát hlavního města nechal Dům pánů z Kunštátu a Poděbrad opravit. Rozsáhlá přestavba vyšla na sedmdesát milionů korun. Zatímco v unikátním románském podzemí může vzniknout galerie nebo vinotéka, v prvním a v druhém patře jsou byty. Šéf pražského památkového ústavu Michael Zachař takové využití památkově chráněného domu vítá.

Michael ZACHAŘ, Šéf pražského památkového ústavu:
My jsme rádi, že ten objekt bude využitý na bydlení a ne na administrativu, ne na nějaké utajené firemní sídlo. Takže my jsme rádi, že tady budou byty a samozřejmě my jako památkáři máme také možnost provést kontrolu objektu.

autor: tet
Spustit audio