Problémy s nepřizpůsobivými se musí řešit komplexně, říká starostka Duchcova

30. květen 2013

Úřady v Duchcově na Teplicku se snaží mírnit vyhrocený konflikt místních obyvatel s částí romské komunity po incidentu, při němž skupina Romů před necelými dvěma týdny napadla mladý manželský pár. Brutální útok zaznamenala policejní kamera a její záznam se později objevil na internetu. Ve středu se na protestní demonstraci sešlo několik set lidí za asistence policistů, včetně speciální pořádkové jednotky.

Večerní akce připomněla předloňské nepokoje na Šluknovsku. Starostka Duchcova Jitka Bártová se domnívá, že se situace se vymyká kontrole a měla by se řešit na celonárodní úrovni.

Řekla byste, že po včerejší demonstraci se už situace víceméně uklidnila, že napětí polevilo?

Já myslím, že napětí zdánlivě polevilo, ale myslím si, že to je jenom dočasné.

Neznepokojilo vás, že policie včera před demonstrací zabavila desítky zbraní, kterými se vybavili někteří účastníci? Třeba mačetou, baseballovými pálkami nebo noži?

Mě by to velmi znepokojilo, kdybych to věděla včera, a jsem ráda, že jsem to včera nevěděla.

Nevymyká se vám situace zpod kontroly? Nevyužívají incidentu z předminulého týdne extremistické síly? Jeden z organizátorů se sice od extremistů distancuje, ale sám dal údajně na Facebook ostrou protiromskou výzvu...

Já bych opravdu nerada hodnotila postoje, názory nebo minulost svolavatelů akce, a musím se ohradit proti tomu, jestli se nám to trošku nevymyká. Tohle asi není nic, co by v této chvíli město zvládlo samo bez pomoci policie, ale ta otázka asi není jenom pro mě. Nevymyká se ta situace v celé České republice?

Vy jste podpořila i výzvy ze včerejší demonstrace k legislativním změnám. Co byste uvítala?

Já bych pravděpodobně uvítala, kdyby se tato otázka začala v první řadě řešit v celé České republice. Mě hrozně trápí nekomplexní řešení, jak všichni přebíhají z jednoho konce republiky na druhý.

Vždycky běžíme tam, kde jsou nějaké problémy, běží tam extremisti, agentury, proběhnou tam politici, chvilku je to v médiích, pak to utichne a pak se všichni přesouvají zase do jiné obce, kde došlo k nějakým problémům.

Nejen o dění v Duchcově bude Veronika Sedláčková mluvit ve Dvaceti minutách Radiožurnálu po 17. hodině s ředitelem Agentury pro sociální začleňování Martinem Šimečkou.


Zvětšit mapu
autoři: hau , mak , sib
Spustit audio