Kyselou žábu získává Miloš Zeman. Za výroky o Češkách unesených v Pákistánu a o ženách v burkách

8. březen 2016
Hlavní zprávy

Mezinárodní den žen, který se do našich kalendářů vrátil coby významný den před 12 lety, si dnes připomíná mimo jiné občanské sdružení Žába na prameni. A to tím, že večer udělí cenu Kyselá žába za nejhorší sexistické výroky.

„Naše Kyselá žába je nabídka k dialogu, se vším respektem k těm, kteří jsou na ni nominovaní,“ vysvětluje ředitelka občanského sdružení Žába na prameni.

Kyselá žába je cena za neférový výrok vůči ženám nebo mužům, předávat se ale bude i Zlatá žába, tedy naopak cena za výrok, který poukazuje na rovné příležitosti žen a mužů.

Anticenu za sexistické výroky získává prezident Miloš Zeman. Nominován byl za výroky o Češkách unesených v Pákistánu a o ženách v burkách.


Prezident Miloš Zeman na adresu dvou Češek unesených v Pákistánu: „S děvčaty se určitě nesejdu. Jednala neprozřetelně a udělala starosti rodině i českému státu.“

„Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku," uvedl Miloš Zeman a dodal: „No tak dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení, ale takových žen je málo a zrovna tady nikoho takového nevidím."

autor: heš
Spustit audio