Proč mohou Američané zvolit jen dobře

20. únor 2008
Radiofórum

Slunná Havaj a zasněžený Wisconsin zaslaly Američanům shodné poselství: nejblíže Bílému domu jsou kandidáti Barack Obama a John McCain. Obama vyhrál po desáté v řadě a McCain má pro nominační sjezd téměř čtyřikrát tolik delegátů, co nejsilnější z jeho zbývajících republikánských rivalů Mike Huckabee. Budou-li Američané v listopadu opravdu vybírat mezi Obamou a McCainem, v každém případě zvolí dobře.

Ano, Obama postrádá zkušenost, které se nabývá ve vyšších politických patrech - ale tento nedostatek, který je zároveň výhodou, spraví dobrá volba spolupracovníků. Obamova skutečná cena je v jeho neuvěřitelném charismatu. Je to přirozený vůdce. Muž, jemuž lidé věří a kterého mají rádi od prvního pohledu.

Slovo charisma původně znamenalo dar od Boha. To je přesně Obamův případ. Kouzlo osobnosti, jakým Obama disponuje, se nedá naučit v kursech. Všimněte si jeho prozářeného úsměvu - a porovnejte ho s typy úsměvů, které se vyskytují na české politické scéně. Je tu k mání úsměv sedlácko-lišácký, křivý, nervózní, drsný, úlisný, spiklenecký a kdovíjakýještě. Ne však odzbrojující úsměv Obamův.

Cena McCaina je v jeho rebelství. Tento muž je zvyklý chodit proti proudu, pokud ho k tomu ponoukne jeho úsudek. Ale - a to je velice důležité - vlastní úsudek McCainovi nediktuje těkavé, zbytnělé ego. McCainovi nehrozí, že se lidé budou smát umanutosti, hodné lepší věci, s jakou prosazuje pofidérní názory. McCainovo rebelství není rebelstvím pro rebelství. S politikem McCainova typu nemusíte vždy souhlasit, ale vždy byste mu měli naslouchat.

Slasti a strasti spjaté s velmocenským postavením Američanům nezávidím. Vyšší hmotnou úroveň také ne. Závidím jim výběr mezi Obamou a McCainem. Jakož i to, že si v listopadu budou moci vybrat sami.

autor: msl
Spustit audio