Pštrosí maso na jídelníčku

25. březen 2002
Dobrá rada

V České republice se stále častěji můžete potkat se pštrosem jinde než v Zoologické zahradě. Pštrosi se ve mnoha zemích chovají v zajetí, jako užitková hospodářská zvířata. V našich zeměpisných šířkách tito dlouhonozí a dlouhokrcí krasavci také postupně zdomácňují. František Langer z Kameniček u Trhové Kamenice pštrosy především rozmnožuje pro další chovy.

Langer: Dožívají se až osmdesáti let, do šedesáti jsou plodní, každá samice by měla snést 40 až 80 vajec za chovnou sezónu.

Člověku jsou k užitku jak vejce, která se konzumují jako drůbeží, tak maso.

Langer: Vejce jsou, už svým rozměrem velice zajímavá, jsou 14 až 18 centimetrů dlouhá, váží 1,40 až 2 kilogramy. Chuťově jsou podobná drůbežím, mají příjemnější vůni, dokáží nasytit více strávníků. S jejich přípravou bychom měli počítat dopředu, protože smažení trvá téměř hodinu a půl.

V našich podmínkách jsou, z hlediska chovatelů, pštrosí vejce stále cennější pro rozvoj chovů, na jídelníčku je najdete výjimečně. Pštrosímu masu už dnes odborníci na stravování předpovídají velkou budoucnost, především pro jeho složení.

Langer: Pštrosí maso se objevuje už i u nás na pultech obchodů a zejména na jídelních lístcích v hotelích.

Chutí připomíná nejkvalitnější hovězí, neobsahuje však téměř žádný tuk a přesto je mimořádně jemné. Další důležitou vlastností je nízký obsah cholesterolu, a naopak je v něm dost proteinů i železa.

Langer: Jeho úprava především spočívá v pečení a grilování, při vaření ve vodě není příliš chuťově výrazné.

Svým složením je vhodné i pro osoby s nejrůznějšími kardiovaskulárními nemocemi. Hlavním problémem je v tuto chvíli cena, která přesahuje dvě stě korun za kilogram.

autor: zva

Více z pořadu