Propuštěný kontrolor OBSE exkluzivně pro ČRo: Zacházelo se s námi akceptovatelně

Kontroloři OBSE propuštění ze Slavjanska večer přiletí do Berlína. Na letišti by je podle německé vlády měli uvítat ministři obrany jejich zemí. Ve skupině byl i podplukovník Josef Přerovský z České republiky.

V jakých podmínkách Vás drželi?

První dva dny nás drželi ve sklepní místnosti o rozměru zhruba 15 krát 30 metrů, kde na stropě svítily tři žárovky. Poté se situace zlepšila: přesunuli nás do vytápěné místnosti v téže budově, v administrativní části, kde jsme strávili zbytek našeho zadržení.

Jaké jste měli informace? Měli jste vůbec nějaké?

První informace, které se k nám dostaly, byly po té, co nám byl umožněn kontakt s monitorovací misí OBSE. Takže až poté jsme se dozvěděli první informace o tom, že naše zadržení plní hlavní stránky novin a zajímá se o to celý svět. Bylo to asi po dvou dnech, neboť ta konference proběhla v neděli, takže až poté nám byl umožněn kontakt s představiteli OBSE.

Byli jste všichni pohromadě po celou dobu?

V podstatě kromě jednoho člena, což byl vedoucí doprovodného týmu Ukrajiny, plukovník – jméno vám nebudu říkat –, byli všichni ostatní pohromadě. Osm mezinárodních členů plus čtyři Ukrajinci. Poté byl propuštěn příslušník ze Švédska, který trpěl cukrovkou.

Můžete popsat, jak se s vámi zacházelo?

Zacházelo se s námi na akceptovatelné úrovni. Byli jsme střeženi ozbrojeným strážcem, ale nebyli jsme vystaveni bití. Pravidelně nám byla podávána strava, takže nemůžu říct, že bychom byli z tohoto hlediska vystaveni nějakému řekněme mučení nebo nějakému nátlaku.

Čtěte také

Máte představu o tom, kdy se vrátíte domu?

Představu nějakou mám. Může to být asi zítra. Teď letíme na Berlín a v Berlíně by nás, mě měli čekat představitelé Ministerstva obrany, snad i přímo ministr obrany, případně někdo z rodiny by tam měl být, co jsem se dozvěděl. A kdy poletíme zpátky, nevím úplně přesně. Ale předpokládám, že během zítřka bychom snad měli letět zpátky.

Čtěte také

Co vlastně vaše mise zjistila?

Naše mise podle vídeňského dokumentu se zabývala aktivitami ukrajinské armády ve stanovené oblasti. Naším úkolem v podstatě nebylo v žádném případě monitorovat dění v Slavjansku nebo okolí. Ve chvíli, kdy jsme byli zadrženi, jsme se nacházeli nedaleko Slavjanska, ale co se týká vojenských aktivit ukrajinské armády, tak do té doby jsme žádné nepozorovali.

autoři: lub , Marína Dvořáková
Spustit audio