Projevuje teenager obdiv k násilí? Je to varovné světlo nejen pro rodiče, popisuje odbornice na extremismus Vegrichtová

13. červen 2022

„Radikalizace dítěte je proces, který se neděje ze dne na den. A varovné signály jste schopni pozorovat,“ vysvětluje expertka na bezpečnostní kriminalitu související s radikalizací, extremismem a také terorismem z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Barbora Vegrichtová. „Jde o obdiv k násilí, ale ne tak, jak je ztvárněno v televizi – protože děti a dospívající už televize nesledují –, ale k pachatelům trestných činů.“

V současné době mladí nejvíc diskutují na sítích o pachatelích jako je Breivik odpovědný za teroristický útok v Norsku či australský terorista Tarrant. „To jsou na sociálních sítích glorifikované, ikonické postavy, hrdinové,“ popisuje.

Čtěte také

Expertce Vegrichtové je přitom jasné, že dospívání je věk, kdy mají děti tendence rebelovat či se nějak vymezovat vůči zbytku společnosti.

„Ale když budete mít doma dospívajícího teenagera, který začne měnit své návyky, začne být verbálně agresivní, změní se mu terminologie a i vzhled, tak je potřeba zbystřit. Stejně tak ve chvíli, kdy je víc kritický ke kamarádům, ke kterým dřív nebyl nebo tráví výrazně víc času v on-line prostoru v komunikaci, která už nabývá extremistického charakteru,“ vypočítává.

„Úplně nejvíc varující je, když se u něj projevuje obdiv k násilí – to už je velmi červené varovné světlo pro nás všechny. Nejen pro rodiče, ale i pedagogy.“

Čtěte také

Barbora Vegrichtová se ale věnuje i dospělým. „V rámci fakulty pracujeme na projektu bezpečnostního výzkumu, který se zabývá detekcí radikalizace nejen děti a mládeže, ale samozřejmě i dalších osob,“ uzavírá.

Celý pořad Naděždy Hávové si poslechněte v audiozáznamu. Dozvíte se, že řešením je transparentní komunikace. První je porozumět obsahu (digitální gramotnost) a uživatelské schopnosti jsou až za tím. V Hovorech hovoří i o spouštěčích radikalizace.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.