Ptáci hnízdí, sysli se probouzí, klíšťata jsou aktivní. To vše o několik týdnů dříve, než je obvyklé

9. březen 2024 07:52

Letošní jaro přišlo nebývale brzy. Padaly teplotní rekordy, což se projevilo i na aktivitě řady živočichů. O několik týdnů dřív se například probudili ze zimního spánku sysli a klidový režim ukončily také ryby. Živo je už delší dobu i v ptačí říši.

„Slyšíme pískání brhlíka lesního, je tady i drozd zpěvný, tažný pták, který letos přilétl a začal aktivovat hodně brzo,“ říká ornitolog Kryštof Chmel v českobudějovickém parku Stromovka.

„Teploty během února byly opravdu vysoké, takže ptačí druhy, které tady máme trvale, začaly být aktivní velmi brzo. Aby vám špaček v půlce února už zpíval u dutiny, to je opravdu nezvyklé,“ dodává.

Ornitologové zaznamenali i některé rekordy. „Letos například máme nejvyšší obsazenost hnízd čápů od té doby, co se to sleduje. Už máme záznamy o hnízdění hus velkých, které začínají brzy zjara, ale letos je to zřejmě rekordní,“ potvrzuje Kryštof Chmel.

Čtěte také

Počasí ovlivnilo i přílet některých druhů ptáků z teplých krajin. „Letos je jeden z roků, kdy se v rekordním čase vrátili kolpíci bílí. Máme zpátky čejky chocholaté, které se tady objevují od února a v současné době už se párují,“ uvádí ornitolog.

Nezvykle brzy jsou aktivní i klíšťata. „Nám sezona běžně začíná od března, pokud je příznivé počasí. Letos máme první sběry už na začátku února, což je téměř o pět týdnů dříve. V současné době máme nasbíráno 500 párů dospělých klíšťat,“ upřesňuje technik chovu klíšťat z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Jan Erhart.

Klíšťata se podle něj nyní objevují na jiných místech než obvykle. „Vyskytují se na místech, kde je přes sezonu už potom nesbíráme. To znamená břehy rybníků, řek a také paseky, kde je jich nejvíc,“ říká.

Mezi živočichy, kteří začali letos rekordně brzy aktivovat, patří také žluťásci a čmeláci.

Spustit audio

Související