Radiofórum - zprávy 15. října 2007

15. říjen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Budoucnost nové budovy Národní knihovny je nejistá

Jan ROZKOŠNÝ, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Naďa Procházková.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Hezký večer. Kauza Chobotnice na pražské Letné nabývá dalších rozměrů. Do sporu se dostal autor vítězného návrhu na novou budovu Národní knihovny Jan Kaplický a pražští zastupitelé z řad ODS, kteří odmítli prodat městské pozemky, na kterých by měla knihovna stát. Primátor Pavel Bém dnes kvůli vývoji situace ukončil svoji účast na prestižní akci Dny Prahy v Moskvě. Kaplický pražské politiky obvinil ze zásahů do jednání o stavbě a přirovnal to k totalitním praktikám. Téma pro redaktorku Věru Masopustovou.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Pavel Bém považuje Kaplického slova za zásah do demokratického rozhodování zastupitelů. Chce ale rozpoutat o budoucnosti letenské chobotnice širokou veřejnou diskusi. Nicméně z Moskvy vzkázal, že město Praha se stavba podle Kaplického návrhu na Letné nelíbila od začátku. Vadí nejenom vzhled a místo, ale i náklady na její stavbu a provoz.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
A já se tedy ptám: Proboha proč za toto všechno mají nést odpovědnost pražští zastupitelé, vždyť ti jsou v tom úplně nevinně.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Boj o realizaci Kaplického návrhu ještě stále nevzdává ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. To, že by knihovna měla stát na Letné a že její podobu určí vítězný návrh soutěže, nebylo prý pro pražské zastupitele tajemstvím.

Vlastimil JEŽEK, ředitel Národní knihovny:
Protože jeden z orgánů města, Útvar rozvoje města, dokonce schvaloval zadávací podmínky architektonické soutěže. A koneckonců Praha měla v porotě dva své zástupce pana primátora a náhradního porotce Jana Kněžínka, který také z většiny tu práci odporotoval, protože pan primátor byl zaneprázdněn.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Už brzy by se měla kauza Chobotnice opět posunout. U příslovečného kulatého stolu by se měli setkat ministr kultury Václav Jehlička se svým náměstkem a primátor Prahy Pavel Bém.

Vláda chce zlepšit systém péče o ohrožené děti

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Z více než poloviny dětí svěřených do ústavní péče se v dospělosti stávají pachatelé trestné činnosti. Ukázal to průzkum ministerstva vnitra. Šéf resortu práce a sociálních věcí Petr Nečas dostal do konce roku za úkol, aby předložil vládě konkrétní návrhy, jak alarmující stav zlepšit. Další informace má Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Autoři studie se zaměřili na téměř sedmnáct a půl tisíce dětí, které v letech 1995 až 2004 opustily výchovné ústavy. Plných jednapadesát procent z nich se přitom nestalo řádnými občany, říká ministr vnitra Ivan Langer.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Tím pádem zatěžují jak společnost, tak i rozpočty, a teď bych řekl nejenom státu, nejenom obcí, nejenom institucí, ale každého z nás.

Pavel OTTO, redaktor:
Na průzkumu je varující i to, že zachycuje jen dopadené delikventy. Procento pachatelů trestné činnosti je tedy velmi pravděpodobně ještě vyšší. Podle vlády je systém péče o ohrožené děti velmi roztříštěný, protože pracovníci státních, veřejnoprávních i nestátních institucí spolu nekomunikují a nespolupracují. Kromě toho chybí odborníci. Vicepremiér Jiří Čunek vidí řešení v normě, která by zvýhodňovala umísťování dětí do náhradních rodin.

Jiří ČUNEK, vicepremiér /KDUČSL/:
Ta cesta je v náhradní rodinné péči a zpřístupnění tohoto systému pro mladé.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Rovných čtyři sta milionů korun vynaloží stát v příštích čtyřech letech na prevenci kriminality. Rozhodla o tom vláda, pro kterou je snaha omezovat trestnou činnost jednou z hlavních priorit. Podrobněji se k tématu vrátíme v další části Radiofóra.

Lékaři třebíčské nemocnice vypověděli služby na pohotovosti

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Lékaři z dětského oddělení třebíčské nemocnice kvůli odvolání svého primáře vypověděli služby pohotovosti a lékařskou službu první pomoci. Odmítlo prý sloužit osm interních a šest externích lékařů, tedy všichni. Informoval o tom bývalý primář Jan Kozák, kterého vedení nemocnice odvolalo kvůli prosincové záměně novorozenců. Ředitel nemocnice Petr Mayer se situací na dětském oddělení zatím nezabýval.

Petr MAYER, ředitel třebíčské nemocnice:
My jsme se dneska dopoledne věnovali jiným úkolům, který jsme potřebovali vyřešit pro našeho zřizovatele, takže ze situací v pracovněprávní rovině zatím nejsme seznámeni, takže vám na toto v tuto chvíli nedokážu odpovědět. Nevím, jaký je rozsah, takže až budeme mít přesnej rozbor, tak budeme hledat řešení.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
U policejního výslechu dnes byla rodina jedné ze zaměněných holčiček z Třebíčska. Druhou čeká výslech zítra. Rodiče děvčátek také přestali spolupracovat s krajskou psycholožkou Olgou Hynkovou. Rodiny by dokonce měsíce měly odjet na společnou dovolenou. V třebíčské nemocnici zatím pokračuje krajská kontrola, která má skončit ve středu. Rodiny se dohodly, že se děti vrátí k biologickým rodičům. Není ale jisté, že to zvládnou k datu jejich narození, tedy do 9. prosince.

Topolánek vidí šance na členství v Radě bezpečnosti optimisticky

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Český premiér Mirek Topolánek v této chvíli jedná s generálním tajemníkem OSN Pan Kimunem o české kandidatuře na místo nestálého člena Rady bezpečnosti. Před zítřejším hlasováním se dnes sejde ještě se zástupci členských zemí Rady bezpečnosti OSN. Z jejího newyorského sídla se hlásí zpravodaj Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Premiér Topolánek argumentuje hlavně tím, že Česko má vlastní zkušenosti z boje za svobodu, ale i z působení v důležitých mezinárodních institucích.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Synergie našeho souběhu s předsednictvím v Evropské radě dává velkou šanci, abychom promluvili významnějším způsobem do řešení regionálních konfliktů, takže ty hlavní argumenty jsou, že na to prostě máme a jsme země, která bere tu spoluzodpovědnost velmi vážně.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Řekl Českému rozhlasu Mirek Topolánek. Naším protikandidátem ve východoevropské regionální skupině je Chorvatsko. Podle české diplomacie ale máme dobré důvody věřit v náš úspěch.

Německé dráhy nabídly strojvedoucím vlastní tarifní smlouvu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Německé dráhy nečekaně nabídly nespokojeným strojvedoucím z odborového svazu GDL vlastní tarifní smlouvu. Ta ale musí zapadat do celkového tarifního rámce státního koncernu. Dráhy jsou také strojvůdcům ochotné lépe platit. Jak dodává zpravodaj Jiří Hošek, strojvůdci ale nejnovější nabídku bleskurychle odmítli.

Jiří HOŠEK, redaktor:
"Návrh Německých drah je v každém ohledu nedostatečný," vzkázal šéf svazu GDL Manfred Schell. Strojvůdci se tedy k nabídce státního koncernu postavili odmítavě, byť ten obsahoval jejich hlavní požadavek, tedy samostatnou tarifní smlouvu. Ta ovšem vychází z obdobných dohod, které dráhy uzavřely s dalšími dvěma odborovými centrálami GDBA a Transnet. Členům odborového svazu GDL ale mimo jiné vychází vstříc v plánování služeb. Dráhy taky strojvůdcům nabídly jednorázové vyplacení až 2000 eur za odpracované přesčasové hodiny. "Takovou nabídku nikde jinde v Německu nenajdete," prohlásila personální šéfka Německých drah Margret Suckalová. Odboráři chtějí s vedením drah dále jednat a další protesty tak v tomto týdnu zřejmě nehrozí.

Čínský prezident nabídl Tchajwanu mírovou dohodu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Komunistická strana v Číně bude vládnout i nadále. Ve svém projevu na úvod 17. sjezdu to prohlásil její generální tajemník a zároveň prezident nejlidnatější země světa Chu Ťintchao. Čínská hlava státu také nabídla uzavření míru Tchajwanu, který považuje za svou odštěpeneckou provincii. Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Číně Roberta Mikoláše, se ale ostrov považuje za nezávislý stát a jeho představitelé usilují o vyhlášení formální samostatnosti.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Komunistická strana bude i nadále ústředním bodem řídícím celkovou situaci, nenechal Chu Ťintchao nikoho na pochybách. Chu Ťintchao také nabídl mírovou dohodu Tchajwanu i jednání o znovu sjednocení, zároveň ale prohlásil, že Peking nikdy nedovolí vyhlášení formální nezávislosti ostrova a trvá na principu jedné Číny. Narozdíl od svého předchůdce Ťiang Cemina ale přímo nepohrozil vojenským útokem na Tchajwan. Tajpej nabídku rozhovorů vítá, jakékoli předběžné podmínky však odmítla.

Nobelu cenu za ekonomii získali tři Američané

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
O Nobelu cenu za ekonomii se letos rozdělili hned tři Američané Leonid Hurwicz, Eric Maskin a Roger Myerson. Za co si ji zasloužili, otázka pro skandinávského spolupracovníka Radiožurnálu Tomáše Sniegoně.

Tomáš SNIEGOŇ, redaktor:
Trojice amerických ekonomů dnes byla oceněna za to, že položila základy makroekonomickým mechanismům ke zjišťování toho, proč některé trhy fungují lépe než jiné a napomohla tím ekonomům například k chápání reálného a nikoli ideálního fungování obchodních a dalších vazeb. Z věkového hlediska je nejzajímavějším čerstvým laureátem Leonid Hurwicz, který se původně narodil v Rusku v revolučním roce 1917 a jemuž je tedy již devadesát let. Právě Hurwicz s dnes oceněnou ekonomickou teorií kdysi začal a jeho další dva spolulaureáti Maskin a Myerson, kteří ještě nepřekročili šedesátku, se pak stali jeho pokračovateli.

Spustit audio