Provozovatel vepřína v Letech má vrátit dotaci 13 milionů. Prý ji získal lstí

6. říjen 2017

Dotaci 375 tisíc eur (10,35 milionů korun) od Evropské unie a dalších 3,5 milionu korun z rozpočtu ministerstva zemědělství na rekonstrukci výrobny vajec ve Vrcovicích u Písku má vrátit písecká společnost AGPI.

Veřejnosti je známá jako provozovatel vepřína, který stojí v Letech u Písku na památném místě romského holokaustu. O prázdninách firma předběžně souhlasila s tím, že vepřín prodá české vládě, která jej chce z pietních důvodů zrušit.

Evropské i české úřady jsou přesvědčeny, že AGPI v roce 2011 jen formálně převedla dvaapadesátiprocentní podíl ve své dceřiné společnosti AGPI Vajax na Jiřího Leskovce a Petra Lacinu. Oběma bylo v té době méně než 40 let a AGPI Vajax od roku 1998 nevyvíjela žádnou činnost. Díky tomu splnila dvě z podmínek pro vyplacení dotace určené pro mladé a začínající zemědělce.

Obě firmy přitom nadále sídlí na stejné adrese v hlavním areálu AGPI ve Vrcovicích a mateřská AGPI uvádí na svých webových stránkách výrobnu vajec jako součást svého portfolia zemědělských podniků.

Evropská komise: Peníze chceme zpět

Server iROZHLAS.cz se o podezřelé dotaci dozvěděl z výroční zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Ten v loňském roce v České republice uzavřel jenom jedno vyšetřování a doporučil již proplacené peníze vymáhat zpět.

Že se jednalo právě o dotaci na výrobnu vajec pro AGPI, potvrdila Českému rozhlasu mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

Ačkoli jí unijní pravidla zakazují být konkrétnější, nepřímo tuto informaci potvrdila serveru iROZHLAS.cz také mluvčí OLAFu Silvana Enculescu: „Příjemce dotace uměle vytvořil podmínky pro její přidělení. Projekt se týkal výrobny vajec v jižních Čechách. OLAF ukončil vyšetřování v roce 2016 a Evropské komisi zaslal závěrečnou zprávu včetně finančního doporučení (vymáhat peníze zpět, pozn. red).“

Že bude chtít dotaci zpět, potvrdil také Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD). Z jeho rozpočtu pochází větší část přidělené podpory, tu menší zaplatilo prostřednictvím SZIF české ministerstvo zemědělství. „Tímto případem se zabýváme od letošního roku. Věnují se mu také české úřady, které na základě doporučení OLAFu zahájily úkony směřující k tomu, aby příjemce dotaci vrátil. Tyto úkony běží podle platných pravidel a zákonů EU i ČR a my je monitorujeme,“ informovala Clémence Robinová z EAFRD.

AGPI: Nic špatného jsme neprovedli, budeme se soudit

Místopředseda představenstva AGPI Jan Čech jakékoli pochybení odmítá. „Jsme přesvědčeni, že jsme žádné zákony České republiky ani pravidla poskytování dotací neporušili a všemi prostředky včetně soudu budeme bránit naše práva,“ řekl Radiožurnálu.

„Je to běžná rutina, kdy na základě nějakého udání - musím říct, že to byl nějaký udavač - se o tuto záležitost začal zajímat zemědělský intervenční fond,“ dodal.

Podle Jana Čecha není na tom, když firma upraví svou vlastnickou strukturu, aby vyhověla podmínkám pro přidělení dotace, nic špatného: „Jestli je někde dána podmínka, že (příjemcem dotace) musí být začínající zemědělec, nemůže mít historii. To je princip toho chování, ta dotace je tak postavená. Podmínka byla: nesmí před tím nějakou dobu nic provozovat. Tak, jak celá ta žádost byla podána, tak funguje dodnes. Není tam žádné skrývání, nic.“

O tom, že dotaci pro jeho dceřinou společnost prošetřoval také OLAF, se dozvěděl až při rozhovoru pro Český rozhlas: “Pokud vím, OLAF s tím nemá nic společného. My jsme nic neslyšeli. Podle mých zpráv šetření Státního zemědělského intervenčního fondu nezačalo na základě jednání OLAFu.”

Intervenční fond chtěl dotaci vrátit dřív než OLAF

Že se loňské vyšetřování a doporučení OLAFu týká skutečně dotace na výrobnu vajec pro AGPI, potvrdila serveru iROZHLAS.cz mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková: „Generální ředitelství AGRI (orgán zastřešující společnou zemědělskou politiku Evropské komise) má přijmout nezbytná opatření, aby zajistilo navrácení 375 tisíc eur, tedy 10,35 milionu korun, jak je uvedeno v závěrečné zprávě OLAFu, a zabránilo dalšímu poškození rozpočtu EU.“ Dalších 3,5 milionu korun k dotaci přidal fond z vlastního rozpočtu.

Mateřská AGPI podle ní využila dceřinou AGPI Vajax k tomu, aby splnila preferenční kritéria, za která jsou žadatelům přidělovány body. „Obecně platí, že čím více bodů, tím lépe pro hodnocení projektu. Daná společnost získala 35 bodů za uměle vytvořené podmínky. Tyto body byly započítány, projekt se díky tomu stal způsobilým a byl schválen,“ upřesnila Nováková.

Zemědělský intervenční fond podle ní skutečně zahájil správní řízení o vrácení dotace už v roce 2015, tedy ještě před doporučením OLAFu.

autoři: hla , pek , red
Spustit audio